Карти не перепишеш! Як вінничанин спростовує московську брехню про нашу історію

Карти не перепишеш! Як вінничанин спростовує московську брехню про нашу історію
Старовинні карти справді цікаві студентам: подивишся - і не треба ніяких пояснень викладача
  • Виставку копій старовинних географічних мап представлено у державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського
  •  Їх авторами є відомі історичні постаті минулого
  •  Британці, голландці, італійці, німці, французи відтворили тодішню територію Європи, де завжди була Україна
  • Коли Володимир хрестив Київську Русь, Московії ще не існувало.
  • Брехня -  називати себе старшим братом
  • Як її, брехню, спростовує вінничанин?

-Карти не перепишеш! – наголосив на відкритті виставки автор зібраних робіт директор Музею української марки імені Якова Балабана - Олександр Белінський. – Це документи, що начисто спростовують нав’язану росіянами думку про так званого «старшого брата».  Як він може бути старшим, коли народився значно пізніше. У час існування Київської Русі, коли князь Володимир хрестив киян у Дніпрі,  про Московську державу не було навіть згадки, бо вона не існувала.

Коли Володимир хрестив Київську Русь, Московії не існувало

На думку Олександра Белінського, копії таких карт мали б бути у кожній школі, у кожному виші. Мапи документально промовляють самі за себе: подивився – і не потрібно додаткових пояснень. На усіх представлених картах позначена територія нашої держави. Які ще потрібні пояснення і докази того, що Україна існувала з давніх часів?

Росіяни фальсифікували історію упродовж багатьох століть. Робили це царі Іван Грозний, Петро, Катерина, продовжили більшовики. У радянськуі часи поширеною була фраза про старшого брата. Але як Росія може бути старшим братом, коли з’явилася пізніше, ніж наша держава?

Відео дня

Нинішні московські політики продовжують перебріхувати історію. Досить згадати слова Путіна під час візиту до Франції: «Наша королева Анна Ярославна», - так він висловився про дочку Ярослава Мудрого Анну, яка стала королевою Франції.

В експозиції, представленій в університеті, входить понад 20 унікальних карт. Їх авторами є відомі постаті минулого - Птолемей, Абрагам Ортелій, Гійом де Боплан, Фредерік де Віт, Йоган Ґрюнінґер, Гола Лінгарт, Йоган  Блау, Ян Янсон, Йоган-Баптист Гоманн, Віллем Гондіус, Пітер ван ден Кеере. Найдавніша мапа датована 1482 роком, її автор – Клавдій Птолемей. Це «Карта Європейської Сарматії. Європа. Сарматський континент». 

-На карті 1579 року видно, що Крим наш (Тавріка, яка є Скіфським Херсонесом), наша Кубань (частина Азійської Сарматії) та наш Кімерійський Босфор, – пояснює Олександр Білецький.

Першими з виставкою ознайомилися майбутні історики. Виставка викликала неабиякий інтерес  у студентів інших факультетів. З нею з цікавістю ознайомлюються викладачі вишу.

Перші карти вирізали на дереві або випалювали на міді

-Колекціонування мап різних періодів моє давнє захоплення, - каже Олександр Білецький. – Вони є неспростовними історичними документами. Знаходив їх в архівах, бібліотеках. Не тільки в Україні. Багато читав про те, як виготовляли мапи у минулому.  Це було справжнім мистецтвом. Це кропітка і складана робота. Спочатку карти вирізали на дереві, чи випалювали на міді. І все це, зрозуміло, виготовлялося вручну. Далі з них робили відбитки.

Загалом Білецький зібрав понад сто копій і оригіналів карт різних періодів

Боплан позначив усі замки Поділля

Особливу увагу власник експонатів звернув на карти Боплана. Французький військовий інженер і картограф Гійом де Боплан зібрав матеріали для створення карти України. Карта з’явилася у 1648 році. На ній позначена і нинішня територія нашої області – Поділля.

-Карту Боплана надзвичайно цікаво розглядати, - говорить Олександр Білецький. – На ній є не тільки населені пункти. Не тільки міста й містечка, а й села. Можна порівняти, чи змінилися назви нині. На мапі зображено річки. Що цінно, Боплан відтворив на мапі усі замки і фортеці. Виконав надзвичайно складну роботу!

Крім карти, Боплан видав працю «Опис України». На думку декого з істориків, цей твір варто б вивчати у школах. Він на конкретних прикладах  описує життя і побут українців у середині 17 століття. Описує те, що бачив на власні очі, подорожуючи Україною, зокрема, територією Поділля. Показує  характер українців, їхню хазяйновитість, віру в Бога.

-Чи не у кожному населеному пункті знаходилися храми, - пише Боплан. - На службу збиралися дорослі з дітьми. Українці цінували і дорожили сімейними традиціями. 

Не міг француз оминути опис красоти українських дівчат і жінок. Коли козаки вирушали в похід, обирали для себе лідера. Не призначали, а саме обирали. Виходили з пошанування й авторитету. У такий спосіб проявлялися елементи демократії.

До речі, фортецю у імісті Бар проектував саме Боплан.

Вінничанин демонстрував зібрані експонати у нашому Міністерстві закордонних справ, у вестибюлі приміщення міської ради, возив їх  деякі міста України. Каже, щоразу виставка викликала жвавий інтерес. Причому, у кожного з відвідувачів. Незалежно від віку, освіти, професії. Бо це конкретні матеріали з минулого, які, ніхто не може переписати комусь на догоду.

Копії мап можна замовити в музеї

Олександр Білецький закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Здобув фах юриста-міжнародника. Працював в Інституті досліджень зовнішньої та оборонної політики України, у Кабміні і ВР, низці інших структур, голова організації Українська Військова Варта.

Створив і очолив Музей української марки. Саме в цьому музеї можна замовити копії мап, представлених на виставці.

Фото з сайту Вінницької міськради

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Степан Петрович

    Таємниць української історії значно більше!
    Прочитайте лишень статті блогу "Давня історія українського народу" і будете знати значно докладніше - https://davniaistoriia.blogspot.com
    Крім крадених назв, на зразок Росія (колишня наша назва держави Рось), там ще витоптана Москвою історія більш давніх держав на теренах України, понищена історія всього слов'янства за три тисячі років!
    Діти баби Яги (Яхи) в своєму репертуарі...

  • Веч Вербицкий

    Какое отношение  имеет галичина к крещению киевской руси?Если это было отдельное галицкое княжество?к тому-же,более 300лет  было под оккупацией то австрии,то польши,то венгрии.
  • Микола Николаев

    Особенно улыбнуло про Крым, который "укронаш" в 1579 году. Такая-то наивность. ну, да, и Кубань туда же. Опять же, Украина - на этих "мапах" окраина Польши. Это повод чем-то гордиться?
    Ну, и самый цимес - это про Владимира. Он, по мнению автора, что, украинец?
    Рассуждения о "Московии", которой, собственно, никогда и не было. Было Московское княжество, просто выдают в авторе подгоревшего человечка с комплексами.
  • Микола Николаев

    Особенно улыбнуло про Крым, который "укронаш" в 1579 году. Такая-то наивность. ну, да, и Кубань туда же. Опять же, Украина - на этих "мапах" окраина Польши. Это повод чем-то гордиться?
    Ну, и самый цимес - это про Владимира. Он, по мнению автора, что, украинец?
    Рассуждения о "Московии", которой, собственно, никогда и не было. Было Московское княжество, просто выдают в авторе подгоревшего человечка с комплексами.

keyboard_arrow_up