Прикордонникам дозволили використовувати зброю і не тільки… Нові правила на кордоні

Прикордонникам дозволили використовувати зброю і не тільки… Нові правила на кордоні
Відтепер прикордонники мають право перевіряти сумку, рюкзак, вміст кишень, у випадку необхідності — застосовувати засоби впливу на порушника
  • З 16 грудня 2021 року набувають чинності нові правила на кордоні.
  • Прикордонникам розширили права. Які саме?

Застосовувати вогнепальну зброю, спеціальні засоби фізичного впливу для обмеження рухомості, збивати дрони — все це дозволено відтепер охоронцям кордони у випадку необхідності під час несення служби.

Такий дозвіл вартові наших рубежів отримали після внесення змін до закону «Про Державну прикордонну службу України». Зміни набувають чинності з 16 грудня нинішнього року.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Могилів-Подільського прикордонного загону.

Відео дня

Прес-секретар загону Діана Кондратюк уточнила, що територією нашої області проходить 200 кілометрів кордону з сусідньою Молдовою. Більшість рубежу прокладено по Дністру. Приблизно 50 кілометрів пролягає по суходолу, частина з невизнаною Придністровською Молдовською Республікою.

Якщо порушник не розуміє слів, тоді…

Внесені зміни в закон допоможуть прикордонникам  у тих випадках, коли порушник не реагуватиме на слова і не припинятиме правопорушення. У таких випадках охоронцям кордону дозволено застосовувати засоби фізичного впливу, а також використання та застосування спеціальних засобів: від кайданок до службових собак, від засобів обмеження рухомості до засобів акустичного, мікрохвильового впливу, радіоелектронної протидії тощо.

Є також статті закону, які регламентують застосування зброї, бойової техніки, озброєння, встановленого на кораблях, катерах та повітряних суднах прикордонної служби. Зокрема, законодавчо регламентовано застосування зброї й під час відсічі і стримування збройної агресії проти України та в особливий період.

Визначені випадки, коли прикордонники можуть застосовувати вогнепальну зброю, озброєння та бойову техніку і в напрямку території суміжної держави. Це зокрема такі випадки: відбиття збройного нападу, відсіч і стримування збройної агресії, або вторгнення на територію України озброєної (військової) особи та/або групи осіб, збройних сил інших держав, припинення збройних провокацій, ведення вогню з території суміжної держави, а також відбиття нападу або припинення збройного опору особи та/або групи осіб, які незаконно перетинають чи намагаються незаконно перетнути державний кордон України.

Дозволено збивати дрони

Законодавчі нововведення дозволяють прикордонникам використовувати зброю та спеціальні засоби для примусового припинення польотів безпілотників.

Прикордонники можуть приземляти, у тому числі збивати дрони, що з порушенням встановлених правил літають у прикордонній смузі, поблизу кораблів та катерів Держприкордонслужби, пунктів пропуску, КПВВ, місць розташування підрозділів і нарядів.

Також дозволяється перехоплення управління безпілотниками.

Відкрийте сумку, виверніть кишені…

Доповнено статтю закону 21-7 «Підстави та порядок здійснення поверхневої перевірки». Така перевірка здійснюється у визначених випадках щодо осіб, речей, товарів (вантажів) і транспортних засобів у прикордонних контрольованих районах, пунктах пропуску, КПВВ.

Закон визначає, що під час поверхневої перевірки прикордонники мають право вимагати відкрити сумку, рюкзак, портфель, мішок чи інші засоби переміщення речей, капот, кришку багажника та/або двері салону транспортного засобу, показати вміст кишень одягу особи, стосовно якої проводиться перевірка, а особа зобов’язана показати, відповідно, вміст особистих речей, кишень, надати доступ до конструктивних елементів транспортного засобу, забезпечити відкриття капоту, кришки багажника та/або дверей транспортного засобу, причепу, вантажу (контейнера).

 

Читайте також:

«Алло! Я — Чорнобиль…» 300 вінничанок працювали на ліквідації аварії на Чорнобильській станції

Останній шанс виграти автівку. Завершується реєстрація в акції «Вакцинуйся. Збережи життя»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Владимир Пронин

    Долго решали, но лучше позже чем никогда.
  • Таня Мараховська

    Давно пора
  • Виктор Владимирович

    Наконец - то
  • Sergey Grey

    Прикордонникам на 8-му році війни, дозволили використовувати зброю 🤦

keyboard_arrow_up