Для проведення Віденських балів та благодійних виставок. У Вінниці хочуть врятувати «шоколадний будинок»

Для проведення Віденських балів та благодійних виставок. У Вінниці хочуть врятувати «шоколадний будинок»
  • Прогулюючись Єрусалимкою, так і хочеться оминути пошарпану двоповерхову будівлю із забитими дверима та порожнечею замість вікон.
  • У народі цей будинок прозвали «шоколадним». Він є пам’яткою архітектури, хоча по ньому й не скажеш.
  • Деякі містяни хочуть реінкарнувати історичну будівлю.

На сайті єдиної системи місцевих петицій з’явилося звернення від вінничанки Наталії Баланюк. Жінка пише, що після реконструкції «шоколадного будинку», він може стати ще одним туристичним магнітом Вінниці, а також місцем для проведення культурних подій. 

«У ньому можна було б проводити, наприклад, Віденські бали. Також будівля підходила б для організації гуртків для різних вікових груп, проведення благодійних виставок зі збору коштів на різноманітні загальноміські потреби. Цей будинок, з його надзвичайною історичною атмосферою, міг би об’єднати громадян нашого міста», — пише авторка петиції. 

Наразі під петицією стоїть 44 з 350 необхідних підписів. Підтримати ініціативу можна ТУТ.

Відео дня

«Шоколадний будинок» є представником стилю модерн. Його побудовано у 1910-1912 (за іншими даними 1914-1916) роках. Первинно будівля планувалася, як поштово-телеграфна контора, звідси й історична назва — «Пошта». Хто був архітектором будівлі, достеменно невідомо, але за однією з версій, її могли спроєктувати Мойсей Ваксман та Григорій Артинов.

У 1944-му тут ненадовго облаштувався «СМЕРШ» (скорочення від «Смерть шпионам»). Цей радянський відділ контррозвідки перевіряв, чи не співпрацювали вінничани з окупантами.

Свою першочергову функцію споруда виконувала до 1992 року, доки поштове відділення звідти не виїхало фізично. З того часу будівля не експлуатується. 

Після 1992-го приміщення здавалося в оренди та не завжди було в доброму господарському стані. Нині цей дім називають «шоколадним». Ця назва до нього прив'язалася через колір оригінальної фарби. Адже колористика досі проглядається, помітно світло шоколадний відтінок фасаду. 

У 2020-му «Пошту» передали з державної до комунальної власності. Мерія віддала об’єкт в оренду Вінницькій торгово-промисловій палаті. Яке майбутнє очікує «шоколадний будинок» — невідомо. 

Більше про цю пам’ятку архітектурі читайте у нашому матеріалі: Гірка реальність «шоколадного будинку». Чи має ця пам'ятка архітектури шанс на світле майбутнє

Читайте також:

Це Гнівань чи Гайсин? Впізнайте місто Вінницької області за фото

Еркери, горельєфи, маскарони: цікаві архітектурні елементи будівель, які ви досі не помічали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Nataliia Frolova

    Проект реконструкції вже розробляється, але не під бали і виставки, а офісні приміщення торгово-промислової палати.
  • Юрий Пархомчук

    Якщо не зважати на ауру криків катованих там в підвалах і супутні трупи, тоді так - все норм. Він тому й стоїть пусткою, бо карма
  • Татьяна Белая

    Почему в Европе стараются сохранить памятники архитектуры, а у нас всё привести в негодность, ведь это наша история!!!!
  • Ольга Нечипорук

    Давно пора відновити.

    Богдан Шкурин reply Ольга Нечипорук

    Ольга Нечипорук якщо не збудують бізнес-центр чи трц так як зазвичай і є.

keyboard_arrow_up