«Філософи» з Вінниччини разом з київським КУМом послали росіян «Дамой!»

«Філософи» з Вінниччини разом з київським КУМом послали росіян «Дамой!»
  • Музичні гурти з Вінниччини та Київщини записали антивоєнну пісню «Дамой!».
  • Артисти вирішили скористатись популярною у рф армійською піснею, щоб донести до російської аудиторії, що «асвабадителей» в Україні не чекають, тож їм краще «по биріку відправлятися до Жиріка» чи сидіти у себе вдома та «слухати пісні Валерії».

Відео на пісню монтували дистанційно — в кліпі є кадри відзняті в Бару, а також фото російських депресивних міст. 

«Дамой!» — це друга антивоєнна композиція, створена гуртами The КУМ з Борисполя та Ф.О.Г. (Філососфія одного гурту) з Бару. Музиканти познайомились десяток років тому на фестивалі Гітарин, ініціатором якого був фронтмент The КУМ Віталій Каменюченко.

Фестиваль був інтерактивним, в ньому брали участь чимало артистів з усіх куточків СНГ, в тому числі і росії. Звичайно, музикантами спілкувались між собою, та війна розірвала усі і особисті, і мистецькі стосунки.

Відео дня

— Актуальність цих відносин відпала. Не спілкувалися, відразу усе відрізали, і від них нічого не йшло, — зазначає гітарист «філософ» Євген Вальчук.

Переживши шок перших днів війни, хлопці взялися за роботу. Перша антивоєнна пісня «Посівна», яку музиканти визначають як «народний стьоб», вийшла на початку квітня, як раз, коли почалась робота в полі. Потім народилася ідея другої пісня.

— Дивились ми з пацанами статистику з яких відосів у YouTube переходять на нашу попередню пісню «Посівна». І виявилось, що чимало переходів було з відео на пісню «Сектор Газа» — «Домой». І у нас «щьолкнула» ідея, чому б не зробити україномовний кавер, з призовом до російських окупантів забиратися додому. Так як це відома підгітарна армєйська пісня, контекст вимальовувався досить іронічний і цікавий, — згадують музиканти.

Гурт «Сектор Газа» заснували у Воронежі наприкінці 80-х, так мешканці називали загазований мікрорайон міста. Тож і назва гурту, і використані у відео фото занебданих міст рф — такий собі підтекст, який підсилює емоційний вплив на слухачів.

Та повернемося до наших музикантів. Ігор Лозінський з Ф.О.Г розповів, що текст писали спільно, але «першу скрипку» у цій справі все ж таки зіграв Віталій Каменюченко. Хлопцям іноді бракувало слів, а іноді хотілось сказати занадто багато,  тож врешті решт текст довелося навіть трохи скорочувати.  

— Почали ми з кумом ваяти тєкст. Приспіви написали дуже швидко і написали набагато більше, аніж залишилось у пісні, — згадує музикант.

Аранжування зробив Євген Вальчук. На студії Олександра Дєдова, яка знаходиться у Бару в Польському домі, зробили запис та зняли частину відео. The КУМ відзняв і записав свою частину кліпу в Броварах. Працювали дистанційно, а готове відео виставили на YouTube.

Як на мене результат чудовий, побажаємо хлопцям творчих успіхів, а окупантам гуртом скажемо: «Дамой!».

Автор: Марина КАРАБАЙ

 

Читайте також:

«Горить і палає». Наші захисники продовжують нищити техніку орків

З окупованого Херсону — в подружній корабель. В один день одружилися дві пари переселенців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up