День української хустки родом з Вінниці: яскравий флешмоб з нагоди свята

День української хустки родом з Вінниці: яскравий флешмоб з нагоди свята
Фото: Клуб українських жінок
  • День української хустки почали відзначати лише рік тому за ініціативи групи громадських діячок Вінниччини.
  • Сьогодні українки по всьому світу беруть участь у флешмобі, присвяченому українській хустці.

Вперше вінницькі активістки розпочали святкування дня української хустки 7 грудня 2019 року. Започатковане свято з метою об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Адже з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка.

Свято набуло такої популярності, що 7 грудня, у день Катерини, українки всього світу кутаються у квітчастий головний убір своїх мам і бабусь. Цього дня з нагоди свята українки в різних країнах світу беруть участь у флешмобі «Зроби фото з хусткою». Суть його полягає в тому, щоб одягнути хустку, сфотографуватися в ній, після чого викласти світлину в соціальних мережах із хештегами  #Берегине_моя_українська_хустко #УкраїнськаХустка. Минулого року Всесвітній день української хустки відзначили громади декількох країн, зокрема Іспанії, Канади та США.

Цьогоріч вінничанка Людмила Станіславенко, депутат і президент Міжнародного клубу успішних жінок, опублікувала світлину, де три покоління жінок її родини у хустках, закликала українок поділитися таким же фото під хаштегом #Ukr_Hustka_Record і встановити Національний рекорд України разом.

Відео дня

Вінничанки в соцмережах виставляють фото у барвистих хустках і коментують свої публікації.

Тетяна Чекалюк, бізнесвумен:

«Ми підтримуємо починання авторки та ідейного натхненника проекту Людмили Станіславенко. Наш колектив, завжди виступає за відродження українських традицій та національного самовизначення нашого народу».

Любов Добринська, журналіст:

«Маю вірш про хустину, написала в юності. Присвятила бабусі Теклі Флорівні Мацевич: Чорна тернова хустка. Її носила бабуся. Мені вона дуже личить — підкреслює ніжність личка». 

Діана Мороз, громадська діячка:

«Дуже важливе свято, яке об'єднує жінок і популяризує українську культуру». 

Світлана Теренчук, дизайнер:

«Українська хустка прийшла до нас з минулого і стала дуже сучасним предметом гардеробу жінки. Дизайнери в сучасний одяг часто додають етно мотиви, але й не забувають про традиції».

Світлана Василюк, політик:

«Яка це краса, жінка в барвистій хустці. Цінуймо українське, бережімо своє!» 

Наталя Шолом, артистка театру:

«В кожного народу є своя святиня, це для українців — вишита хустина». 

Юлія Мельник, SMM-редактор сайту 20 minut.ua:

«На фото я у хустці, яку мені подарувала бабуся на Різдво кілька років тому. Ціную цю річ, яка ніколи не вийде з моди».

Лікар Тетяна Антонець, лікар:

«Всіх вітаю з Днем украінськоі хустки! Саме в такому вигляді хустка до нас прийшла із Франції в 17-18 столітті і підкорила всю Східну Європу. Але українським жінкам вона личить найбільше. То ж нехай цей прекрасний оберіг захистить кожну українську родину від біди і горя, а розмаїття кольорів і квітів української хустки щедро наповнять життя здоров‘ям, миром, благодаттю та добром!»

 

Читайте також:

ТОП-8 весільних суконь відомих вінничанок. Яка подобається найбільше?

Яким має бути жіночий зимовий «прикид»? Тренди і антитреди холодного сезону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)

keyboard_arrow_up