Податок на гроші з банківської картки — це фейк. Звідки ростуть ноги?

Податок на гроші з банківської картки — це фейк. Звідки ростуть ноги?
  • Новина, що тепер обкладають податком 19% банківські перекази з картки на картку приватних осіб, набула розголосу серед вінничан.
  • У соцмережах викладають купу повідомлень і перепостів.
  • Ми розібралися та з’ясували, що ніяких нових податків не вводиться.

Новина про новий податок

У деяких ЗМІ повідомляли, що якщо громадянин України отримує гроші на банківську картку, то до 1 травня 2021 року всі ці доходи потрібно зазначити в податковій декларації. До 1 серпня люди повинні сплатити податок:

  • за грошові кошти – 18% податку + 1,5% військового збору;
  • за нерухомість або автомобіль – 6,5%.

«Платити доведеться навіть у тому випадку, якщо ви продавали в інтернеті якісь свої речі, оскільки це вважається прибутком, — пишуть в Telegram-каналі “Адвокат права”. — Якщо на банківську картку надходить лише зарплата, лікарняні, премії, кошти на відрядження, то податок за працівника оплачує роботодавець. У всіх інших випадках – кошти потрібно вказати в декларації».

Відео дня

Ніяких нових податків не вводиться!

— Простий аналіз показав, що повідомлення розганяють через невідомі сайти, ніяких посилань на цитати і першоджерела немає, якась артфметична задачка зновуж таки без посилань. Всі ознаки фейкової інформації з підтримкою ботоферм, — розповідає вінничанин Руслан Анфілов. — Жодних прийнятих проектів норм, законів, постанов не знайшов. Жодних публікацій інсайдерської інформації теж.

Інформація про те, що вводиться новий податок і тепер будуть оподатковуватися всі кошти, які надходять на приватні картки, не відповідає дійсності. Про це заявили у Державній Податковій службі України.

«Оподаткування здійснюватиметься виключно у випадках, передбачених чинним законодавством, — зазначають у відомстві. — Якщо ДПС дізнається про номер рахунка фізичної особи, то для розкриття більш детальної інформації по ньому (про рух коштів тощо) зобов’язана звернутися в суд»

Податківці звертають увагу, що інформація про банківські рахунки звичайних фізичних осіб (які не є ФОПами) може бути надана банком лише:

  • за запитом ДПС – щодо наявності банківських рахунків;
  • за рішенням суду – про рух коштів чи про будь яку іншу інформацію щодо рахунка.


Звідки ноги ростуть?

Якщо ви щось продали, то держава мала б фіксувати отримані гроші як дохід, а громадянин мав би сплатити податок. Це стверджує експерт Руслан Анфілов.

За його словами, цю процедуру проходять всі, коли отримують кешбек у банку. То одразу сплачуєш податок на дохід 19,5%. І це зараз працює.

— Теоретично можна запровадити все, що хочеш. Враховуючи монобільшість, то і це можливо. Але виконати потім цю норму навряд чи, — повідомляє експерт Руслан Анфілов. —  Оскільки немає сьогодні жодних інструментів це зробити. Фактично потрібно, щоб кожен громадчнин сам декларував доходи і сплачував добровільно податки. Інакше як зафіксувати, що кошти перерахував чоловік дружині, дитині, тещі, другу. Це може бути в борг або повернення боргу і так далі. Якщо ввести будь-які обмеження на картках, то громадяни перейдуть в готівку і все. Ніхто платити не буде.

Якщо аналізувати звідки "ноги ростуть":

  1. Це пов'язано з активною діджиталізацією, запровадженням застосунку Дія. Вже є інфо про витрати 26 мільйонів гривень, є багато інформації про можливість надсилати штрафи через застосунок, повістки у воєнкомати і ще багато.
  2. Використана дискусія Нацбанку і банків про встановлення граничних відсотків за користування банківськими картками. Нацбанк намагається обмежити відсоток банків, ті у відповідь говорять про необхідність переносу таких витрат на інші програми лояльності карток.

— Тож, коли інформації від першоджерел мало і є зацікавлені структури з грошима, і це все наражається на відсутність критичного мислення, тоді маємо вал фейкової та недостовірної інформації, — зазначає Анфілов.

Як отримувати з банківських карток більше користі.

Кожна фінансова установа розробляє свої програми для заохочення клієнтів. Їх умовно можна розділити навпіл: одні банки нараховують гроші, інші - сурогати. Але чи то реальні гроші, чи ефемерні бонуси, мета в банків завжди одна - змусити вас витрачати якомога більше.

І ось тут ховається справжня пастка. Адже обіцяючи вам кешбек - банки прирікають себе на зайві витрати.

 

Читайте також:

«Дожити до зарплати», або як і навіщо вести особистий бюджет

Кого із вінницьких бізнесменів перевірить Держпраця на цьому тижні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Андрей Леонов

    Системи кредитування без відвідування офісу зручні не тільки для позичальників, але і для інтернет-шахраїв. Розповідаємо, як верифікуються онлайн-транзакції і що захищає Вашу карту в мережі. Багато цікавої інформації ви знайдете саме тут https://grad.ua/articles/92080-jak-zahistiti-onlajn-tranzakciji-po-svojij-karti.html

  • ПутинХуй

    Зеботи херачать. Голосували задом 73% тепер маємо
  • Валентин Гуменюк

    Писали,що і на и на транспортування газу оплата це фейк!аж ні!!
  • Наталія Токан

    Фейк

keyboard_arrow_up