«Хаймарсів буде більше і ще дечого». Що робила у Пентагоні онука нашого земляка з Калинівки?

«Хаймарсів буде більше і ще дечого». Що робила у Пентагоні онука нашого земляка з Калинівки?
Ярина Чорногуз (крайня праворуч) разом з дівчатами з фронту у Пентагоні дарували військовим чиновникам сувенірні монетки з підбитих російських танків - з натяком на те, що нам потрібні Абрамси
  • Ярина Чорногуз служить парамедиком в одному з батальйонів.
  • Разом зі ще трьома захисницями побувала в Америці — були зустрічі у Конгресі, Держдепі, Пентагоні.
  • Її дідусь, Олег Чорногуз, проживає в Іванові Калинівської громади, п’ять років тому повернувся з Києва у рідне село, збудував будинок на батьківському обійсті.
  • Чому Ярина не змогла поділитися враженнями від поїздки з дідусем, але повідомила про все у Фейсбуці?

Ярина Чорногуз  у списку ста найбільш впливових жінок України за версією видання «Фокус» у 2021 році. У 2019-му вона добровольцем пішла на війну. Служила парамедиком у медичному батальйоні «Госпітальєри», нині у батальйоні морської піхоти. Її знають за позивним Яра.

Протягом тижня Ярина разом з такими, як сама, дівчатами з фронту — Андріаною, Дарією й Іванною — перебували в Америці. Чого їздили? Що робили?

Дарували монетки з російських танків з натяком на Абрамси

Після повернення Ярина написала у себе в Фейсбуці, що тиждень був важкий.

Відео дня

Купа зустрічей і розмов англійською мовою — у Конгресі, Держдепі, Пентагоні. Зустрічі з журналістами, виступи в прямих ефірах на телебаченні. Загалом їх було понад десять.

Наприклад, інтерв’ю з Яриною надруковано в тижневику Нью-Йоркер (New Yorker). Розповіли, як автомобіль нашого парамедика отримав назву «Циганський барон», як вона рятує ним поранених на «нулі». З нею спілкувався «Голос Америки» для китайської аудиторії. Ведучий Alex Wagner запросив для участі у своїй шоу-програмі MSNBS. І це не весь перелік інтерв’ю і розповідей про наших берегинь у військових одностроях за час їх перебування Америці.

Вони подякували американцям за зброю — Джавеліни, Стінгери, Хаймерси, з допомогою якої наші військові зупинили російську орду під Києвом, а також звільнити Харківщину, Лиман, частину населених пунктів на Херсонщині. Розповіли про поточну ситуацію на фронті. Найважливіше — попросили озброєння, яке б рятувало життя українців від обстрілів агресора, допомогло звільнити окуповані території.

«Здається, нам все вдалося, — написала після повернення з-за океану Ярина. — Буде більше хай марсів, гаубиць М777, снарядів потрібних калібрів, систем протиповітряної та наземної оборони, бронетранспортери, а також ще дещо нове».

Дівчина каже, що завдяки їхнім зусиллям американці не забудуть швидко про те, що повномасштабна війна руzznii проти України ще далека до закінчення.  

—Думаю, взагалі не забудуть, — каже пані Ярина. — А нині вони пам’ятають, що на нас чекає важка зима і це дуже важливо.

Під час зустрічей наші дівчата дарували американцям сувенірні монетки, виготовлені з підбитих російських танків. Це був недвозначний натяк на бажання отримати у відповідь американські танки Абрамси.

—Було дуже незвично після тривалого часу на фронті ходити мирними вулицями Нью-Йорка, Вашингтона та капітолієм, — написала пані Ярина. — Підбадьорила повага, яка є у сенаторів та конгресменів обох партій до України і нас, українців.

Разом з тим військова зазначила, що дуже тішиться, що після важкого тижня знову повертається до своїх, аби далі продовжувати боротьбу за нашу Перемогу.

  «Косички — це у нас армійська зачіска»

—Ярина Чорногуз у вівторок вийшла з автобуса FlixBus в центрі Мангеттена після 13-ти місяців участі у бойових діях в Україні, — так розпочали розповідь про неї у тижневику New Yorker.

Ярина розмістила цю публікацію у себе в Фейсбуці. Каже, сподобався стиль викладу матеріалу. Уточнила, що на портреті, написаному художником для супроводу статті, вона не схожа на себе.

Текст читається легко, бо насичений подробицями. Події війни, участі в них українки, переплетені епізодами про її перебування в США.

—27-річна бойовий медик, розвідниця, пілот бойового дрона, носить військову форму, а також сапфірові сережки, у неї на передпліччі татуювання у вигляді змії, а коси заплетені у косички, — ще один фрагмент зі статті. — В Україні косички це військова зачіска, сказала вона.

