Комуналка, зв’язок та кредити. Чи все це безоплатно для вінничан під час війни?

Комуналка, зв’язок та кредити. Чи все це безоплатно для вінничан під час війни?
  • З 24 лютого триває російсько-українська війна. 
  • Багато наших захисників на фронті, борються з окупантом. Буває, що цивільні віддають останнє, щоб забезпечити оборонців найнеобхіднішим.
  • Чи йдуть на зустріч людям мобільні оператори та чи можна отримати відстрочку чи навіть звільнення від оплати за комуналку і кредити в банках?

Якщо коротко, то всі надавачі комунальних послуг просять вінничан надавати показники в строк і сплатити за спожите. Звісно, якщо це можливо.

Комуналка

Газ, «Вінницягаз збут». Споживачів не відключають за борги та готові надати канікули по сплаті за спожитий газ, повідомили на фейсбук-сторінці компанії. Речниця газзбуту Тетяна Добровольська сказала, що незабаром оприлюднять інструкцію, як споживачам отримати відстрочку платежів. І додала, що вдячні тим клієнтам, що розраховується за спожите.

Електроенергія, «Енера Вінниця». Аналогічно, споживачів відключати не будуть і також просять розраховуватись за спожите, адже ці кошти підуть на закупівлю обсягів електроенергії від виробників, повідомили на фейсбук-сторінці «Енери». Прес-секретарка підприємства Тетяна Колодій зауважили, що «розуміють важку ситуацію, яка утворилася через російське вторгнення в Україну і людей, що опинилися в скрутному становищі не змушують оплачувати світло».

Відео дня

Опалення і гаряча вода, «Вінницяміськтеплоенерго». Тепловики працюють в штатному режимі, надають послуги всім вінничанам.

Холодна вода, «Вінницяоблводоканал». Станом на зараз, на підприємстві не повідомили чи є звільнення чи «канікули» від оплати за спожиту воду. Нам, поки що, не вдалося зв’язатись з прес-центром обласного «Водоканалу», аби уточнити питання щодо оплати комуналки для споживачів.

Інтернет

Вінницький провайдер «Еверест». В кол-центрі компанії повідомили, що усі відділи працюють в режимі 24/7 та оперативно усувають пошкодження мереж. Споживачів не звільняють від оплати за інтернет і кабельне ТБ. Втім, не без нюансів:

«Якщо є об'єктивні причини, чому немає змоги внести кошти в потрібний момент, абонент може звернутися на гарячу цілодобову лінію для вирішення питання. Хочемо зауважити, що ми завжди йдемо назустріч нашим абонентам та розглядаємо ситуації в індивідуальному порядку. Будь ласка, звертайтесь. Мирного неба нам усім», — повідомили у кол-центрі «Евересту».

Цілодобова лінія підтримки: 552-552; (067) 829-59-49; (093) 170-07-07.

Мобільний зв’язок

Три мобільні оператори України на час війни так чи інакше підтримують своїх абонентів.

Lifecell: 

  • Дають 5 ГБ та 30 хвилин на всі мобільні та стаціонарні номери по Україні. Хвилини та ГБ можна використати протягом 30 днів. Щоб дізнатись про начислення, наберіть *121#
  • Роумінг. 1 Гб та 10 хв для дзвінків в Україну та для спілкування в країні перебування на 30 днів. Нарахування відбудуться для абонентів lifecell, які наразі знаходяться та всім, хто прибуває на територію Молдови, Румунії, Польщі, Угорщини та Словаччині. Перелік країн буде розширюватися. Перевірка залишку: *108*14#
  • Дзвонити в Україні можна навіть, якщо закінчились гроші на рахунку. Lifecell щодня надаватиме по 60 хвилин для дзвінків на будь-які номери по Україні до кінця доби.

Про зміни у роботі оператора та поява нових видів допомоги абонентам — слідкуйте на офіційному сайті lifecell.

Київстар:

  • Дзвінки всередині мережі працюють навіть з нульовим рахунком;
  • У контрактних абонентів та бізнес-клієнтів діють підвищені кредитні ліміти. Вони можуть і надалі користуватися більшістю послуг, а сплатити їх пізніше.
  • Домашній інтернет та Київстар ТБ також працюють без поповнення балансу, щоб кожен мав доступ до важливої інформації онлайн та до новин.

