«До останнього «жигуля». Для чого Гуменюкам старі машини і за що генерал нагородив восьмикласника?

«До останнього «жигуля». Для чого Гуменюкам старі машини і за що генерал нагородив восьмикласника?
Восьмикласнику Максиму Кашпруку генерал передав подяку і подарунки через волонтера Віталія Гуменюка, хлопець каже, що сам хотів поїхати до військових, але не склалося.
  • Понад 70 автомобілів багі передав для фронту благодійний фонд «Родина Гуменюків» з  Вінниці.
  • Роблять їх на базі старих «Жигулів».
  • Для виготовлення однієї багі свою машину віддав учень 8 класу з  колишнього Калинівського району.
  • Як про вчинок хлопця дізнався командувач ОК «Південь» і яку відзнаку передав восьмикласнику? Що являє собою проект?

Ця історія — про благодійність і безкорисливість, про намагання відстояти справедливість, щоб Добро перемогло зло. Все це — у дусі Різдва. Йдеться про дорослих з благодійного фонду «Родина Гуменюків» і восьмикласника Максима Кашпрука. Раніше вони не були знайомі. Дізналися одне про одного завдяки волонтерству. Гуменюки разом з небайдужими виготовляють для військових автомобілі багі. Роблять їх на базі «Жигулів» — від першої до сьомої моделі. Один з таких автомобілів передав фонду Максим Кашпрук.

Це була його власна автівка. Він особисто заробив на неї гроші. Коли дізнався, що машина потрібна для фронту, порадився з батьком, на той час мама була на роботі, і віддав волонтерам. На базі його «Жигулів» зробили багі, відправили військовим, які воюють з окупантами на Півдні держави.

Про учня з Вінниччини дізнався командувач ОК «Південь», Герой України генерал-майор Андрій Ковальчук. Як це сталося, журналісту RIA розповів керівник благодійного фонду «Родина Гуменюків» Віталій Гуменюк.

Відео дня

Хотів їхати в Одесу

Незадовго до Різдва Віталій Гуменюк доправив військовим ОК «Південь» ще 20  багі. Загалом з ініціативи і безпосередньої участи фонду наші захисники отримали понад 70 таких автівок. «Чи то 73, чи 75, треба уточнювати, —говорить пан Віталій. — Я вже збився з рахунку».

Разом з волонтерами до військових мав їхати Максим Кашпрук. Його попередили про поїздку. Він чекав дзвінка. Однак ситуація змінилася.

«Не стали брати в дорогу неповнолітнього хлопця, бо це велика відповідальність, та ще й такий непростий час, — розповідає Віталій Гуменюк. — Але про нього згадували, його ім’я назвали командувачу».

Генерал Ковальчук нагородив вінницьких волонтерів з благодійного фонду «Родина Гуменюків». Вручив відзнаку голові фонду пані Віталію, а його сестрі Вікторії — подяку.

Після отримання відзнаки Гуменюк звернувся до присутніх і розповів про наймолодшого їхнього волонтера — восьмикласника Максима Кашпрука. Цей хлопець особливий. Не тільки тому, що передав свої «Жигулі» для виготовлення з них багі. Він купував машину за власні кошти. Де взяв 400 доларів, у таку суму обійшлася машина? Заробив, доглядаючи вдома за свійськими тваринами. Продавав їх. Нині, наприклад, у них понад  40 овець. Максим самотужки готує для них корми, роздає, випускає в сад, де територія огороджена електропастухом. Коли він у школі, просить дідуся виручити.  Тому доводиться один раз нагодувати-напоїти овець. Дід живе неподалік від їхнього будинку, щоразу виручає внука.

Саме цей старанний хлопець отримав подяку від командувача ОК «Південь». А ще передав сувенірний шеврон, наклеєний на деревині, дістав блокнот для записів і на першій сторінці залишив свій автограф. Генерал попросив Гуменюка передати все це учневі.

«Я хотів теж поїхати до військових, — сказав у розмові з журналістом Максим. — Хотів побачити тих, хто воює з росіянами, потиснути їм руки. З дорослими мені не складно спілкуватися, нема з цим проблем. Чекав, що мене візьмуть з собою. Але щось у них не вийшло. То мене запросили у Вінницю і там вручали подарунки від командувача».

У Вінницю Максим приїжджав з мамою і татом. Крім названих подарунків, отримав ще гостинці від благодійного фонду «Родина Гуменюків».

Журналіст запитав його, чи розповідав у школі про те, що його відзначив генерал? «Класній керівничці нічого не говорив, — продовжує співрозмовник. — Але вона, мабуть, знає. Бо мама виставляла у Фейсбуці фотографію, як мені вручають подяку від генерала. Хлопцям показав, та й годі».

