«Кошти передаю ЗСУ». Вінничанка Марія Куряча продає колекцію весільних воскових вінків

«Кошти передаю ЗСУ». Вінничанка Марія Куряча продає колекцію весільних воскових вінків
  • Вінницька історик та етнограф Марія Куряча виставила на продаж весільні віночки власного виробництва, виготовлені за старою технологією.
  • Зібрані кошти майстриня передає на потреби Збройних Сил України.

Вінничанка Марія Куряча створює унікальні парафінові весільні віночки. Такі, як носили наші бабусі з кінця ХІХ до середини ХХ століття. Нині майстриня, історик та екнограф вирішила їх виставити на продаж, аби допомогти Збройним силам України. Про це Марія повідомила на своїй сторінці у Фейсбук.

«Це реконструкції весільних головних уборів, які колись одягали дівчата, коли одружувались, — розповідає Марія Куряча. — Кожна квітка чи елемент тут виготовляється вручну за старими технологіями. Матеріали: різні види паперу, тканини, фольги, дроту та віск. Квіти фіксуються гарячим розтопленим воском і стають твердими».

Відео дня
Етнограф Марія Куряча

Вінки стали поєднанням українських традицій та європейської моди часів модерну. Технологія до нас прийшла з Європи в середині ХІХ ст, але форма українська. І це те, що буквально виражає нашу європейськість та вираження національного.

На створення одного віночка йде від чотирьох днів до кількох тижнів. Вінницькі воскові вінки внесли до Національного переліку об’єктів культурної спадщини.

«Мені хочеться допомогти фінансово збройним силам, де служать і мої рідні та місцевим волонтерам, — пише майстриня. — А ресурс особистий вичерпний. В мене вже був досвід роботи на замовлення для колекціонерів у Канаді. Тепер хочеться поновити ці зв'язки. Для кожного майстра і колекціонера важко прощатися з тим, що плекалося так довго. Але я хочу, щоб це допомогло іншим».

Всі транзакції Марія Куряча публікує на своїй сторінці.

«Весь прибуток піде на допомогу. Ви отримуєте собі частинку українського строю, який можна навіть носити чи зберегти, як експонат. А ще в них можна одружуватися!», — пише Марія.

Ціни на вінки від 50 доларів — до 75 доларів. Станом на 9 квітня вінки зібрали 12250 гривень.

 

Читайте також:

«Перемагати, посміхаючись ворогу в очі». Відкрилась виставка карикатур Олександра Никитюка

Зібрали 295 тисяч гривень для ЗСУ: результати благодійного аукціону від конкурсу «Міс Вінниця»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alena Rusina

    Моя мама теє виходила заміж у такому віночка.Він у нас зберігся,мої батьки поклали його до образу,якими їх вінчали в церкві.Це дуже гарно
  • Ванда Салюк

    У такому білому восковому  вінку в 1947 виходила заміж моя мама. Він довго зберігався, але з часом віск почав кришитися.

    Nadia Kyrychenko reply Ванда Салюк

    Ванда Салюк моя також 1962 рік. В моєї свекрухи вінки дочок до цих пір в образАх зберігаються.

keyboard_arrow_up