«Хочеться, щоб наші діти були у безпеці»: хто має ремонтувати дитячі майданчики у Вінниці?

«Хочеться, щоб наші діти були у безпеці»: хто має ремонтувати дитячі майданчики у Вінниці?
Дитячий майданчик в одному з дворів на Вишеньці
  • З настанням весни велика кількість вінницьких дітей почала проводити час на дитячих майданчиках. На жаль, технічний стан деяких з них залишає бажати кращого. Хто за це відповідальний? Коли ремонтуватимуть? Куди звертатися зі скаргами?

«Коли дитина приходила з дитячого майданчику в іржі, то це ще куди не йшло, але коли за заіржавілі конструкції майданчика почали чіплятися та рватися її речі, мене це почало сильно обурювати. І справа тут навіть не так в одязі, як в тому, що дитина може травмуватися, порізатися, занести якусь інфекцію. Хто тоді за це відповідатиме?», — говорить вінничанка Олена про дитячі майданчики Замостя. 

За словами Олени, не влаштовують її далеко не всі майданчики у місті. Однак, переконана вона, усі несправності мають вчасно усуватися. Схожі проблеми мають й мешканці Старого міста, Хмельницького шосе, Центру та Вишеньки. 

— На Вишеньці дуже мало майданчиків, які задовольняють мене з безпекової точки зору, — говорить мама двох маленьких дітей Вікторія. — До прикладу, на проспекті Космонавтів є майданчик, де вже два роки стирчить металевий дріт з канату. Дитина може пошкодити собі ним око, руку або будь-що інше. Заходиш практично в будь-який двір, дивишся на ті майданчики: на одному дірка, на іншому шматку конструкції немає. І це я вже мовчу про зовнішній вигляд цих майданчиків. Хочеться, щоб наші діти були у безпеці, і щоб відповідальні особи одразу займалися ремонтом чи заміною деталей, а не вже після того, як стаються якісь прикрі історії.

Відео дня

У нашому місті наразі 381 дитячий майданчик. Чи не в усіх них, в залежності від місцеперебування, є свій балансоутримувач. Таким може бути школа чи садочок, ОСББ, управлінська компанія, департамент комунального господарства та благоустрою ВМР, або ж КП «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади». Саме вони відповідальні за технічний стан майданчиків. 

Начальник «Муніципальної варти» ВМР Віталій Чигур розповідає, що його працівники щороку інспектують всі дитячі майданчики міста. Цьогорічна інспекція, каже він, у розпалі. 

— Наше завдання — перевірити технічний стан цих майданчиків, — продовжує Віталій Чигур. — Працівники «Муніципальної варти» виїжджають за адресою, візуально обстежують технічний стан. Якщо виявляють недоліки, то балансоутримувач отримую припис на усунення. 

Часу на ремонт дають від доби до двох тижнів, в залежності від складності та погодних умов. 

— Ми об'єктивно дивимося на речі, тому не виписуємо штраф заради штрафу. Ми зацікавлені в тому, щоб в кінцевому результаті майданчик був якісно відремонтованим, — говорить начальник «Муніципальної варти». — З кожним роком проблемних майданчиків у Вінниці стає все менше, адже люди дослухаються до наших порад. Якщо приписи не усуваються, ми можемо накладати штрафи до 1700 гривень. 

Вінничани скаржаться на технічний стан дитячого майданчика, що на проспекті Космонавтів. Він перебуває на балансі департаменту комунального майна та благоустрою. У міській раді повідомили, що його незабаром відремонтують. 

Інший майданчик, що на нього ми отримали нарікання віл містян, знаходиться на набережній «Рошен». Його утримує КП «Дирекція парків». Директор установи Олександр Мельник говорить, що там справді пошкоджено кілька об'єктів: одні з них о їх найближчим часом демонтують, інші — відремонтують. 

— Ми помітили технічні проблеми під час нещодавнього планового огляду майданчика. Зокрема, вирішили демонтувати пошкоджену канатну піраміду. Сплести таку саму ми не маємо можливості, а якщо купувати, то вона обійдеться в 70+ тисяч гривень. За умови дії воєнного стану, такі витрати невиправдані, — пояснює Олександр Мельник.

На балансі КП «Дирекція парків» дитячі майданчики не лише на набережній «Рошен», але й на Європейській площі, в Центральному та Вишенському парках. За словами очільника підприємства, поточний ремонт на своїх об'єктах вони або вже провели, або робитимуть його найближчим часом. З усіма, каже Олександр Мельник, планують впоратися до кінця травня. 

— Є проблемні питання, які ми побачили і одразу вирішили. Але деякі потребують чималих грошей, тому й ремонт може затягуватися, — кажуть в КП «Дирекція парків».

Поза тим у спільноті «Чорний список Вінниця» нещодавно активно обговорювали стан дитячого майданчику біля міського суду. Вінничани висловлювали обурення його станом. «Жах, місцевій владі має бути соромно за такі майданчики у Вінниці, яка визнана найкращим містом для життя», — пише Яна Поліщук. 

Олена Лисенко пише: «Зліва, де драбина з мотузок прогнила опора і скоро вся та конструкція завалиться. Місяць назад прийшла "комісія", оглянула майданчик і все, на що вони спромоглись за місяць, це скрутити гайками одну опору подвійної гойдалки і полагодити другу подвійну гойдалку — "і за це спасибі". Це те, через що я особисто неодноразово телефонувала на гарячу лінію. Інше не ремонтують». 

Майданчик біля міського суду

Водночас на думку вінничанки Людмили Зедник, цей майданчик потрібно не ремонтувати, а міняти на новий: «Їхні ремонти, це коли з одного місця знімають, а в інше ставлять. Не було гумового покриття — не проблема відрізати шматок з-під однієї гірки і поставити його під іншу. Але від цих ремонтів краще не стає».

Очільник КП «Дирекція парків» Олександр Мельник погоджується, що деякі майданчики дійсно буде раціональніше замінити, аніж постійно їх ремонтувати. За його словами, дитячі майданчики, що вони раніше утримувалися «Рошеном», могли збирати з російських, білоруських або казахстанських складників. Наразі з цими виробниками не співпрацюють, тому й оновити деякі складові неможливо. Коли вдасться закупити та встановити нові майданчики, на підприємстві відповісти не змогли. 

Майданчик біля міського суду

Очільник «Муніципальної варти» ВМР Віталій Чигур говорить, якщо ви бачите небезпечні або не поремонтовані місця на дитячих майданчиках, ви можете звертатися до них, або на гарячу лінію «Цілодобової варти» та залишати свої звернення з цього приводу.

  • «Цілодобова варта» — 1560
  • «Муніципальна варта» — 0432 508 991


Читайте також:

Вінничани пропонують передати списані тролейбуси у деокуповані міста. Чи можна так зробити?

У Вінниці запустили міські фонтани. Чи буде працювати світломузичний «Рошен»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up