На думку автора публікації, дирекція Гущинецької школи, в якій навчається Максим Кашпрук, ще привітає його на учнівській лінійці, аби всі знали про вчинок Максима і його відзнаки. Це ж гарний приклад для інших, причому, не тільки для дітей, а й дорослих.

Закінчаться у нас — будемо шукати у сусідніх областях

Голова фонду Віталій Гуменюк вважає, що відзнака командувача є нагородою для усіх, хто причетний до проекту з виготовлення автівок багі. Цих людей і організації він назвав на своїй сторінці у Фейсбуці. Під час розмови багато розповідав про них.

Запитую, хто ще вразив його так само, як учень Максим Кашпрук.

«Хвилюючим є вчинок батьків, син яких загинув на війні, — продовжує співрозмовник. — Вони вирішили передати свої «Жигулі» для виготовлення багі, щоб допомогти військовим».

Фонд Гуменюків має високу довіру. Це те, чого не купиш навіть за великі гроші. Саме про великі гроші хочеться розповісти. Їх передали фонду військові одного з підрозділів 43-ї бригади.

«Якось 43-я бригада отримала по розподілу одну з наших багі, — згадує Віталій Гуменюк. — Оцінили машину і вирішили замовити ще дві. Запитали, скільки це буде коштувати. Коли дізналися, попросили чотири одиниці. Вони зібрали гроші на два автомобілі, а виявилося, що  у нас можна отримати таких чотири». Коли військові довіряють тобі гроші, це дуже висока довіра. І ми цінуємо її, ділиться думками Гуменюк.

Цікавлюся, чому саме ОК «Південь» отримує найбільше транспорту від вашого фонду?

«Все просто, —  каже пан Віталій. — Там є людина, з якою давно знайомі, тому робимо для тих, кого знаємо. Те само можна сказати про спецпідрозділ «Лють». У ньому служить мій кум. Як не допомогти?  До того ж, точно знаю, що автомобіль дістанеться тим, кому він дійсно потрібен».

—Якщо автомобілі-донори, маю на увазі, старі «Жигулі» закінчаться, що тоді? — запитую у співрозмовника.

—Закінчаться у нашій області, будемо шукати у сусідніх, — говорить пан Віталій. — Поки що працюємо. Незважаючи на перепони, які інколи виникають в роботі. Будемо працювати, як кажуть, до останнього «Жигуля».

Вивезли з поля бою понад сімсот поранених

Багі використовують на фронті як розвідувальні, рейдові, патрульні, чи евакуаційні машини. Вони маневрені, мають високу прохідність. Перші зразки відрізняються від тих, які роблять нині. У них враховано побажання військових, згідно з їхніми потребами.

Один такий автомобіль з тих, які передав фонд Гуменюків на фронт, вивозить з поля бою приблизно десять поранених бійців. Загалом виходить вдалося врятувати понад 700 людей. Про це голові фонду розповідають військові, які використовують такі машини.

«Вже тільки заради цього варто продовжувати нашу роботу до  того часу, доки не здобудемо Перемогу», — говорить Віталій Гуменюк.

Без  підтримки небайдужих людей їх проект може зупинитися, як зупиняється посеред дороги авто, у якого вийшов з ладу якийсь з  механізмів.

Дякую всім, ми з вами — команда!

 

Для донату запчастин чи цілих автівок «Жигулі», які використають для створення багі, керівник фонду «Родина Гуменюків» просить телефонувати за номерами: 0975005104 - Віталій Гуменюк; 0932262283 - Світлана Гуменюк.

Електронна пошта [email protected]

Сайт фонду: http://rodinagumenukua.com/

А для фінансової участі такі реквізити:

Назва юр. особи - « БО ВБФ Родини Гуменюк»

ЄДРПОУ - 41186678

IBAN - UA783348510000000026005195776

Назва Банку - АТ «ПУМБ»

МФО -334851

Призначення платежу - Благодійна допомога на виконання статутних завдань по програмі «Багі».

Читайте також:

Кошти за загибель сина віддає на Центр реабілітації військових, але є проблема. Хто підтримає Іщенка?

Новий важливий збір Олександри Близнюк. Як 15-річна дівчинка вже змогла зібрати 350 тисяч на ЗСУ?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Лариса Кашпрук

    Ти наша гордістт
  • Таїса Кашпрук

    Чому не можна поширити???
  • Георгій

    Це простий хлопчина. А де наші самохвалені мільярдери? В Монако?

    Видалений reply Георгій

    Отож бо! Я теж чекаю статтю, де напишуть що депутат чи мажор задогатив/купив/назбирав… але нажаль, цього не буде!

keyboard_arrow_up