Колишній прибутковий будинок на Соборній охоронятимуть, як культурну спадщину

Колишній прибутковий будинок на Соборній охоронятимуть, як культурну спадщину
  • Прокуратура ініціює укладання охоронних договорів на пам’ятку архітектури на вулиці Соборній у Вінниці, колишнього прибуткового будинку.
  • Власники приміщень десять років уникнукали зобов’язання про належне утримання пам’ятки, її відновлення та збереження.

Вінницька обласна прокуратура виявила порушення у питанні охорони об'єкта культурної спадщини у Вінниці. Йдеться про триповерхову споруду, пам’ятку архітектури початку ХХ ст. «Житловий будинок» на вулиці Соборній у Вінниці. 

Він був побудований у 1900-1912 роках як прибутковий будинок Віргіліса за проектом архітектора Григорія Артинова. Необароко з надбудовою в стилі модерну неоренессансного напрямку. На сьогодні будівля в центрі міста використовується в комерційних цілях. 

Відео дня

— Власники набули право власності на частину приміщень у 2013 — 2014 роках, однак відтоді, згідно з чинним законодавством, не уклали з відповідним органом охоронних договорів на частину об’єкта культурної спадщини, уникнувши таким чином зобов’язання щодо належного утримання пам’ятки, її відновлення та збереження, — повідомила прес-секретар обласної прокуратури Ірина Вихованець. — На сьогодні судом відкрито кримінальні провадження у справах. 

З огляду на це, Вінницька окружна прокуратура в особі Управління містобудування та архітектури Вінницької обласної військової адміністрації звернулася з позовами до Вінницького окружного адміністративного суду про зобов’язання власників укласти охоронні договори.

Загалом органи прокуратури Вінниччини на захист інтересів держави у сфері охорони історико-культурної спадщини цього року подали сім позовних заяв, з яких три суди вже задовольнили.

 

Читайте також:

Через дев'ять років простою... У Вінниці знову планують відремонтувати «Райдугу» в парку

Історія, захована в Мурах. Як утворився Державний архів Вінницької області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up