«Дівчинку з косичками ви вже не побачите», — у Вінниці попрощалися з парамедикинею Яною Рихлицькою

«Дівчинку з косичками ви вже не побачите», — у Вінниці попрощалися з парамедикинею Яною Рихлицькою
  • Під Бахмутом загинула бойова медикиня з позивним «Яра». росіяни поцілили в її автомобіль, коли вона вивозила поранених з поля боя. Сьогодні вінничанку провели в останню путь. 

Близько десятої ранку тіло Яни Рихлицької привезли до прощальної зали Міської ритуальної служби. Катафалк зустрічало близько сотні людей. Під час заупокійної панахиди кількість охочих попрощатися збільшилася в кілька разів. 

Крім рідних тут зібралося чимало побратимів та посестер. Деякі приїхали до Вінниці з інших міст. Яну багато хто знав. З першого дня повномасштабної війни вона почала активно волонтерити. Організовувала збори на дрони, шоломи, форму та інші важливі для військових речі. Багато кому допомагала. Через це її телефон не замовкав: знайомі і незнайомці просили щось дістати, замовити, знайти або врятувати. У мережі можна знайти чимало дописів від вдячних їй людей. 

Друзі розповідають, що вона була дуже емпатійною та сміливою людиною, а ще вона завжди і всюди встигала. Побратим-холодноярівець з позивним «Рем» пригадує, як вони до початку великої війни разом займалися капоейра. Потім Яна стала волонтеркою, а він мобілізувався. Згодом, у жовтні 2022 року, до лав ЗСУ приєдналася й вона. У вінничанки був позивний «Яра». 

Відео дня

— Вона була дуже веселою, постійно щось робила, заводила людей, — говорить Рем. — Ми зараз усі під Бахмутом. Я теж парамедик, але з іншого підрозділу. Того дня я чув по рації, що її Медевак розбили, коли вони вивозили поранених. 

Це сталося 3 березня. До свого тридцятиріччя Яна не дожила всього лише місяць. Близькі дівчини говорять, що вона мала чимало планів на життя, але усі їх відклала, коли почалася війна. Приїхавши додому на Новий рік, рідні просили її більше не їхати на фронт, а вона лише відповідала: «Я люблю Україну! Хто як не я її боронитиме?» 

— Яна там — охороняла наші життя тут, — говорила розпорядниця похорону. — Дівчинку з косичками ви вже не побачите.

Після цих слів люди почали підходити, щоб попрощатися з загиблою. Сотні троянд та м’які іграшки клали їй у труну, а матір дівчини повторювала, що цього насправді не відбувається, і що Яна жива. 

— Вона віддавала себе повністю. Не шкодувала себе. Це велика втрата для усіх нас, — сказав на цвинтарі її коханий Олександр, також військовий. 

Вічний спокій вінничанка Яна Рихлицька знайшла на Алеї Героїв, що на Сабарівському кладовищі. 

Батьки дівчини відмовилися від допомоги, натомість вони просять підтримувати фінансово ЗСУ. Ось актуальний ЗБІР (Монобанка) 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр», у складі якої служила вінничанка. Підтримайте його в пам’ять про Яну. 


Читайте також:

«Поки що я не знаю, як розповісти про це дітям», — дружина загиблого Віталія Ковтуновського

«Перше потужне бомбардування Вінниці». Сьогодні рік, як росіяни обстріляли аеропорт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (105)
  • Наталья Березницкая

    🙏🙏🙏💔
  • Крючкова Ірина

    Царство Небесне і Вічна пам'ять Героїні. Низький уклін. Співчуття рідним.
  • Раїса Голюк

    Світла ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЮ
    .
  • Ольга Скалецька

    Вічна пам’ять

keyboard_arrow_up