«Водночас абонентам можуть надходити SMS про необхідність поповнити рахунок, коли починається новий розрахунковий період у їхніх тарифах. Наразі ми не можемо відключити ці автоматичні сповіщення, але основні послуги будуть працювати у всіх попри стан рахунку. Тому не турбуйтеся про те, що не встигли поповнити його», — пишуть на фейсбук-сторінці Kyivstar

  • Абоненти, які знаходяться або будуть приїжджати у Польщу, Румунію, Угорщину, Словаччину та Молдову, отримуватимуть безкоштовні 100 бонусних гривень для зв’язку на 30 днів. Цих коштів вистачить, наприклад, на 100 хвилин розмов, 1000 Мб мобільного інтернету або 100 SMS-повідомлень. 
  • У абонентів Київстар в роумінгу також не списуються мегабайти у всіх популярних месенджерах: Viber, Facebook Messenger, Telegram та WhatsApp. Навіть голосові дзвінки у цих месенджерах будуть без тарифікації інтернету.
  • За оновленням умов «Київстару» слідкуйте на офіційних соцмережах компанії.

Vodafone: 

  • відстрочка платежу до 15 березня 2022 року для клієнтів малого і середнього бізнесу;
  • кредитні ліміти на 90 днів для абонентів контрактної форми обслуговування;
  • в планах нарахування в онлайн-режимі 1000 хвилин та 10 ГБ інтернету усім своїм клієнтам, у яких протягом наступних кількох днів з 24 лютого буде недостатній баланс для здійснення дзвінків та користування мережею інтернет.

Для абонентів за кордоном:

Оновлення умов для абонентів читайте на офіційному сайті Vodafone.

Кредити

У НБУ заявили, що українські банки можуть надавати кредитні канікули своїм позичальникам. Домовленість між банком і позичальником є добровільною.

«Багато банків вже самостійно ініціювали відтермінування сплати за позиками, ця інформація доступна на їхніх офіційних сайтах. Якщо клієнт відчуває, що через падіння доходів «не тягне» кредит, варто звертатися до банку», – зазначили в НБУ.

  • Ощадбанк запровадив кредитні канікули для клієнтів – фізичних осіб: до 31 травня по всім кредитним продуктам відміняються платежі за такими кредитами та будь-які штрафні санкції.
  • Райффайзен Банк ввів кредитні канікули для всіх фізичних осіб, приватних підприємців та корпоративних клієнтів до 31 березня.
  • Креді Агріколь Банк повідомив, що у разі несплати обов’язкового платежу за будь-якою банківською послугою (кредитна картка, кредит), така заборгованість не вважається простроченою; банк не застосовуватиме жодних штрафних санкцій у разі несвоєчасного внесення обов’язкового платежу.
  • ПУМБ не стягуватиме штрафів за прострочену заборгованість, не застосовуватиме підвищену відсоткову ставку за всіма кредитами. Термін внесення обов’язкового платежу за кредитними картками, який наступає 28 лютого, ПУМБ подовжує на місяць без нарахування додаткових відсотків та комісій.
  • monobank продовжує на місяць пільговий період та скасовує внесення обов'язкового платежу цього місяця.
  • Альфа-Банк запроваджує кредитні канікули за всіма кредитними картками та кредитами фізичних осіб, зокрема відсотки сплачуються шляхом збільшення суми загальної заборгованості.
  • ПриватБанк впровадив кредитні канікули для клієнтів фізичних осіб за всіма кредитними картками. Пільгові умови договору під 0,00001% та без обов'язкового мінімального платежу діють до 1 червня за кредитними картками. Кредитні канікули діятимуть і за картками, які мали прострочення зобов'язань терміном до 90 днів включно. На період кредитних канікул клієнти можуть вносити кошти на кредитну картку за власним бажанням.

Інформацію про роботу банків в Україні оновлює портал finclub.net.

Раніше, нагадаємо, розказали, що буде з пенсіями під час війни та як їх отримати.

 

Читайте також:

Люди тікають від війни. Вчора до Вінниці прибули біженці з Києва та Херсона

Якщо потрібна допомога: зібрали телефони лікарів, які під час війни консультують безплатно

ІТ-армія не вбиває, але робить боляче. Розповідаємо, як вінничани в інтернеті воюють



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач99

    Випадково натрапив на сервіс scorector com і був приємно здивований. Крім позбавлення від своїх боргів, я дізнався багато цікавого з фінансового курсу. Рекомендую

keyboard_arrow_up