«Хлопці на фронті просять згущеного молока». Як в домашніх умовах організували «молокозавод»

«Хлопці на фронті просять згущеного молока». Як в домашніх умовах організували «молокозавод»
У Бережанах, окрім згущеного молока, розпочали квасити капусту та виготовляти солянку, ці продукти також передадуть воїнам на фронт. Фото з сайту Калинівської громади.
  • Нині на війні 70 жителів села Бережани Калинівської громади.
  • Їх підтримують усім селом.
  • Як серед продуктів харчування, які відправляють на фронт,  з’явилося згущене молоко?

Одному з жителів Бережан до смаку згущене молоко. Чоловік щодня їв би цю смакоту! «Він не проміняє згущонку навіть на сто грамів міцненької!» — кажуть земляки. Нині чоловік на фронті. Попросив, щоб передали його незвичний смаколик. З’ясувалося, сподобалося не тільки йому. Попросив земляків, щоб передали ще й для побратимів.

У селі вирішили самотужки виготовляти такий продукт. У Бережанах жартують: «Відкрили свій молокозавод».

Відео дня

Як роблять «згущонку», розповіла діловод Бережанського старостинського округу Ліля Яремчук. Її розповідь вміщено на сайті Калинівської міської громади.

«За роботу взялися працівниці старостинського округу, Будинку культури та бібліотеки — Ліля Яремчук, Наталія Колесник, Ольга Бойко, Юлія Мулик, —читаємо у повідомленні. — Молоко для виготовлення «згущонки» приносять жителі села та надає місцеве товариство «Поділляагропродукт».

Уточнюють, що 30 кілограмів сухого молока передала також Олена Захарчук, вона завідувачка молокоприймального пункту. 50-кілограмів цукру доправив в.о. старости Бережанського старостинського округу Сергій Тишко. Забезпечили цукром також парафіяни місцевого храму. Свій внесок у виготовлення «згущонки» зробила власниця сільського  магазину Оксана Дивуляк.  

Спершу готують основу для солодкого продукту: розливають її у скляні банки ємністю 0,5 літра. Далі розпочинається найважливіший процес — приготування в автоклавах. Банки закладають у герметичний пристрій для здійснення технологічної обробки молока, там вони перебувають під дією підвищених температур та високого тиску. Автоклави надають Тетяна Волошина, Лілія Хуторянська, Катерина Іванова, Надія Кравець та Альона Свершок. До їх будинків банки з молоком з доданим цукром доставляє працівник комунального підприємства Олексій Бараш.

За словами в.о. старости Сергія Тишка, виготовлену продукцію передають на фронт не тільки своїм землякам, допомагають іншим захисникам. Каже, не ділимо військових на своїх і чужих, всі вони боронять рідну землю, намагаються вигнати окупантів.

«Ми підтримуємо зв'язок з усіма нашими односельцями, знаємо про їхні потреби, дехто  говорить, що всім забезпечений і не потрібно витрачати кошти і час на передачі, а деякі, навпаки, просять передати посилки, — розповідає Сергій Тишко. — Тепер розпочали ще квасити капусту та готувати солянку. Крім того, люди діляться з військовими тими продуктами харчування, які  мають у своїх запасах. Домашнє воно завжди смачніше».

Читайте також:

«Ядерне чаювання»: хто і чому боїться фільму, знятого у Тульчині?

З вінницької «Пироговки» виписали пацієнта після успішної трансплантації нирки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лілик Тетяна

    Молодці, доземний уклін Вам за вашу допомогу. Зараз дуже мало людей надає смаколиків нашим Захисникам. ДЯКУЄМО ВАМ! Хай Ваші руки не перестають втомляться від цієї роботи!🇺🇦🇺🇦🇺🇦

keyboard_arrow_up