«Другий день щось бахкає, аж вікна трусить». У Калинівці продовжують знищувати боєприпаси

«Другий день щось бахкає, аж вікна трусить». У Калинівці продовжують знищувати боєприпаси
Військові зачищають лісову територію біля Калинівського арсеналу. Вересень 2017 року.
  • На 48 арсеналі у Калинівці п’ятий рік поспіль утилізують боєприпаси, що залишилися після вибухів у 2017 році.
  • Роботи проводяться щодня з 12.00 до 15.00, крім вихідних і святкових днів.
  • Скільки часу ще потрібно для повної зачистки території?

— Хто знає, що бахкає в районі Калинівки? — запитує один з читачів 20minut.ua. — Другий день поспіль так гримить, аж вікна трусить.

Автор допису називає час, в який лунали вибухи — з 12.00 до 12.30. Стверджує, що вчора нарахував шість таких випадків. Сьогодні, 16 грудня, їх було три.

Журналіст 20minut.ua зателефонував заступнику міського голови Калинівки Віктору Кособуцькому. Одразу запитав, чи він чув те само, що й наш читач.

Відео дня

— Ні, тут не чути, — відповів Кособуцький. — Якщо люди називають час з 12-ї години, то це можуть бути вибухи на арсеналі, там продовжують утилізувати боєприпаси після пожежі, що сталася у 2017 році. Хто проживає ближче до території арсеналу, тому краще чути. Про щось інше говорити не доводиться. Ніяких надзвичайних ситуацій у нас не відбулося. Тому, повторюю, йдеться про роботи на арсеналі.

Посадовець уточнює, що військова частина попереджає про проведення робіт з вибухами. Інформацію про це поширюють в місцевій газеті, а також на сайтах міської ради, адміністрації.

— У літню пору військові брали паузу, бо вибухи могли призвести до пожежі, восени роботи відновили, — продовжує Кособуцький. — За такої погоди, як тепер, коли підвищена вологість, то вибухи чути краще.

За словами співрозмовника, безпосередньо контактує з військовими головний спеціаліст з питань цивільного захисту Олександр Кондратюк.

— Особисто я також не чув вибухів ні сьогодні, ні вчора, але не виключаю, що вони могли лунати, бо на арсеналі продовжують роботи з утилізації вибухонебезпечних предметів, — розповідає Олександр Кондратюк. — 10 листопада на сайті і на Фейсбук-сторінці міськради розмістили офіційну інформацію про їх проведення. У такий спосіб попередили мешканців громади про те, що відбувається на території арсеналу.

Як пояснив співрозмовник, знищують боєприпаси на спеціально обладнаних майданчиках на території арсеналу. Йдеться про небезпечні предмети, що не підлягають транспортуванню.

На запитання, скільки ще часу триватиме зачистка території, посадовець каже, що в нього нема такої інформації.

— Поки що військові повідомили, що виконуватимуть це непросте завдання до кінця нинішнього року, — продовжує Олександр Кондратюк. — Як буде насправді, невідомо. Раніше вони вже говорили, що планують закінчити до конкретного часу. Однак, як бачимо, п’ятий рік триває зачистка території, а не все ще зроблено.

Нагадаємо, пожежа на військовому арсеналі у Калинівці виникла вночі 27 вересня 2017 року. Вогонь призвів до вибухів складів з боєприпасами. Два дні знадобилося, щоб зупинити небезпеку. На щастя, ніхто з учасників ліквідації пожежі не загинув. Так само не було жертв серед мирного населення, на чиї домівки чи на території падали боєприпаси.
 

Читайте також:

Прикордонникам дозволили використовувати зброю і не тільки… Нові правила на кордоні

Вінничани хотіли зупинити демонтаж «Південного Бугу». Що відповіли на це у міськраді?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач43

    Пане Павлов,поясніть чому я повинен підписатися для того щоб дочитати новину до кінця.

    Ols Kat reply Читач43

    а Ви не читайте. Це спецiально зроблено щоб менше читали
  • Nikolay Arshinov

    Знищувати дуже просто боєприпаси, а ось виготовити їх , то на протязі 7 років війни ні одна влада не спромоглася побудувати завод по виробництву боєприпасів в Україні. Може зловили російських диверсантів підривників цього арсеналу та їх спільників з числа військових аресналу? Ні ніого не зловили і не збираються ловити. За спроби НГШ ЗСУ генерала Лопати  провести повну інвентаризацію  військового майна в ЗСУ закінчилося для нього плачевно- вигнали  зармії на пенсію. Тому до цьоо часу військове мвйно в арсеналах і великих складах залишається не зважене і не пораховане та стоїть на обліку не поштучно, а  як сотні-тисячі вагонів., сотні-тисячі тонн. Тому не дивно, що десь вилазять в бандитів автомати, кулемети, гранати, патрони, гранатомети, то їх ніколи не вийде встановити з якого склада вони продані.Це дозволяє всім Головнокомандувачам -Президентам красти і продавать безкарно озброєння за кордон на власну кишеню. Згадайте як при Ющенку Сомалійські пірати затримали необлікований  сухогруз з 200 танками, які йшли на продаж і потім як паскудно виглядав Ющенко , коли доручив Службі Зовнішньої розвідки  заплптити піратам викуп 1 мільйон доларів США. Танки були продані по 6 мільйонів доларів за штуку і гроші зникли та не попали на рахунки Державного казначейства України. Отак це робиться і тому всі Президенти України супербагаті на продажі військового майна.

    Ols Kat reply Nikolay Arshinov

    Генерал захотел провести инвентаризацию и вдруг вражеские диверсанты склад подожгли. Вот ведь гады, как знали!
  • Леонид Максименюк

    Цікаво, за чиї кошти буде зводитись новий комплекс. хто господар?
  • Ols Kat

    Премьер-министр тогда приехал и разруливал ситуацию как мог, хотя он ни разу не военный. А где был Верховный Главнокомандующий?

keyboard_arrow_up