Дитини не стало. Є косяки, але висновок: лікування частково відповідало протоколу. Частина ІІ: говорять лікарі

Дитини не стало. Є косяки, але висновок: лікування частково відповідало протоколу. Частина ІІ: говорять лікарі
  • Про останній день життя хлопчика зі слів його батьків ми писали в минулому матеріалі.
  • Як вони зверталися до кількох медзакладів, але замість допомоги отримали свідоцтво про смерть.
  • Тепер про останній день чотирирічного вінничанина Влада Петлінського, яким його бачили лікарі.
  • В наступному матеріалі — слово незалежним експертам.

Доценти, професори, експерти, спеціалісти.., всього 14 представників медицини оцінювали якість надання медичної допомоги Владику Петлінському.

Малюк помер. Буквально за добу, впродовж якої батьки зверталися по допомогу в дитячу обласну лікарню, потім у приватний медичний центр «Інномед», потім знову в дитячу обласну, де о 5.30 ранку, 31 грудня констатували смерть дитини.

Мама хлопчика Тетяна Петлінська написала заяву в обласний департамент охорони здоров’я про проведення медичного розслідування. У відповідь скликали клініко-експертну комісію, на яку запросили усіх причетних до останніх годин життя малого. Прийшли, правда, не всі. Хоча народу в залі засідань було повно.

Відео дня

— Нам сказали, що комісія буде складатися з 12-ти лікарів, якщо вони всі встануть і проголосують «за» про те, що «у вас була патологія і була безвихідна ситуація», значить, можна зрозуміти наступне: купили 12 лікарів, — говорить батько хлопчика Євген Петлінський. — Якщо хоч один чи два скаже: «Не згоден із висновком», я буду розуміти, що тут є місце власній думці.

Проголосували «за» — 14 лікарів.

Початок…

Клініко-експертна комісія — це місце, де можна почути офіційну точку зору лікарів. Єдина перепона для журналіста (на думку юристів), щоб потрапити на засідання — це пункт про конфіденційність приватних даних. Але якщо тебе запросили батьки, то проблем не може бути. На судові засідання можна ходити, то чому не можна на комісії?

— Мені зателефонували з департаменту і запитали, на комісії я буду сама чи з чоловіком, — розповідає Тетяна Петлінська. — Сказала разом, хоча не знала, чи він зможе.

Зміг. Ми зустрілися біля «Книжки» за десять хвилин до початку засідання. Через війну у холі фейс-контроль. А для комісії, як виявилось, ще й поіменний. Дівчина, яка стояла зі списком, запитала, хто ми. Тетяна і Євген представились, журналістка теж.

— Журналіста немає у списку, — сказала дівчина.

— Не знали, що складають список, — відповіли ми.

— Почекайте, я зараз запитаю, — відповіла дівчина і зателефонувала. — «Тетяно Василівно (тут не точно чи Василівна), з батьками на комісію прийшла журналістка, можна їй бути присутньою? Так, добре». Проходьте.

Купа народу…

Нас утрьох провели до залу засідань, в якому за кілька хвилин не залишилось вільних місць. Головою комісії була Тетяна Бондаренко, заступниця директора департаменту охорони здоров’я. Вона оголосила причину зібрання, висловила співчуття батькам, назвала всіх членів комісії, а також присутніх — не членів. Серед яких:

  • Лариса Шмалюх, сімейний лікар Владика Петлінського.
  • Олена Вельгус, завідувачка відділення екстреної меддопомоги дитячої обласної, вона оглядала Владика перша.
  • Лікарі приватної клініки, які безпосередньо контактували з пацієнтом, не прийшли — був їх представник Олександр Катілов, медичний директор «Інномеду».
  • Лікарів швидкої представляв Станіслав Скоробогач, медичний директор обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф.
  • Був Іван Побережнюк, анестезіолог реанімаційного відділення дитячої обласної (саме він півтори години реанімував дитину).
  • Та Катерина Педоренко — патологоанатом.

Не було причин…

Першою говорила Олена Вельгус, яка оглядала Влада Петлінського 30 грудня о 13.30.

Лікарка зазначила, що дитина була активна і на час звернення не було показів до госпіталізації. Хлопчику призначили жарознижувальні, Новірин, Тантум-верде, на ніч інгаляції Пульмікорту.

На запитання, який діагноз був поставлений дитині, лікарка відповіла: «Вірусна інфекція неуточнена. Гострий фарингіт»

— Чи проводилось тестування на грип та ковід?

— Ні. Тестів на грип немає. Тест на ковід роблять при госпіталізації.

Сімейний лікар родини Лариса Шмалюх вела Владика Петлінського від народження. Лікарка зазначила, що хлопчик був здоровий, якихось патологій не було.

