«Клянусь захищати рідну державу!». Присягу гвардійців транслювали онлайн

«Клянусь захищати рідну державу!». Присягу гвардійців транслювали онлайн
Новобранці в/ч 3008 складали присягу без присутності рідних і друзів — пандемія завадила, тому церемонію транслювали онлайн
  • Новобранці військової частини 3008 Нацгвардії України склали сьогодні присягу.
  • День прийняття присяги зіпсувала пандемія.
  • Як усе відбувалося?
  • Хто, крім призовників, може служити у Національній гвардії?

Понад сто новобранців поповнили ряди в/ч 3008. На жаль, день складання присяги сьогодні не був таким яскравим, як у попередні роки. Раніше він ставав святом не тільки для молодого поповнення.

Зблизька і з далеку приїжджали рідні гвардійців. Навіть бабусі й дідусі хотіли побачити внука у військовому однострої. Не стримували сліз матері. Поспішали на свято дівчата. У такий день плац частини, де традиційно відбувається подія, яскравів різнобарвними кольорами святошного вбрання цивільних. На їхньому фоні контрастом сприймалися однострої новобранців з автоматами у руках.

Відео дня

Нині Вінниця у «червоній» зоні карантину. Пандемія завадила запросити у гості цивільних. Втім, вони все-таки мали можливість спостерігати, як відбувалася урочиста подія.

— Церемоня скалдання присяги, транслювалася наживо в онлайн-форматі, — розповіла 20minut.ua прес-офіцер  частини Анна Лазуренко. — Від початку і до кінця можна було дивитися усіх події, що відбувалися на плацу.

Перед тим, як виголосити урочисті слова «Клянуся вірно служити народові України!» новобранці пройшли курс молодого бійця. Протягом цього часу опанували ази військового статуту, навчилися поводитися зі зброєю тощо.

Присягу зачитували по черзі кожен особисто. За командою виходили зі строю, одна рука лежала на автоматі, другою тримали текст присяги і над плацом звучали зворушливі слова. Момент дійсно хвилюючий. У такі хвилини кожен відчував відповідальність. Адже він давав клятву українському народу.

Одного з новобранців звати Василь Кшевський. 18-річний хлопець не приховував, що зі школи хотів служити саме у Нацгвардії. Неодноразово переглядав в Інтернеті відеокадри про Нацгвардію. Бажання служити у цьому підрозділі щоразу ставало сильнішим. Коли з повісткою прийшов у військкомат і його запитали, де він бачить себе на службі, без вагань назвав Нацгвардію. Тепер він боєць в/ч 3008.

Каже, слова присяги «Клянуся захищати рідну країну!» проймають до глибини душі. Довго пам’ятатиме їх. Хлопець хоче набратися досвіду, загартувати тіло, набути самостійних навичок. Бо все це, переконаний, знадобиться йому в житті.

Новобранці виконали ще одну почесну місію — поклали квіти до пам’ятного знака тим бійцям частини, які загинули на Донбасі під час захисту рідної землі від російських окупантів.

Після завершення церемонії складання присяги гвардійці продемонстрували уміння рукопашного бою зі зброєю у руках та тактичні дії під час бою у населеному пункті.

Військовий оркестр частини супроводжував церемонію прийняття присяги, а по її завершенні музиканти влаштували своєрідне дефіле. Артистичний номер сподобався присутнім. Свідченням тому стали щирі оплески, якими військові нагородили музикантів.

— До нас на службу приходять не тільки призовники, які йдуть за повісткою військкомату, — каже Анна Лазуренко. — Стати гвардійцем можуть і старші за віком. Для цього укладають контракт з частиною. Щоправда, спершу необхідно пройти медичну комісію, співбесіду з психологом. Служать у нас не тільки представники чоловічої статі. У частині немало жінок. Це інформація до роздумів для тих, хто має бажання присвятити своє життя із захистом країни.

 

Читайте також:

«Сказав йому: усіх не підкупиш!» Справа про загибель мотоцикліста понад два роки в кабінетах слідчих

Як багато ви знаєте про вінницьку водонапірну вежу? (ТЕСТ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • vik n

    клянусь  клястись  усе  життя .пидпис внизу -ваш  вова  зельцманн.
  • Евгений Валерьевич

    Как ловко подмениваются понятия "служить народу" и "служить государству". Наивные граждане страны, объединяют эти понятия и принимают на свой счет.
  • Мирослав Ковтун

    Я, (прізвище, ім'я та по батькові), вступаю на військову службу і урочисто присягаю Українському народові завжди бути йому вірним і відданим, обороняти Україну, захищати її суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність, сумлінно і чесно виконувати військовий обов'язок, накази командирів, неухильно додержуватися Конституції України та законів України, зберігати державну таємницю.

    Присягаю виконувати свої обов'язки в інтересах співвітчизників.

    Присягаю ніколи не зрадити Українському народові!
    А по суті - виконувати злочинні накази, порушувати конституцію України, обмежувати людей у їх правах, і коли накажуть, використовувати спецзасоби.
    Реалії!!!

    Мирослав Ковтун reply Мирослав Ковтун

    Аркадий Крысько згоден, но чи самі дротики розуміють, на що йдуть, і заради кого?

    Аркадий Крысько reply Мирослав Ковтун

    Мирослав Ковтун 💯
  • Електрик Вінниця

    Шманати людей будуть ні за що?!

    Саша Матящук reply Електрик Вінниця

    Віктор Балактіонов
    В цій частині ті " що шманають " тільки контрактники, ті що приймали присягу людей на вулицях " шманати" не будуть.

keyboard_arrow_up