Поліцейський запитав у неї марку взуття. На розі Восьмої авеню біля неї зупинилися декілька перехожих, щоб поцікавитися, яке у неї військове звання…

Вона підійшла до Хадсон-Ярдс. «Я займаюся розвідкою, тому не звикла залишатися довго на одному місці», — пояснила Чорногуз.

Дістала телефон і показала автомобіль марки «Міцубісі». Техніку назвали «Циганський барон». Сказала, що у її підрозділі нині використовують цивільний транспорт, бо багато бронетехніки розбито. На машині видно сліди від куль. Уточнила, що два рази потрапляла під обстріли. Інколи навіть ночує в салоні авто.

Перед від’їздом до Америки підрозділ знаходився у сірій зоні.  

—Там можна зустріти ворога у будь-який час, там є поранені і мертві, там багато мін, — записав слова українки журналіст New Yorker. — Там загинула група наших прикордонників. Серед них було тіло жінки прикордонниці. Ми їх забирали. Це важко.

Одного разу під час бою вона почула крики з підвалу. Там знаходилася жінка з двома дітьми: хлопчику було 10 років, а дівчинці тільки 10 місяців. Хлопчика поранило осколком у груди. Ярина евакуювала їх. Після того витирала кров у салоні, як знову почався обстріл.

—Ми тоді використали все, що у нас було, — гранатомети і джавеліни, — говорить Ярина. — Тепер справи йдуть краще, бо у нас є хаймерси.

Вона звикла до польових умов. Каже, ночувати доводиться здебільшого у підвалах будинків або у покинутих будівлях, чи просто бліндажах або окопах.

Після цих слів зізналася, що її шокували білосніжні простирадла в готелі у Вашингтоні…

«Наступ росії буде!»

Українські патріоти пам’ятають, як Ярина пікетувала офіс президента. Було це на початку 2020-го. Виступала проти наказу Зеленського відвести наші війська з територій, які, за її словами, кров’ю завойовані українськими військовими. Вона починала одиночний пікет, згодом до неї доєдналися інші активісти. Ще однією вимогою було звільнення Єрмака.

Тоді ж вона написала звернення до Зеленського.

—Закликаю вас дозволити Збройним силам нашої держави давати вогневу відсіч окупантам, спорядити їх достатньою кількістю боєкомплектів на цю відсіч, — писала вона у зверненні. — Чи готові ви діями довести, що здатні стати на захист нашої землі, за яку віддали життя наші військові?

Наступна фраза стала пророчою: «Наступ росії буде! Війна почалася не у 2014 році. Вона триває усі 300 років».  Це було сказано у березні 2020 року.

Де той водій буса нині?

Пам’ятаємо Ярину за ще одним епізодом. У січні 2020-го в Інтернеті і по телебаченню був відеосюжет про неприємну пригоду у маршрутці, що прямувала з Волині до Києва.

Однією з пасажирок була Ярина. Дівчина разом з подругою поверталася з похорону коханої людини — військовий Микола Сорочук загинув від кулі снайпера.

Вона зробила зауваження водію з приводу трансляції у салоні російського серіалу. Нахабний кермувальник показав, хто в машині господар: зупинився і сказав, що не поїде далі, поки вона не покине салон.

З поваги до інших пасажирів Ярина вийшла з буса. Разом з нею це зробила її подруга. Двоє дівчат залишилася на трасі посеред засніженого поля.

Дідусь нині в лікарні

Дідусь пані Ярини, відомий письменник, автор першого в Україні сатиричного роману «Аристократ з Вапнярки»,  у всьому підтримує внучку. Вони постійно спілкуються. Кожна порада дідуся важлива для Ярини.

Упродовж п’яти останніх років Олег Чорногуз проживає в Іванові, селі його дитинства. За цей час збудував нову хату на батьківському обійсті. Сюди завжди любить приїздити Ярина. Тут вони, як кажуть, солодували балачками з Олегом Федоровичем.

Однак нині поділитися враженнями від поїздки в Америку внучка не може. Олег Чорногуз зараз у реанімації. Лікує інсульт.

Зичимо йому одужання, а його внучці сил для Перемоги.

На випадок ядерного удару

Ще один запис Ярини Чорногуз привернув увагу на її сторінці у Фейсбуці.

—Нині  ині не часто про щось прошу, бо маємо хороше забезпечення та волонтерів на вагу золота, — пише вона. — Але ось цей момент, коли хочемо, аби наша рота була про всяк випадок готовою до усього.

Шукаю готові пакети захисту від ядерного удару.

Набір мінімум: комбез+бахіли+рукавиці+маскаffp3+йодид калію (йод у таблетках+шипучий вітамін с).

Раптом хтось займається збором таких захисних пакетів - буду вдячна за будь-яку можливу кількість. Або окремо за кожен із названих елементів захисту.

Читайте також:

«Може сотні років стояти». Столяр продає дубовий стіл, всі виручені гроші передасть військовим

Боронячи нашу країну загинув 56-річний військовий з Вінниччини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up