— До року дитина не хворіла, постійно знаходилась під наглядом, — розповідала сімейний лікар. — За весь період життя хворів на ГРВІ, обструктивними бронхітами, була пневмонія. Через обструктивні бронхіти батьки зверталися до алерголога, той призначав кортикостероїди.

Коли сімейний лікар майже завершив свій виступ, член комісії Віталій Попроцький помітив у залі журналістку, попросив представитися. Потім зазначив, що її немає у списку запрошених. На що батьки Влада Петлінського зауважили: «Журналіста запросили ми, якщо «Інномед» може привести сюди аж двох адвокатів, чому ми не можемо одного журналіста?».

— У нас є процедура, потрібно подавати списки, а ми вирішуємо пускати, чи ні, — сказав у відповідь член комісії.

— На вході стосовно журналіста зателефонували і погодили присутність, — заперечили ми.

— Нічого не знаємо, ніхто не телефонував, але члени комісії можуть проголосувати «за» чи «проти» присутності преси, — зазначила голова комісії Тетяна Бондаренко. — Проголосували: проти — 11, за — 3.

Журналіста вивели аж до вхідних дверей холу. Перед тим, як залишити зал засідань, вона попросила батьків писати все на диктофон.

— Цікаво, на яку норму права вони посилаються, тому що «процедура» = ми так хочемо — незаконна, — сказав у телефонній розмові юрист про цей випадок.

Тим часом, що було в «Інномеді»…

За словами медичного директора приватної клініки Олександра Катілова, дитина перебувала в «Інномеді» з 30 грудня з 22.40 по 31 грудня до 3.30. Спочатку Владика оглянула педіатр Катерина Ковальчук. Призначила крапельницю (фізрозчин), аналізи крові, спостереження.

О 23.45, маючи на руках аналізи і кращий стан малюка, до лікування додають цефтріаксон в крапельницю. О 00.10 дитині різко стає гірше. Вона втратила свідомість, шкіра стала блідою, холодною, липкою, посиніли губи та шкіра навколо них. Дали кисень. Викликали анестезіолога Миколу Муртазаева. Покликали хірурга.

Діагноз станом на 00.20 ночі: ГРВІ важкий перебіг (грип А клінічно) (клінічним називають ретроспективний діагноз, — авт.), гастроінтестинальний синдром (порушення функції органів травлення, — авт.), гепатомегалія (патологічне збільшення печінки, — авт.), виразкування дванадцятипалої кишки та шлунка (під питанням).

Дитині рекомендовано: консультацію хірурга, УЗД (щоб виключити гостру хірургічну патологію). Також зробити ЕКГ, аналізи крові, рентген, продовжили кисневу терапію, антибактеріальну терапію — цефтріаксоном, преднізолон та спостерігати.

В Олександра Катілова запитали, з чим може бути пов’язана різка зміна стану дитини?

— Я розумію ваше питання, чи не було анафілактичного шоку, ні, не було, — відповів медичний директор «Інномеду». — Тиск у дитини був нормальний.

Все гірше і гірше

Коли хірургічних патологій у Владика не знайшли, лікарі вирішили продовжити вищезазначене лікування, лабораторне дообстеження і УЗД. Весь цей час дитина — важка, квола, бліда, адинамічна (не може рухатись). Але дихає самостійно, живіт у нормі (крім збільшеної печінки). Тому лікарі вирішують продовжувати. О 2.30 ночі, обстеження показало, що в порожнині перикарду є рідина, і є рідина в черевній порожнині.

Діагноз на цей час звучить так: до вище названих додається інтоксикаційний синдром, гастродуоденіт (запалення шлунка і дванадцятиперстної кишки, — авт.), кардит (запалення серця, — авт.), ексудативний гострий перикардит (гостре запалення перикарду — зовнішньої оболонки серця, — авт.), порушення ритму (тахіаритмія), ризик тампонади (накопичення в порожнині перикарда крові у достатньому об’ємі, що її тиск призвів до порушення наповнення серця, — авт.), гостра правошлуночкова недостатність.

Лікування: киснева терапія. Все інше через важкий стан відмінили.

О 2.44 лікарка Катерина Ковальчук зателефонувала в дитячу обласну лікарню, де ніхто не відповів, о 2.46 слухавку взяла черговий педіатр. Їй сказали, що до обласної дитячої лікарні переведуть Влада Петлінського із загрозою тампонади серця.

Лише о 3.10 про стан дитини повідомили медичному директору «Інномеду» Олександру Катілову.

О 3.15 із записів лікаря Муртазаева: «Для скорочення часу транспортування визнано доцільним переміщення дитини транспортом екстреної медичної допомоги».

