Гемоглобін на позначці «17», але чотирилапого врятували. Де у Вінниці знаходять донорів для собак

Ні банку крові для собак, ні бази донорів у Вінниці не існує...
  • Чотирилапого пацієнта врятували — зі смертельно низьким гемоглобіном вчасно вдалося перелити кров.
  • Де і як шукають донорів для собак? Чи потрібен банк крові? В деяких областях це питання уже вирішили. Як?

— Паніка у нас була ще та, — розповідає вінничанин Микола, просить не називати прізвища. — Привели собаку в клініку, а там говорять: «У вашого друга погані справи, потрібно переливання крові». — «Так ми не проти, — відповідаю. — Треба, значить, треба. Робіть…».

Укус кліща може призвести до загибелі тварини

— У нас нема крові, шукайте донора, — каже лікар. — Маєте такого?

— Маленький, двомісячного віку, собачка породи хаскі на той час у нас був  тільки два місяці, — продовжує співрозмовник. — Не стикалися з таким. Звідки у нас той донор?

Відео дня

Власник тварини опинився у непростій ситуації. Не тільки тому, що не знав, де шукати донора. Час підганяв.

— Справа не терпить зволікання, — пояснив йому ветеринар. — Якщо не перелити кров, результат може бути сумний. Ми вас не лякаємо, просто називаємо речі своїми іменами — укус кліща може призвести до загибелі тварини.

Той день пан Микола запам’ятав надовго. Знайти донора йому допомогли у клініці. Дали контакт власника тварини, який міг би виручити. Спершу за вказаним номером ніхто не відповідав. Панічні настрої посилювалися. Але й тоді, коли слухавку зняли, вирішити питання не вдалося.

— На жаль, не можемо допомогти, — сказав чоловік, собаку якого рекомендували донором. — Недавно здавали кров для інших. Знову зробити це не можна.

Розмова закінчилася тим, що власник собаки-донора порадив пану Миколі звернутися до іншої людини. На щастя, все обійшлося.

— Скільки коштувала така послуга?

— Заплатили власнику донора 600 гривень.

Найчастіше звертаються навесні і восени

Ветеринарний лікар Ігор з вінницької клініки «Айболить» розповів 20minut.ua, що пошук донорів для тварин — це звичне явище.

— Найчастіше вони потрібні восени і навесні, — говорить лікар. — Саме тоді активізуються кліщі. До речі, укус кліща для собаки може бути смертельним. Якщо рівень гемоглобіну нижче позначки 30, це вже сигнал тривоги. Щоправда, був випадок, коли вдалося врятувати собаку з надзвичайно низьким гемоглобіном — 17 одиниць. У таке навіть мої колеги-лікарі не вірять. Але це конкретний факт, з яким я особисто стикнувся. Тоді ситуація склалася на нашу користь. Дуже оперативно вдалося знайти донора і взяти кров.

За інформацією пана Ігоря, випадків, коли собака зазнала травми і потребує крові, значно менше, ніж тих, що пов’язані з укусами кліщів. За його словами, травмованих доставляють одиниці, а ось з укусами кліщів за рік може бути до 20 собак.

Коли перший раз вливають кров, її можна не перевіряти на сумісність. Йдеться про групу крові собак донора і пацієнта. Повторне вливання, а лікування після укусу кліщів одноразово не обходиться, потребує перевірки на сумісність. У цьому теж є певні проблеми. Власникам тварин радять наголошувати під час розмови з ветеринарами на необхідності встановлення сумісності групи крові при повторному вливанні. Фахівці звертають увагу, що наслідки теж можуть бути непередбачувані.

Переливання крові — непроста процедура. Як пояснили журналісту в одній з клінік, її має виконувати досвідчений фахівець. При цьому слід уважно стежити за станом собаки, як вона сприймає вливання крові. Тварини, як і люди, по-різному реагують. Досвідчений ветеринар знає, яким чином доставити найменше проблем для чотирилапого пацієнта під час такої процедури.

Якщо у вас дома два улюбленця

— Буває, коли у господарів є не одна, а, скажімо, дві собаки, — говорить власниця клніки на Максимовича Олена Карачинська. — У випадку необхідності, пропонуємо, щоб одна з тварин стала донором для іншої. Здебільшого допомагаємо власникам тварин шукати донорів, звертаємося в інші клініки. Найчастіше це потрібно навесні і восени у час активізації кліщів.

Як пояснила співрозмовниця, таких випадків у їхній клініці трапляється від десяти до двадцяти на рік.

— Знаю, що у Києві є банк крові для собак, — говорить пані Олена. — У нашому місті точно нема. Чи потрібно? Звичайно, потрібно. Для цього має бути спеціальне обладнання. Тільки хто може взятися за таке?

У Львові створили банк крові, в Полтаві — базу донорів

За інформацією ЗМІ, у Львові банк крові для собак створили в лабораторії міського притулку для тварин під назвою «Лев». Забір крові здійснюють тричі на тиждень. Запас роблять з такого розрахунку, щоб еритроцитарної маси вистачило щонайменше для трьох собак. Створили банк крові з ініціативи волонтерів.

Так само волонтери й активісти стали ініціаторами допомоги у пошуку донорів у Полтаві. На відміну від львів’ян, вони створили базу даних донорів. За словами організаторів, спочатку у базі було тільки шестеро донорів, нині їх нараховується 30. Вважають, що для Полтави це  мало. Звертаються через соціальні мережі долучатися до справи, адже ніхто не убезпечений від того, що його домашній улюблениць не опиниться у ситуації пацієнта, якому терміново потрібна буде кров.

Які тварини можуть бути донорами

Вік собаки-донора має бути не менше двох і не старше восьми років. Так пояснив ветлікар у клініці «Айболить». Кількість крові беруть залежно від ваги тварини, зазвичай, не більше 10% від загальної ваги. Наприклад, тварина, що важить 25 кілограмів, може подарувати одноразово 250-300 мілілітрів крові. Забір крові в однієї тварини можна брати не частіше, ніж раз на три місяці.

Зрозуміло, собаки мають бути з привичками, проходити обстеження на відсутність низки хвороб тощо. Ветеринари звертають увагу, що процедура забору не складна. Проводять без наркозу. Щоправда, після цього тварина почувається млявою. Енергійність повертається з часом.


Читайте також:

У Подільському зоопарку вже чотири роки ведмеді не впадають у сплячку

На власному досвіді. Як вінницька родина цілий рік живе без сміття

Новий кістковий мозок Люди Овсійчук — запрацював. Як проходила її реабілітація після пересадки
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Єва Калугіна

    Так і повинно бути.Молодці...
  • Владимир Тихонюк

    Відношення  до  тварин  краще  чим  до  людей,  переконувався  не раз.  В  тварин   до близьких  відсутня  негативна  енергетика.
  • Юрій

    Степанович супер як завжди пише
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up