Чому вінницький орган може втратити свій голос

Чому вінницький орган може втратити свій голос
  • Вінницькому органу вже понад 30 років. І за своє життя він змінив дві зали та валявся розібраним на трамвайних коліях у центрі Вінниці.
  • Завдяки диву та вправним рукам поляків його вдалося врятувати. Католицький костел прийняв орган, де інструмент грає останні 20 років.
  • Але йому знов потрібна допомога: 20 тисяч євро на ремонт. Бо інакше орган замовкне назавжди

Єдиний у місті орган знаходиться в Костелі Діви Марії Ангельської, що на Соборній. Але так було не завжди: понад 30 років тому інструмент знаходився у домініканському монастирі (нині Спасо-Преображенський собор).

Будували спеціально під акустику храму. Із 1985 по 1990 роки там грали концерти, а органну залу передали на баланс обласної філармонії. Але в 1990-му права на храм заявляють православні християни та вимагають демонтувати орган, що, на їх думку, є символом католицизму.

—  Віряни хотіли, аби це сталося якнайшвидше, але врешті-решт не дочекалися — пішли на крайні міри: розбирали, емоційно зірвали зі стін та виносили частини органу на трамвайні колії, — розказує настоятель католицького костелу Костянтин Морозов.

Відео дня

Наступні вісім років орган лежить розібраний, на складах авіаційного заводу. Під кінець 90-х, капуцини звертались до влади, аби забрати рештки органу. Їх відновлювали польські майстри, разом з органмейстером Ежи Кукля.

— Органмейстер був в шоці, коли побачив залишки органу. Сказав: «Якщо серце цього органу буде проколоте чи знищене, то можете все викидати на металобрухт». А коли дійшов до цього елемента, сказав, що нам дуже пощастило: «Серце не тронуте» і майстрам вдалося відновити орган настільки, що на ньому можна було грати концерти! Хоча орган працює не на всі 100%.

Перший концерт зіграли 17 травня 1999 року. З того часу в костелі зіграли 20 фестивалів, які тривають з середини вересня до кінця жовтня. На інструменті грають на службах в храмі, що відбуваються щодня.

— Кожен орган має свою витривалість. А цей бачив цілковиту руйнацію, тому потребує особливої турботи. Деякі елементи треба повністю міняти, і їх назбиралося вже така кількість, що виникла потреба в капітальному ремонті, — казав настоятель костелу.

Органіст костелу, диригент академічного камерного оркестру Вінницької обласної філармонії «Арката» Георгій Курков зазначав журналістам сайту vn.depo.ua, що через аномальну спеку в органу деформувалися деякі труби; через вологу — зіпсувалися фетрові частини. Негативно відбивається вібрація від проїжджаючих трамваїв на Соборній.

— Попередньо капремонт оцінили у 20 тисяч євро. Ми є релігійна громада, яка живе з пожертв, і для нас це великі кошти. Тому звернулися до всіх меценатів, зробили декілька концертів під егідою «Врятуємо вінницький орган» і назбирали суму, якої вистачить... на квиток та проживання органмейстера. Близько 1000 євро. На деталі та роботу грошей ми не маємо, — сказав настоятель католицького костелу Костянтин Морозов.

Довідка. Як допомогти?

Капуцини запрошують долучитися до реставрації вінницького органу всіх небайдужих. Пожертви можна залишити в канцелярії храму, що на Соборній, 12 або надіслати кошти на картку ПриватБанку: 5169 3305 1071 3842 Парафія Пресвятої Діви Марії Ангельської (зазначити: пожертва на орган)

Матеріали по темі:

Фото: fb.com/Vinkap Cappuccini, «20хвилин», раритетні фото — vlasno.info

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталья

    А почему нельзя было так и оставить там органный зал? Что, мало церквей в городе?
  • Alexey Shytov

    Помню как бабульки московского патриархата швыряли тончайшие трубы на асфальт когда МП захватывал органный зал

    Орест Лютий reply Alexey Shytov

    Для них немає нічого святого окрім Кирила Гундяєва, Хутина Пуйла і Ворсоносия, вони можуть рознести навіть міську раду...

    Vercetti15 reply Alexey Shytov

    ипанутые фанатички безмозглые...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up