Двері до всіх укриттів міста хочуть обладнати системою дистанційного відкриття. Що про це відомо?

Двері до всіх укриттів міста хочуть обладнати системою дистанційного відкриття. Що про це відомо?
  • Міський голова Вінниці доручив айтівцям розробити єдину систему дистанційного відкриття дверей всіх укриттів під час тривоги. Це має відбуватися автоматично після оголошення повітряної тривоги. Ми запитали у міській раді, як виглядатиме ініціатива після реалізації

«Дав доручення розробити єдину міську систему дистанційного відкриття замків на укриттях під час тривоги», — написав днями міський голова Сергій Моргунов. Ідея інноваційна та перспективна, враховуючи, що ситуації, коли під час повітряної тривоги містяни чекають, аби хтось відкрив підвал та впустив їх всередину, не такі вже й рідкісні.

За ідеального сценарію, як нам стало відомо від працівників департаменту інформаційних технологій ВМР, майбутня система дистанційного відкриття має повністю або майже повністю виключати людський фактор. Себто, після оголошення повітряної тривоги система автоматично відкриватиме вхідні двері до укриттів, не очікуючи попередньої команди диспетчера чи будь-кого іншого. Однак, додають у департаменті, у них поки що немає чіткого розуміння, чи таку задачу взагалі можна реалізувати з технічної точки зору.

— Наразі не вирішено, як саме має виконуватися доручення міського голови, — зізнається заступник директора департаменту інформаційних технологій Віталій Сташко. — Велика проблема в тому, що багато укриттів не мають нормальних дверей та замків на них. Тому більш детально про це можна буде говорити вже після реалізації проєкту. До того часу все може неодноразово змінюватися. 

Відео дня

На питання журналіста про те, які сами об'єкти мав на увазі міський голова, доручивши розробити систему дистанційного відкриття замків на укриттях, у департаменті відповіли, що мова про всі об'єкти, які підпадають під визначення — «Укриття». Це означає, що майбутня розробка стосуватиметься не лише надійних «бомбосховищ», але так званих найпростіших укриттів, а саме звичайних підвалів. Загалом виходить, що система охоплюватиме понад тисячу об'єктів. 

Враховуючи це доволі складно без скептицизму уявляти ситуації, коли на старих, нерідко пошарпаних, дерев'яних дверях підвалу якоїсь багатоповерхівки висітимуть замки з дистанційним керуванням. Та ще й під'єднаними до єдиної міської системи, розробка якої може обійтися бюджету недешево. 

Інший, менш бажаний, але простіший в реалізації варіант майбутньої системи може передбачати, що двері до сховків відкриватимуть власники цих приміщень або балансоутримувачі. Це можна робити, до прикладу, завдяки встановленню електрозамків, відчиняти які можна без механічного ключа, завдяки дистанційному керуванню смартфоном. 

Принцип роботи таких замків зазвичай залежить від подачі чи зняття живлення. Розблокування закритих замків одного типу відбувається при подачі електричного сигналу, а за його відсутності — замок зачинений. Інші типи замків передбачають, що за наявності електричного сигналу замок залишається зачиненим, а при припиненні подачі — відкривається (за принципом домофонів на під'їздах). 

Тобто, у разі обрання будь-якого з перелічених вище варіантів дистанційних замків, знадобиться джерело електроенергії. За його відсутності доведеться повертатися до механічних ключів або ж залишати двері відчиненими. 

Поза тим, витрати, пов'язані з закупівлею відповідних замків чи навіть заміні дверей на більш сучасні, у такому разі можуть лягти на плечі балансоутримувачів, оскільки догляд за станом укриттів саме на їхній відповідальності.

Якщо ж у Вінниці справді розроблять єдину систему дистанційного відкриття дверей до укриттів, це стане першою такою ініціативою в Україні. Наразі відомо лише про окремі випадки дистанційного відкриття дверей, як от у столичному ВДНГ, де вхідні двері до укриття обладнані електромагнітним замком з можливістю дистанційного відкривання через інтернет. Щойно в Києві оголошують повітряну тривогу, охорона відчиняє двері з мобільного телефону. 

Коли тривога скасовується, електромагнітний замок знову вмикається. Зсередини приміщення двері відчиняються простою кнопкою (за принципом дії того ж таки домофона), щоб всі могли безперешкодно залишити укриття, коли електромагнітний замок знову увімкнено.

Для того, аби під час відключень світла все це працювало, поставили «безперебійник». Ліхтарі всередині укриття теж на акумуляторах, що заряджаються, коли є напруга в мережі.

Коли саме у Вінниці може з'явитися єдина система дистанційного відкриття дверей до укриттів та у скільки вона може обійтися бюджету, наразі залишається невідомим.

 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 

Читайте також:

«Більшістю можна користуватися»: за два дні у Вінниці перевірили понад 1200 найпростіших укриттів

Аварія на Сабарівській ГЕС. Як майже 40 років тому у Вінниці сталася техногенна катастрофа

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Рита Нагорная

    І як завжди у нас в нужний час заїсть механізм. Треба звичайні двері, без всяких механізмів...
  • София Яковлева

    Має бути гарним рішення
  • AK

    Думаю реально, але мегадорого. Вмикаємо бюрократичний калькулятор, бо я не вірю у магію розпоряджень:



    1. Заживлення, проєкт, хабар гидкому знахабнілому вінницяобленерго, вживане навантаження та інше від 200 грн до 20к/точка в залежності від наявної мережі, +40Вт споживання е/е на один замок по суперпромисловому тарифу...



    2 Варіант із трансляцією потужного радіосигналу із як мінумум 2-х місць з великим радіусом на якійсь певній частоті видається більш надійним, але контролер буде дорожче, x2-x5, зате без абонплат за інтернет і висока надійність. Інтернет стаціонарний чи мобільна мережа можна, але не факт, що це спрацює, ненадійно дуже — відпадає.



    3. Електромагнітний замок, блок живлення, зчитувач ключів, контроллер, реле, коробки, проводка — біля до 3000 грн/локація.



    4. Встановлення нових дверей, на око, десь у 80% випадків — 5000-7000 грн / локація.



    5. 2-3 ставки наглядачів за цих х0зяйством...



    6. Роздача rfid ключів всім причетним підвальним власникам...



    Навіть боюсь це множити на кількість укриттів... але ідея цікава.
  • Next

    Цен називається європейська стратегія Моргунова, за шалені гроші містян.

    AK reply Next

    Норм, може двері позаміняють заодно у підвалах.

keyboard_arrow_up