Дивимося своє. Сімка фільмів, які відзняли у Вінниці

Дивимося своє. Сімка фільмів, які відзняли у Вінниці
Скріншоти з кінофільмів режисера Валерія Шалиги та режисера Василя Медяного
  • Вінницю часто обирали знімальним майданчиком для кінофільмів.
  • У нашому місті знімали сучасні фільми, такі як «Тримай біля серця», «Микола Леонтович та його Щедрик», так і радянське кіно — «Пригоди Толі Клюквіна», «Стежки доріжки».
  • Ділимося добіркою фільмів, які опубліковані у відкритому доступі.

Нещодавно Назарій Давидовський виклав на своїй facebook-сторінці фільм про композитора Миколу Леонтовича. Стрічку відзняв режисер Василь Медяний, і священник Назарій зіграв у цьому кіно головну роль.

Документальні драми про видатних людей

Фільм знятий в жанрі документальної драми, про життя і творчість Леонтовича та його найвідоміше творіння — Щедрик. Кінострічка триває всього 34 хвилини і є частиною серії фільмів про видатних людей Вінниччини.

Відео дня
v class="video-block">

Ще одна стрічка, за авторства Василя Медяного, оповідає про життя та роботу Миколи Оводова — мера-реформатора, який змінив місто Вінницю на зламі тисячоліть. Саме за часів мерства Оводова, у Вінниці запускають водогін, вуличне освітлення, громадській транспорт, будують визначні споруди міста.

Воєнна драма

«Тримай біля серця» — стрічка від режисера Валерія Шалиги створена на реальних подіях українсько-російської війни.

«2014 рік. Колишній  військовий Сергій Вітрук не може знайти душевного спокою. А тут ще події на сході – АТО. Загибель  колеги стає останньою крапкою. Сергій вирішує  добровільно повернутися в армію. Його підрозділ  попадає в оточення.  І саме там відбувається несподівана зустріч. Що зараз війна чи мир?  Як жити, коли десь поруч гинуть люди захищаючи твій спокій?!», — йдеться в синопсисі до фільму.

Валерій Шалига зрежисирував ще як мінімум два фільми — «Таємна операція» (історія кохання на тлі шпигунських ігор між українською та більшовицькою контррозвідками у Вінниці 17 травня 1920 року) та «Відлуння» (про події перших місяців окупації Вінниці та масове знищення єврейського населення 19 вересня 1941 року на території міста). Кінострічки пройшли театральний показ, але їх немає у відкритому доступі.

Чотири фільми, на яких стара Вінниця

Увага! Наступні кінострічки російською мовою. У відкритому доступі повні релізи цих фільмів публікували російські канали зі своїми логотипами.

Сюжет фільму оповідає про хлопця, який вивчився на бухгалтера і приїхав в українське село за розподілом. Але в душі він інженер-конструктор. Він причепив на свій мотоцикл ракетний двигун і поїхав порушувати правила дорожнього руху. У підсумку його затримує міліція та в кінці фільму відправляють вчитися все-таки на інженера.​

Фільмування проходили у Вінниці, Селищі та Стрижавці. У кадрах можна побачити тріумфальну Арку біля Водоканалу, яку спорудили «на честь об’єднання Росії з Україною» і 300 річниці Переяславської ради. У 1980 році Арку знесли, щоб розширити проїжджу частину.

Сценарій до кінострічки написали за мотивами творів відомого дитячого письменника Миколи Носова і розповідає про життя Толі Клюквіна.

«Одного разу Толя Клюквін йшов вулицею і побачив на дорозі калошу, що «ворушиться». Дізнавшись, що калошу прив'язав на мотузочку інший хлопчик, Слава Огоньков, Толя знайомиться з ним і пізніше вирішує знову прийти до нього в гості. Відправившись додому і по дорозі налякавши з іграшкового пістолета незнайому бабусю, Толя все ж добирається до будинку. Трохи пізніше Толя знову вирушає на прогулянку. По дорозі йому перебігає дорогу чорна кішка. Повіривши дурному знаку і злякавшись наслідків, Толя повертає в інший бік і потрапляє в такі пригоди, які він і уявити собі не міг», — йдеться в описі до фільму.

Кіно практично повністю зняте на вулицях Вінниці: Масив вулиці Коріатовичів, вулиця Артинова, Пирогова, Залізничний вокзал, Соборна, вулиця Городецького.

«У восьмирічного Кирила проблеми: навчання не дається, батьки — зануди, нікуди прилаштувати кульгаву бездомну собаку. І тут на його шляху зустрічається журналіст Вадим, з яким легко та цікаво. Інтерес же Вадима непідробний — адже Кирило названий на честь його загиблого друга», — йдеться в описі до фільму.

З кінострічки можна дізнатися, якою була Вінниця у 1960-х. Чимало кадрів з центру Вінниці, можна побачити зруйнований готель «Бель В’ю», а одна зі сцен знята на фоні школи №2. У фільмі також є кадри з набережної.

Сюжет фільму розповідає про учнів і вчителів однієї зі шкіл Вінниці. Картина складається з окремих історій головних героїв.

У фільмі можна добре роздивитись радянську Вінницю та панорами місць: набережна, Київський міст, «Париж», Центральний міст, Центр.

Ще є кілька фільмів, для яких свого часу обрали наше місто як знімальний майданчик.

Серед цих фільмів: «Єврейське щастя», «Подвиг розвідника», «Зухвалість», «Безхатченко», «Людмила», «Далекий голос зозулі» та багато інших, про що ми розповідали в цьому матеріалі.

 

Читайте також:

Подорож Вінниччиною. Столична ведуча показала цікаві місця нашої області

«Ми не консерваторія, а теплокомуненерго». У Вінниці показали фільм про хор тепловиків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лена П.

    Дивилася фільм "Тримай біля серця" Цікавий! Актуальний на сьогодні. Рекомендую 👍
  • Valentina Nesteruk

    Епізод з фільму ,, Зухвалість'', знімали в нас на Хуторку, Олялін під'їжджав на машині до кафе, а кафе знімали в нашій старій хаті, покритою соломою.
  • Irina Nisina

    Мені здається, що «Безотцовщину» теж знімали в Вінниці.

keyboard_arrow_up