Крафтова продукція у центрі Вінниці: біля «Книжки» до Дня фермера працював ярмарок

Крафтова продукція у центрі Вінниці: біля «Книжки» до Дня фермера працював ярмарок
  • У Вінниці відбулася Всеукраїнська виставка-ярмарок ремісничої продукції. Захід приурочили до Дня фермера.
  •  Цього року до ярмарку долучилися не лише виробники з Вінниччини, а й фермери з інших областей, відкривши справжній простір смаку, традицій і взаємної підтримки.

19 червня у Вінниці працювала виставка-ярмарок крафтової продукції. До дня фермера свої найкращі вироби представили понад 40 виробників з Вінниччини, а також з десяти регіонів України.

На ярмарку широко була представлена молочна, м’ясна, рибна продукція. Також можна було придбати фрукти, овочі, саджанці, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, десерти, ласощі. 

Відео дня

 Родина Савенко-Кречковських з села Курилівці Жмеринського району займається тваринництвом понад 10 років. Зараз тримають біля сорока корів, завдяки чому вдається отримувати до 500 літрів молока щодня. 

Для створення сироварні фермери виграли міжнародний грант на підтримку малого підприємництва, який дозволив залучити 400 тис. грн. На ці кошти закупили міні сироварню. Власники ферми виготовляють як тверді, так і м'які сири, масло, сметану.

—  Сімейна ферма в нас, це все наше, — розповідає власник Анатолій Кричковський. — Самі вирощуємо худобу, самі доїмо молоко, самі виготовляємо продукцію, самі продаємо. Виграли канадський грант, завдяки якому півроку виготовляємо крафтові сири. 

Віктор Шуляк — власник приватної пекарні з Ружину, Житомирської області. Фермер розповідає, що хліб він випікає за давніми українськими технологіями.

— Особливість наших хлібів у тому, що ми використовуємо кам'яний жорновий млин, — каже підприємець. — Тому наш хліб не лише смачний, а й корисний. Хліби ці тиждень можуть бути м'якими завдяки автентичній технології. Десять років я займаюсь хлібом і весь час згадую, як бабуся пекла хліб, який не черствів. Купивши такого млина, я зрозумів, що справа саме в борошні, яке по текстурі, як пудра. А ще у нас виготовляють з такої борошна оригінальні святкові короваї, які ми відправляємо у різні міста на замовлення.

Також на виставці майстри презентували елементи нематеріальної культурної спадщини — було представлено 10 видів народного мистецтва, що входять до національних і регіональних переліків. Вишивка, ткацтво, гончарство, художнє різьблення, народна лялька — усе те, що передається з покоління в покоління і є частиною нашого культурного коду.

На ярмарку свої авторські роботи представив  майстер Анатолій Лук'янчик. Майстер приїхав з Тульчинського району і привіз свої оригінальні сувеніри, які нині користуються великою популярністю. 

— Деревом займаюся з класу п'ятого,—  розповідає чоловік.— Спочатку захоплювався різьбленням по дереву, тарілки робив, возив на продаж у Київ. Потім у нашу церкву зробив іконостас, і далі 25 років займався саме цим. Тепер я на пенсії, сини продовжують робити іконостаси, я займаюся сувенірами. Ціна моїх робіт — від 50 і до 4 тис. гривень. Використовую лише тверді породи дерев: ясен, берест, явір, акація горіх.

А ще на ярмарку продавали мед та вина, соки і соуси та інші смаколики. Крафтові виробники привезли чимало прикрас та сувенірів. 

Загалом на Вінниччині понад 2 тисячі 800 фермерських господарств. Вони формують ринок продуктів, створюють робочі місця, підтримують громади, впроваджують інновації. Саме фермери забезпечують значну частину сільськогосподарської продукції області.

 

Читайте також:

Колись тут «двіжували» всі. Історія легендарних вінницьких кафе і ресторанів

Полуничний бум і паразити. Як очистити ягоду, щоб не заразитись — розповідають фахівці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Надія Ялуніна
    це не ярмарок , а знущання над людьми з мінімальними доходами, а їх переважна більшість. Ціни астрономічні, божевільні, тому і покупців немає, про що свідчать світлини. Люди навіть подивитись не прийшли розуміють - марно втрачений час і розчарування
  • Людмила Задорожна
    Супер!
  • Читач80
    Скажіть, хто дав дозвіл торгувати в 30 градусну спеку ковбасою і сиром без холодильників. Придбав ковбасу яка вже мала неприємний запах.

keyboard_arrow_up