«Далі будуть у Вінниці?». Активісти засудили спільне патрулювання з бойовиками на Донбасі

«Далі будуть у Вінниці?». Активісти засудили спільне патрулювання з бойовиками на Донбасі
«Замість того, щоб наступати, проводити деокупацію територій, ми здаємо свої позиції та мусимо співпрацювати з терористами. Що буде далі? Бойовики будуть патрулювати Вінницю та Київ?», — емоційно говорив голова «Едельвейсу» Роман Костишин
  • У Вінниці виступили проти інспектування позицій української армії бойовиками «ДНР». 
  • Активісти «Едельвейсу» назвали цю ініціативу, яку просуває Офіс Президента, капітуляцією та здачею національних інтересів.
  • Протестна акція відбудеться в нашому місті ще увечері. А що стало причиною?

Уранці 10 вересня під стінами Вінницької ОДА зібралися з десяток активістів громадської організації «Едельвейс». Ледве не удвічі більше було поліцейських, які слідкували за проведенням мітингу.

Під слова голови організації Романа Костишина «Слава Україні!» кілька чоловіків розгорнули банер з закликом «Ні капітуляції».

— На сайті президента України, нам повідомили «чудову новину» — тепер ми спільно з терористами маємо патрулювати населений пункт Шуми, що на Донбасі. Це абсурд. Замість того, щоб наступати, проводити деокупацію територій, ми здаємо свої позиції та будемо патрулювати з терористами. Що буде далі? Куди далі? Бойовики будуть патрулювати Вінницю та Київ? — говорив Костишин.

Відео дня

Один з чоловіків, який тримав банер, заявив, що влада на Банковій — «агенти Кремля».

— Патріоти не повинні боротися один з одним. Ми маємо об’єднатися, щоб чинити опір. На жаль, на Банковій сидять агенти Кремля. І вони крапля з краплею, крок за кроком здають нашу землю. Ми не маємо цього допустити, ми не маємо здати нашу країну, щоб Україна «лягла» під Росію, — на емоціях говорив чоловік у футболці з емблемою ФК «Динамо».

Роман Костишин наостанок сказав, що своє звернення вони оформлять письмово і надішлють до обласної влади. І повідомив, що цього вечора у Вінниці проведе подібну акцію протесту ще й осередок партії «Демократична сокира»: збираються о 17.50 під стінами Вінницької ОДА.

Що стало причиною протесту? 

З 27 липня на Донбасі триває всеосяжне перемир’я, під час якого Тристороння контактна група домовилася, зокрема, про припинення наступальних дій.

Ватажок «ДНР» Денис Пушилін, 5 вересня, розповів про свій наказ завдати удару по позиціях української армії у районі селища Шуми (знаходиться поблизу окупованої Горлівки Донецької області). Причиною відкриття вогню нібито є «незаконно зведені інженерні споруди в районі населеного пункту Шуми».

Водночас ОБСЄ, яке на наступний день провело перевірку позицій армії, «змін у цьому районі не зафіксували». Теж саме заявили у Командуванні ООС та заявили, що в разі атаки на позиції армії, залишають за собою «конституційне право на захист територіальної цілісності України з наданням адекватної відповіді всіма наявними силами та засобами».

Після цих заяв 6 вересня внаслідок обстрілів на Донбасі один військовий загинув, ще один був поранений. Українська влада певний час не реагувала на закиди бойовиків. Однак 9 вересня, відбулося засідання Тристоронньої контактної групи (далі — ТКГ). Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ, під час якою українські військові та бойовики «ДНР» перевірять позиції ЗСУ в Шумах.

Останнє стали засуджувати в соцмережах, і на цю критику зреагували в Офісі Президента України:

«Юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник – ОБСЄ у супроводі представників сторін. ОБСЄ неодноразово підтверджувала безпідставність будь-яких звинувачень щодо будь-яких порушень домовленостей українською стороною», — йшлося в повідомленні.

Тоді як голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук висловив думку, що спільне інспектування з бойовиками «не означає визнання незаконних утворень Києвом». Дата початку патрулювання наразі невідома.

Інспекція «наразі не може бути проведена»

В Офісі президента заявили про неможливість проведення спільної інспекції українських позицій через постійні зміни запитів російської сторони. У прес-службі ОП пояснили, що отримали від терористів «низку вимог, що суперечать одна одній» і також «вимоги про нові населені пункти для інспектування».

Українська сторона, відповідно, звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, у яких ОБСЄ фіксувала факти наявності порушень. Однак адекватної відповіді не отримали.

«Враховуючи все це – фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основні здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування — констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена», — йдеться в заяві.

Читайте також:

«Аваков чорт»: під стінами ОДА протестують проти міністра

У Вінниці молодь вийшла на підтримку підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета

«Руки геть від мови». У Вінниці провели акцію захисту української в школах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Alexey Shytov

    Пора зелю на ростов готовить
  • Вася Захарченко

    Этот дегенерат Ромка ,он же возглавляет обласную ассоциацию деб@лов .Раньше ещё собирал ПТУшников таких как сам ,только лет 15/16 и снимал «Грозные видео»)))
  • Nord Kirsten

    Пикет, конечно, многомиллионный, всем очень есть до этого дело.
  • Roman Kostyshin

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up