Економне використання електроенергії: даємо поради вінничанам

Економне використання електроенергії: даємо поради вінничанам
  • Україна періодично потерпає від масованих ракетних обстрілів. Терористичні війська російської федерації цілеспрямовано завдають ударів по об’єктам критичної інфраструктури, залишаючи звичайних громадян без світла. У таких умовах вкрай важливо, щоб кожен персонально зробив свій вклад для покращення ситуації в українській енергетиці.

Як повідомляє Вінницька міська рада, після кожного такого обстрілу енергетики роблять все можливе та неможливе, аби подолати наслідки терористичних ударів. Вінничан закликають доєднатись до боротьби на енергетичному фронті.

 

Для того, аби зробити це, потрібно дотримуватись наступних рекомендацій:

Відео дня
  • Модернізація освітлення у власній оселі;

Потрібно замінити лампи розжарювання на енергоефективні LED-лампи. Вони споживають у 10 разів менше електроенергії й мають у 5-8 разів довший термін експлуатації, ніж лампи розжарювання.

  • Використовувати енергоефективну побутову техніку;

Клас «А+++» – найбільш енергоощадний. Побутова техніка класу «А» або «А+» на 30-50 % зменшить споживання електроенергії навіть порівняно з приладами класу «В».

  • Наливати в електрочайник потрібно лише стільки води, скільки потрібно для напою;

Також потрібно своєчасно видаляти накип. Регулярна очистка чайника від накипу підвищує теплопровідність та зменшує його електровитрати. Навіть попри маленькі розміри, чайник використовує досить багато електроенергії;

  • Використовувати пральні й посудомийні машини варто лише в режимі повного завантаження.

При пранні, за можливості, слід встановити нижчу температуру – наприклад, 30 градусів. Це допоможе заощадити електроенергію, оскільки пральній машині не потрібно буде нагрівати воду до високої температури. Також потрібно надати перевагу природному сушінню.

  • Залишати мінімум приладів у режимі «stand-by»;

Прилади у режимі «сон» продовжують споживати електроенергію. Загальне енергоспоживання побутових електроприладів у такому випадку може досягати в середньому 200 кВт-год у рік. Потрібно взяти за правило вимикати техніку, від’єднуючи від електроживлення.

  • Не слід залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора;

Це не тільки заощадить енергію, але й подовжить термін роботи акумулятора.

  • Потрібно регулярно обслуговувати електротехніку (бойлери, пральні машини, пилососи тощо)

Наприклад для ефективної роботи пилососа має велике значення своєчасна заміна або очищення пилозбірника, при роботі з наповненим контейнером витрати енергії збільшуються на 40%.

До речі, Вінницький міський суд за позовом Вінницяобленерго визнав незаконним і скасував рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), про штрафи для енергетиків за недотримання графіків відключень світла.

Також розповідаємо, як правильно зробити запас води та зберігати продукти при знеструмленні.

 

Читайте також:

Суд визнав незаконними штрафи для вінницьких енергетиків

«Квітка», «Маруся Чурай» та інші: репертуар театру імені Садовського на лютий

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up