Виклик з «Інномеду» на 103

За даними приватної клініки, швидку вони викликали о 3.20 ранку. Є аудіозапис:

Муртазаєв: «Вас турбує «Інномед» пологовий, є дитина 4 роки з ознаками фактично. Ну як, не фактично…, є ознаки випоту з перікарду (випіт з перикарду — класичні ознаки тампонади серця, — авт.) вже зі зменшенням об’єму серця. Там тампонади ніякої немає, дитина дихає самостійно, задишки немає, але узгоджено транспортування в дитячу обласну лікарню. Тож нам потрібна машина.

Диспетчер: Ви домовились там, чи що?

Муртазаєв: Да, нас там у приймальному чекають.

Диспетчер: То дитина задихається? Температура в неї?

Муртазаєв: Дитина поступила, як дитина з ГРВІ.

Диспетчер: То я ж за що кажу — є в дитини температура?

Муртазаєв: Так, температура є.

Диспетчер: Як звати?

Муртазаєв: Петлінський Влад.

Диспетчер: Тест робили на ковід?

Муртазаєв: Так, робили.

Диспетчер: Позитивний — негативний?

Муртазаєв: Тест вже готовий? (до медпрацівників), (в слухавку) — негативний».

Потім лікар «Інномеду» залишає свої контакти, і наостанок додає:

— Просто для лікарів... Але вони все одно піднімуться, то ми вже з ними поговоримо.

Бригада приїхала о 3.34 ранку. Ніхто нікуди не піднявся. Стан дитини важкий.

Швидка була не готова?

За словами Станіслава Скоробогача, медичного директору обласного центру екстреної допомоги, виклик на 103 був о 3.25, швидка виїхала о 3.26, на місце прибула о 3.34 ночі.

— Бригаду зустріла медсестра закладу, вийшов черговий лікар і мама з дитиною на руках, яку оглянули в авто, — говорить Скоробогач. — При огляді виявили блідість шкіри, набряки на обличчі, коричневу кайму на слизовій губ та язика, дитина тихо і повільно відповідала на запитання, на прохання мами поворушити ручкою — поворушила.

За словами Скоробогача, швидка приїхала в дитячу обласну о 3.50, через планшет попередили відділення. Дитину зустрів медичний персонал, її передали черговому реаніматологу — Івану Побережнику.

Щось не сходиться

Перед тим, як сказати своє бачення того ранку, реаніматолог Іван Побережник попросив зачитати скаргу матері. І зазначив, що близько 4.00 ранку 31 грудня йому зателефонував черговий лікар відділення екстреної медичної допомоги дитячої обласної лікарні, яка сказала: «До нас транспортується важка дитина, і потрібна допомога анестезіолога».

— Я одразу вирушив до відділення і через одну хвилину був там, де застав дитину на каталці, — розповідає Іван Побережник. — Огляд показав — дитина в критичному стані: відсутність свідомості, тотальний ціаноз шкіри та слизових (синюшний колір шкіри або слизових, — авт.), низька температура шкіри, рідке поверхневе дихання (10 за 1 хвилину), брадикардія (80 за 1 хвилину) (це уповільнене серцебиття, — авт.), десатурація (40%), неможливість виміряти тиск.

В реанімації хлопчику давали кисень, вводили блокатори, норадреналін, проводили термінову інтубацію трахеї….

За словами реаніматолога, о 4.10 — діагностована асістолія (відсутність шлуночкових скорочень, — авт.) на ЕКГ — ізолінія. Лікар розпочав серцеволегеневу реанімацію, яка тривала 1 годину 20 хвилин.

Але дитина була дуже важка, в неї швидко розвинулась клінічна смерть. Тому, не дивлячись на реанімаційні заходи, відновити серцеву діяльність малюка не вдалося.

Знову питання…

— В медичній документації зазначено, що лікарі швидкої передали дитину лікарю реаніматологу, — сказав медичний директор екстренки Станіслав Скоробогач.

— Коли я спустився у відділення, застав дитину на каталці, біля дитини були лише рідні, інших медичних працівників я не бачив, — говорить реаніматолог дитячої обласної. — Ні працівників приймального відділення, ні лікарів швидкої.

— Я сам особисто ніс дитину на руках у відділення, куди згодом прибіг реаніматолог, — говорить Женя Петлінський, батько малюка.

Про причини смерті і помилки 

За словами патологоанатома Катерини Педоренко, причина смерті чотирирічного Влада Петлінського така:

  1. Прогресуюча серцева судинна недостатність.
  2. Грип А.
  3. Інші стани, які сприяли смерті, але не пов’язані із захворюванням чи його ускладненням, яке є безпосередньою причиною смерті — полігляндулярна недостатність.         

Помилки на рівні амбулаторії:

  • Не було обстежень на алергію та імунної системи.
  • Дитина не щеплена від грипу.
  • Мати добу займалася самолікуванням.

Помилки на рівні дитячої обласної:

  • Не запропонували госпіталізацію при першому зверненні.
  • Лікар не видала заключення після огляду дитини.
  • Необгрунтовано призначили пульмікорт дитині з діагнозом ГРВІ та гострий фарингіт.
  • Не провели тест на грип, ковід та загальні обстеження.

