Хорт та 49 в’язнів. Хто ті люди, яких хотіли визнати жертвами політрепресій

Хорт та 49 в’язнів. Хто ті люди, яких хотіли визнати жертвами політрепресій
Юрій Павленко (Хорт) отримав 4,5 роки тюрми через день після сесії облради, на якій голосували за рішення по політв'язнях
Популярне. Визнати політичними в’язнями на сесії облради збиралися аж п’ять десятків людей. Серед них вінничан - одиниці. Хто всі інші люди, за яких голосували народні обранці нашого регіону?

Тричі ставили на голосування – не прийняли. І це при тому, що «проти» не було жодного голосу. Не всі депутати наважилися сказати «за» списку політичних в’язнів, у якому вінничан можна порахувати на пальцях.

«Ганьба!». «Це зрада Майдану!». «Запроданці влади!». Скандалили на сесії і обмінювалися взаємними звинуваченнями після неї депутати, бо не прийняли звернення до керівництва держави про звільнення політв’язнів. Не вистачило голосів.

І це мало бути політичне рішення. Формальне. Якби воно й було прийняте, то не означало б негайного звільнення з-за грат Юрія Павленка, припинення розшуку Януарія Шостака чи зняття звинувачень із Михайла Сіранчука.

Відео дня

Ця трійка – активні учасники захоплення ОДА 6 грудня позаминулого року, які стали фігурантами кримінального провадження. Хіба що тільки першого, Хорта, вже давненько активісти величають політичним в’язнем. Він сидів у СІЗО, і йому винесли вирок за дії під час вінницької Революції Гідності буквально через день після неприйняття рішення депутатами, 1 квітня.

Другим політичним міг стати Шостак, що подався у біга, аби йому не оголосили підозру. Третього, Сіранчука, судять зараз, і він теж розраховував на депутатське рішення…
 

 

Юрій Павленко (Хорт)
засуджений до 4,5 тюрми 

 

 

 

Януарій Шостак
у розшуку, підозра не оголошена  

 

 

 


Михайло Сіранчук
підсудний, не під вартою 

 

 

 

Насправді це депутатське звернення до керівників держави означало не більше, ніж моральну підтримку тим, хто притягується до відповідальності за свою активну позицію, кваліфіковану правоохоронцями як кримінал.

«Про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з вимогою негайного припинення політичних репресій щодо новітніх політв’язнів: активістів Революції Гідності, волонтерів, учасників священної війни з Росією та притягнути до відповідальності посадовців, що на догоду Путіну фабрикують справи проти українських патріотів». Ось так називалося це звернення.

«За» проголосували 33 депутати. Проти – 0. Утрималися 25 народних обранців. 9 не голосували взагалі. Загальний склад Вінницької обласної ради - 98 депутатів. Після третьої спроби, яка провалилася, цілі фракції демонстративно виходили із зали засідань. Люди на балконах кричали про зраду Майдану та скандували «Ганьба!»

Стоп. Не будемо розбиратися, чия фракція, як голосувала й чому. Питання проситься інше: Невже у Вінниці аж 50 ув’язнених можна назвати політичними? Список саме зі стількох людей доклали до звернення.

Серед потенційних політв’язнів, крім вище названих трьох учасників протесту 6 грудня 2014 року, пропонували ще одну трійцю вінничани - Вікторію Заверуху, Євгена Кошелюка і Андрія Романюка, яких судять за вбивство двох міліціонерів у Києві в складі організованої злочинної групи.

Депутати у розпал скандалу на сесії давали активістам весь список із проханням помітити людей, яких вони вважають жертвами політичних репресій. Заверуху, Кошелюка, Романюка ніхто не обвів. Їхню справу вважають «чистим» криміналом.


Трійцю Заверуха, Романюк, Кошелюк, яку судять у Києві за вбивство, у перший список внесли В другому списку цих вінничан не буде, бо активісти вважають їхню справу суто кримінальною
По справі Заверухи і Ко, до речі, проходять ще два киянина. Але їх у вінницькому списку немає. Зате є інші люди, які не мають жодного відношення до Вінниці. Цікаво, що замикає перелік чи не найбільш сумнівний невінницький в’язень системи, якого нашим депутатам пропонували визнати політичним, – Геннадій Корбан. Той самий бізнесмен і політик, якого звинувачують у створенні злочинної організації та ще ряді тяжких злочинів.

«І це, далеко не весь список політрепресованих, які попали під державну репресивну машину», - написано у вінницькому проекті рішення «Про звернення до Президента…».

Знаходимо список політрепресованих на сайті Комітету визволення політв’язнів, бо автори проекту вказали, що сформували список за його даними.

Комітет визволення політв’язнів щорічно складає списки політв'язнів України. Якщо порівняти останній із пропонованим для прийняття депутатами Вінницької облради переліком людей, то є різниця. Короткі пояснення про суть справи – ідентичні. Але у вінницькому варіанті не вистачає 11 людей, що є в оригіналі. А в списку Комітету визволення політв’язнів немає пари вінничан та… Корбана. Останнього додали заради круглого числа? Навряд чи заради цього.

Після провалу списку з 50-ти політв’язнів депутати інших сил зареєстрували свій проект цього ж політичного рішення. На голосування вже не пропонуватимуть людей, що не мають відношення до Вінниці, а залишають тільки трьох учасників Революції Гідності у Вінниці. Так само, лише за своїх, голосували депутати Львівщини і ще кількох обласних рад країни.   


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Белий Миша

    перекрутили старую статья и опа новая.... Хватит пиарить Хорта. Лучше напишите реально за какие статьи он сидит, что упустил адвокат. Проведите наконец-то анализ а не бредятину....
  • Анонім

    Даже если есть среди этих "политвязней" нормальные люди, то это скорее случайность.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up