«Головне не мовчати». Що робити, якщо став жертвою домашнього насильства

«Головне не мовчати». Що робити, якщо став жертвою домашнього насильства
  • Традиційно у світі з 25 листопада до 10 грудня триває акція «16 днів проти насильства». Мета якої привернути увагу до людей до проблем подолання насильства. 
  • Пояснюємо, що робити та куди звертатися, якщо ви зазнали насильства. 

Як читаємо на сайті міськради, масштаби домашнього насильства разючі – згідно з дослідженнями, його зазнавала кожна п'ята жінка, що має досвід шлюбу (за даними Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні). 

«У нашому місті всі, хто стикається з проблемою домашнього насильства, можуть отримати комплексну допомогу та підтримку», — йдеться у публікації. 

То куди бігти та кричати про насильство? 

Відео дня
  • Мобільна бригада: (0432) 67 04 60, 093 900 15 60, 098 900 15 60;
  • Відділ оперативного реагування «Цілодобова варта»: 15 60; 59 50 39; 60 15 60; 65 15 60; 0 800 60 15 60.
  • Безплатні «Гарячі лінії з запобігання домашнього насильства»: 0 800 500 335 — національна, 116 123 — з мобільного, 0 800 75 04 75 — у Вінницькій області. Також постраждалі можуть напряму звернутись у поліцію за номером 102.
  • Ще діє урядова «гаряча лінія» 15-47 для осіб, які страждають від домашнього насильства. Дзвінки є безплатними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними й конфіденційними. 
  • Телефон притулку для жінок, які постраждали від насильства: 067 382 87 45 та 050 444 68 08.

Поради психолога

Ми раніше вже писали про це публікацію та спілкувалися з психологинею мобільної бригади Вінниці Оленою, яка безпосередньо щодня спілкується з тими людьми, які страждають від домашнього насильства. 

— Головне не бійтеся звертатися за допомогою. У час конфлікту не показуйте кривднику, що ви не можете йому протистояти, — пояснює психологиня. — До нас щодня звертаються жінки за психологічною допомогою і ми завжди радимо не боятись скаржитись у відповідні органи. Тільки так ми можемо протистояти домашньому насильству. 

За словами Олени, далеко не всі розуміють, які вони мають права. Але тут треба пам'ятати, що є люди, які готові допомогти вам. 

— Якщо кривдник зрозуміє, що в будь-який момент може приїхати поліція і на нього можуть скласти три протоколи, то тоді він подумає перед тим, як щось робити, — каже психологиня. — Жертві насильства також не потрібно гарячкувати та вступати у конфлікти. Бо агресія породжує агресію. Особа, яка боїться, що буде потерпати від насильства може подзвонити до нас, поговорити з іншої кімнати, наприклад. Головне — не вступати в конфлікт з кривдником. Якщо ж конфлікт вже напружений, то варто викликати поліцію і не ризикувати своїм фізичним та моральним здоров'ям.

Психологиня пояснює, що є «коло насилля» і коли людина у нього потрапляє, то потім вона припиняє помічати, що її волю подавили. Жінка може думати, що причина того, що її б'ють, наприклад, криється у ній самій. 

— Часто жінки, які до нас телефонуються, відчувають власну провину. Наприклад, дівчина може думати, що вона погано прибирає чи готує. А саме людина з подавленою волею не може протистояти кривднику, — каже Олена. — Також часто звертаються жінки, які матеріально залежать від чоловіків. Наприклад, у жінки двоє дітей, яким треба давати раду, а вона повністю економічно залежить від чоловіка. Але у такому випадку ми можемо влаштувати потерпілу від насильства у притулок. 

За словами Олени, після притулку чи навіть кількох консультацій психолога жінка вже принаймні буде знати свої права. 

Читайте також:

Тест: хмаринка чи острів? Впізнай район Вінниці на мапі

Кросворд: Історія Вінниці від заснування міста до наших часів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач86

    Так,кривдник можливо злякається поліції.А якщо поліцейський стоїть на боці кривдника,і місцева влада ніяк не реагувала,і тепер в суді кривдника не наказали,тому,що дільничий не вбачає в його діях домашнього насильства,заяви пропадають і з'являються через певний час після звернення до управління поліції,факт домашнього насильства у вигляді адмін покарання чомусь не зареєстровано у судочинстві,на всі заяви формальна відповідь-проведена профілактична бесіда,попереджено про відповідальність домашнього насильства не вбачає,так і в суді,суддя не побачила.
    Ось такі роботи ведуться для захисту сім'ї від кривдника. Щей є факти порушення прав людини і приниження національної гідності.
    Цього також не бачать,чим сприяють кривднику і надають йому можливість і надалі безкарно чинити насильство.
    Місяць тому моя малолітня онука запитала мене чому він(кривдник мій племінник)так нас трьох гвалтує,як росіяни гвалтують УКРАЇНУ.значення слова онука не знає,але розуміє що це щось дуже страшне,жахливе.
    Де віднайти справедливість захист?
    На обліку з приводу насильства в сім'ї вобл центрі з 2020 року і в місцевому з цього року.
    ???!!!
  • Sergey Belozor

    Зараз дуже багато насильства над невакцинованими. Їх гвалтують роботодавці QR кодами

keyboard_arrow_up