Помилки на рівні Інномеду:

  • Дитина госпіталізується з діагнозом (Грип А клінічно), важкого ступеня. З інтоксикаційним синдромом, Гастороуоленітом (під питанням) але це не відображено, також як і ознаки важкості, супутні діагнози.
  • Не провели тести на грип, біохімічні обстеження… 
  • Не вказали введення пацієнту преднізолону.
  • Близько опівночі з 30 на 31 грудня, за даними дитячої обласної лікарні, лікарі Інномеду узгоджували з ними питання переводу Влада Петлінського.
  • Але ймовірно через погіршення його стану — пацієнт затримався….
  • А коли стан пацієнта погіршився — до нього не викликали зав відділення, медичного директора, спеціалістів по відділу екстреної та невідкладної допомоги для реальної підтримки.
  • Натомість лікарі приватної клініки наполягли на транспортуванні вкрай важкої дитини.
  • При переводі дитини незрозумілі договірні чи офіційні механізми між закладами.
  • Не має посилань на локальні протоколи при лікуванні дитини, і чи є профільним даний заклад для такого захворювання на рівні допомоги.
  • Оформлення заключного діагнозу, не відповідає міжнародній кваліфікації хвороб МКХ-10, та сформульований не повністю.

Помилки на рівні швидкої:

  • Огляд дитини відбувається в автомобілі швидкої (з пояснення лікаря тому що в заклад їх не допустили), що ускладнює оцінку стану дитини.
  • Відмінності в клінічній характеристиці стану пацієнта в стаціонарі та на етапі екстренки (наявні набряки на обличчі, геморагічний компонент (згортання крові) при огляді ротової порожнини).

Помилки на рівні реанімації дитячої обласної:

  • В історії хвороби відсутня виписка з Інномеду.
  • Відсутні обстеження, ймовірно через короткотривалість перебування в стаціонарі та проведення реанімаційних заходів.
  • Не вказані параметрі ШВЛ.
  • Помилок при реанімації не виявлено.

Висновок клінікоекспертної комісії

Допомога на рівні дитячої обласної лікарні і на рівні приватної клініки «Інномед» частково відповідає уніфікованому клінічному протоколу первинної, вторинної медичної допомоги. Допомога на рівні реанімації дитячої обласної лікарні — відповідає клінічному протоколу.

Санкції….

У дитячій обласній лікарні забезпечити:

  • Достатню кількість тестів на грип та ковід.
  • Чітко дотримуватись протоколу.
  • При самозверненні консультувати батьків чи законних представників дитини.

В Інномеді забезпечити:

  • Належну якість ведення медичної документації.
  • Відповідність обстежень і лікування уніфікованим клінічним протоколам.
  • Наявність переліку станів, захворювань, які є протипоказом до госпіталізації в заклад.

В центрі екстренки:

  • Працівники бригади швидкої мають оцінювати показники пацієнта перед транспортування із одного закладу в інший.
  • Диспетчери мають більш детально збирати інформацію про пацієнта.
  • Працівники бригади мають передавати виписки пацієнта безпосередньо лікарю приймального відділення.

Батьки написали заяву в поліцію…


Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

«Дитини не стало. Ми готові прийняти все — діагноз, причини смерті, тільки не брешіть». Частина І: розповідь батьків

Після операції Влад не стає на ніжку, бо пошкодили нерв. Чи можна довести лікарську помилку?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (61)
  • Nina Matviychuk

    Тобто в сезон грипу - ні щеплення, ні аналізу... У більшості якось мине, але ось наочний випадок, коли не минуло( Співчуття родині, наука іншим(

    Nina Matviychuk reply Nina Matviychuk

    Галина Лисенко ми можемо стверджувати будь-що, але це все чисті спекуляції в силу нашого досвіду і уявлень🤷

    Галина Лисенко reply Nina Matviychuk

    Ніна Матвійчук тут лікарська халатність і скоріше за все анафілактичний шок від першого антибіотику який ввели дитині і скрили це!

    Галина Лисенко reply Nina Matviychuk

    Ніна Матвійчук мені здається ви статтю не читали … до чого щеплення і аналізи?Яка наука ? Краще промовчати іноді ..
  • Вікторія Задерей

    Батькам сили і витримки і здоров'я Чомусь завжди вині батьки??А не лікарі!!!В нас ще ні один лікар не був покараний за халатне ставлення до дітей і дорослих Як згадаю свою історію за дітей то слів не має Мені тоді лиш повезло що тато наш служив і вони начали щось робити
  • Ирина Бобылева

    Сочувствую родным,а маленькому ангелочек царство небесное и вечный покой
  • Виктория Полищук

    Щирі співчуття рідним, важка втрата...

keyboard_arrow_up