«Допоможіть врятувати лебедів!». Чому замість порятунку фахівці радять дати птахам спокій

«Допоможіть врятувати лебедів!». Чому замість порятунку фахівці радять дати птахам спокій
Лебеді у Гонорівці шукають місця не вкриті льодом, птахів не треба рятувати, стверджують фахівці, вони самі дадуть раду.
  • Пятеро лебедів опинилися на ставку, вкритому льодом у селі Гонорівка колишнього Піщанського району.
  • Про птахів, які потрапили у льодяну пастку, повідомили «20 хвилин» жителі села.
  • Кажуть, зверталися в різні організації, але ніде не знайшли підтримки.
  • Чому і в якому стані птахи?

Ставок, на якому знаходяться лебеді, розташований у парку з назвою «Панський маєток». Водойма невелика. Від неї приблизно 50 метрів  до центральної вулиці, трохи далі — місцева школа. Білокрилі птахи у всіх на виду.

Саме працівники школи телефонували в редакцію.

Нарікали, що не знайшли підтримки у жодній з природоохоронних організацій. Вказані в Інтернеті телефони не працюють або не відповідають. Не допомогли їм і працівники ДСНС. Відмовили взяти під опіку птахів у Вінницькому зоопарку.

Відео дня

Журналіст «20 хвилин» спілкувався з місцевими, старостою села, представником ДСНС. Після того мав розмову з орнітологом. Той почав спілкування фразою: «Дайте птахам спокій».

Білокрилий сміливо мандрував вулицями

Нинішньої весни пара лебедів облюбувала сільський ставок у Гонорівці. Про це розповіла місцева жителька пані Людмила. Ставок обмілів. Є можливість легко добувати корми. Мабуть, це найбільше привабило лебедів. З часом в очереті з’явилося потомство.  Коли птахи підросли, один з них виявився найбільш сміливим. Вибирався зі ставу і гордо ходив вулицями села. Лебеді звикли до людей, бо ж бачать їх щодня.

Як стверджує співрозмовниця, молодих птахів було п’ятеро.

Жінка не знає, чому вони не відлетіли в теплі краї.

«Один з птахів пробував літати, — продовжує розповідь пані Людмила. — Але його крила виявилися слабенькі. Він упав на городі одного з місцевих жителів. Ті не дали птахові загинути. Виходили, підлікували. Тепер він живе у їхньому курнику разом з курами».

За словами співрозмовниці, нині на ставку п’ятеро птахів. Де ще один, невідомо.

Водойма не повністю вкрита льодом. Місцями є прогалини. Саме там плавають птахи.

«Добратися до них нема можливості, — говорить пані Людмила. — Це могли б зробити працівники ДСНС, у яких є спеціальна техніка, обладнання, але вони кажуть, що це не їхня справа. Хвилюємося, що буде, коли сильніше вдарять морози. Переживаємо, аби тоді птахи не примерзли до льоду. Тому й телефонуємо всім, може, знайдуться небайдужі, які візьмуть на зиму птахів під опіку».

Староста села Петро Жук розповів, що це не перший випадок, коли у них зимують лебеді. Стверджує, що бачили їх тут і минулої зими.

«Люди підгодовують лебедів, — додає староста. — Приносять у пакетах зерно, закидають пакети подалі на лід ставка. Лебеді добираються до них, щоб поживитися».

Як пояснив староста, він звертався до працівників ДСНС. Передав прохання людей — визволили лебедів із льодяного полону. Бо тільки спеціальною технікою можна добратися до місця їх перебування.

«У структурному підрозділі ДСНС у Піщанці нам повідомили, що птахів не можна чіпати, вони самі виживуть у природному середовищі, — говорить староста села Петро Жук. — Тепер пояснюю це односельцям, які нагадують про лебедів на ставу».

Не треба ні рятувати, ні годувати

Ситуацію з лебедями у Гонорівці прокоментував на прохання журналіста Олександр Матвійчук, кандидат біологічних наук, орнітолог, викладач Вінницького педагогічного університету імені Коцюбинського.

Його перша фраза звучала так: «Дайте птахам спокій».

 «Жодному птаху, навіть таким мініатюрним, як колібрі, не страшні морози, — розповідає пан Олександр. — Їх лякає не холод, а голод. Але лебедів не треба підгодовувати. Вони самі знайдуть корм. Якщо водойма повністю замерзне, перелетять на іншу. Підгодовуючи птахів, люди роблять їм погану послугу, бо  відучують добувати корм. Систематична підгодівля часто стає причиною того, що вони не відлітають у вирій».

Орнітолог розвіяв побоювання гонорівчан з приводу того, що крига скує лебедів. Якщо птах здоровий, він ніколи не примерзне до льоду. Це може статися з хворим птахом. Якщо він не рухається і сидить на льоду, то це свідчить, що ослаблений або травмований. Таким пернатим потрібна допомога.

До речі, поводитися з лебедями слід обережно. У них сильні крила. Як стверджують фахівці, ударом крила лебідь може зламати людині руку, а то й ногу.

Читайте також:

«Окопна пічка нагріється навіть від окопної свічки». Як в училищі перетворили заняття на благодійну акцію

Вінницькі екологи розпочали операцію «Новорічна ялинка», аби зберегти хвойні насадження

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Marge

    В нас на Бугу також пять плаває . Троє малих...

keyboard_arrow_up