«Щомиті можемо згоріти». Дім в Пироговому має один на всіх електричний кабель

«Щомиті можемо згоріти». Дім в Пироговому має один на всіх електричний кабель
  • Мешканці багатоповерхівки по вулиці Академічна, що у мікрорайоні Пирогово, платять за світло з єдиного лічильнику
  • Кожні два-три тижні набігає борг. По 400-700 гривень на кожну сім’ю
  • Люди звинувачують в недбальстві забудовника «Гніванський кар’єр», який вже третій рік обіцяє по індивідуальному лічильнику в кожний дім

Показники за світло з 40 квартир по вулиці Академічній, 56а знімає єдиний лічильник. Суму мешканці ділять порівну, незважаючи на те, хто дійсно багато спожив.

І майже кожні дві-три неділі мешканцям дев’ятиповерхівки нараховують новий борг. Мешканці кажуть, що все через забудовника «Гніванський кар’єр», який в кінці будівництва захотів зробити ще одну прибудову та не узгодив це питання з обленерго.

Від основного кабелю тягнуть ті, що вже проводять світло в квартиру. Мешканці розповідали, що за кожний з таких кабелів ЖЕК "зідрав" по 200 гривеньМешканець будинку, що представився Олександром, заселився в дім один з перших. Казав, що раніше були проблеми не тільки зі світлом, але й з газом та водовідведенням.

Відео дня

— Я купив квартиру в цьому будинку три роки тому, і тільки через рік підключили газ та водовідведення. А от із світлом проблеми досі. Нещодавно заплатив 700 гривень так званого боргу. Але я стільки не використовую, бо дома кілька ламп горить та й все!

У подвір’ї — електричні джунглі

Свою багатоповерхівку мешканці будинку називають «джунглями». Струм на 40 квартир (всього в будинку 63 квартири — авт.) проходить через кабелі, які тягнуться зі всього двору до щитової.

Вхід до трансформатора закритий тонкими дошками— У під’їзді в нас не краще — темно та ліфт не працює, — розповідає житель будинку, який представився Сергієм. — Звідусіль звисають ці «шмарклі», бо інакше до квартири не підтягнешь світло. Та бісить інше — те, що за світло ми платимо вскладчину, по комерційному тарифу. У мене економні лампи, техніка найвищого класу економії, а я маю платити кожні два-три тижня по 400 гривень. А якщо не заплатимо, то весь будинок вирубають.

Кожної миті можемо згоріти

Найтовстіший кабель лежить просто на дорозі, по якому можуть проїхати машини. Щоб кабель заземлити та щоб людей попросту не вбило струмом, кабель пропустили через пластикові труби та накрили торгівельними піддонами.

У цій трубці знаходиться кабель, що подає струм на весь будинок. Просто на землі, в будь-яку погоду, лежить кабель.Проблеми зі світлом й у дворі. Ввечері біля двох під’їздів будинку з «електричними джунглями» не горить жодний з ліхтарів.

— От так проїде по кабелям таксі та в нас світло зникає. Або хтось спіткнеться та вдарить струменем. Чи дитина залізе в кабелі за м’ячем, бо дитячого майданчику в нас також немає. Кожної миті ми можемо згоріти, наче на пороховій бочці, — обурюються мешканці.

«За 100 метрів живе мер, але всім байдуже»

Забудовник «Гніванський кар’єр», за словами, жителів — відмовляється виконувати свої забов’язання. Мешканець будинку Андрій Дудник розповідає, що забудовник не виходить на зв’язок вже два роки.

Просто в центрі подвір'я стоїть трансформатор, який будь-хто може відчинити. Він вже горів під час цьогорічного снігопаду — досі чутно їдкий горілий запах— Купили квартиру майже на Новий рік, десь 30 чи 31 грудня минулого року. Коли укладав з забудовником договір купівлі-продажу, він мене запевнив, все чудово, — каже Дудник. — А коли почали заселятися, газ та вода — є, світла — немає. Ймовірно, світло з’явилося б раніше, якби «Гніванський кар’єр» не збудували ще один під’їзд з квартирами, який не узгодили з РЕСом («Вінницяобленерго» — авт.). Так, забудовнику не дали дозвіл і він вирішив не проводити світло в інші квартири.

Для їх будинку встановили два трансформатори. А от включати їх ще не квапляться, бо не під'єднали до дев'ятиповерхівкиАндрій веде «війну за світло» на всіх напрямках. У жовтні виграли суд проти забудовника, але, як казав мешканець будинку «забудовник вклоняється від рішення суду»

"Болото" за будинком мали заасфальтувати, казали жителі— Прикро ще й те, що про нашу проблему добре знають, — казав Дудник. — Моргунов (міський голова Вінниці — авт.) живе за 100 метрів від нас, їздить на роботу повз наш будинок, а ніякої допомоги. Писали в Міністерство енергетики, інфраструктури, Кабмін, Верховну раду, антикорупційний комітет, прокуратуру, поліцію. Починали, звісно, з міської та обласної рад та «Обленерго». Всі говорять тільки одне, будь-ласка, звертайтеся в суд.

Плата за світло — по комерційному тарифу

Мешканці дев’ятиповерхівки на Академічній платять за світло по комерційному тарифу. Чим він відрізняється від звичайного? Різниця в тому, що економія тут зовсім не впливає на рахунок — кожний кіловат по 2,48 гривні. Але через те, що один лічильник на весь дім, електроспоживання змушені контролювати.

Previous Next

— Збираємося з хлопцями та влаштовуємо рейди, — розповідає Андрій Дудник. — Стукаємо в квартири, просимо показати, що включають. Та й це не вихід з ситуації, бо людина просто не платить, а її частку розподіляють на інших! А примусити платити ми не можемо. Хтось один раз за місяць з’явився в квартирі, а хтось робить ремонт цілими днями — але всі однаково мають платити по 400 — 700 гривень.

«20хвилин» буде слідкувати за цією ситуацією та повідомить про розвиток подій

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Aleksei Vlasenko

    Це Берещюковське кодло має 36 квартир по келецькій 126а !!!!!Там і на ващука 20а,б теж з 5 квартир! Ось так
  • Oleksandr Stoliarov

    От тут дуже гарно підходить приказка: "чого бідний? - бо дурний. чого дурний? - бо бідний". або "*уйова рибка- *уйова юшка"

    Перед тим як купувати щось, варто було б людям поцікавитися, шо це за кантора - Гніванський гранітний кар"єр і хто такий бандюган Берещук(директор) і що за гівно він будує...

    Бачили очі що купували. За законом, за майно відповідає власник і перед тим як укладати договір купівлі-продажу, потрібно було проконтролювати чи всі умови виконано. Це цивільно-правові відносини, тому вперед до суду... Встановлюйте суму невиконаних робіт, суму збиткив, накладайте арешт через ДВС на майно підрядника, контролюйте стягнення...

    А то цирк влаштували, до 20 хв поскаржилися, на міського голову вказують, на ЖЕК, на обленерго, на сусідів

    Валєра, вичитай статтю, а то 100500 помилок)

    лікар reply Oleksandr Stoliarov

    Суд виграли - справа за виконавчою службою!

    А коли купували квартиру  - оглядали безх вольт та амперметра!

    Ви коли небудь бачили новобуд - всі лічильники запломбовані - ви ж не знаєте чи в трубі є газ або вода.

    Так що не треба тут свій IQ показувати - про мера згадали - бо без міської ради прийом багатоквартирних будинків не відбувається - мабуть представник був сліпим?
  • Ніцевич Олександр

    "кабель світла" Карл!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду на кордоні 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up