Чому в трамваях не завжди працює Wi-Fi?

Чому в трамваях не завжди працює Wi-Fi?
  • Ми перевірили. З 2012 року міський електротранспорт обладнаний безкоштовним інтернетом. Але підключитися до нього виходить далеко не завжди. Що про це думають пасажири, і що говорять у Вінницькій транспортної компанії

Окрім водонапірної вежі, світломузичного фонтану, садиби Пирогова та ще кількох пам'яток, Вінниця славиться швейцарськими трамваями. Перші вагони з'явилися у нас ще в 2007 році, після підписання Меморандуму «Цюріхські трамваї для Вінниці». Усього як гуманітарну допомогу місто отримало 110 «швейцарців», які пройшли капітальний ремонт.

А починаючи з 2012 у Вінниці курсують трамваї, в яких можна безкоштовно підключитися до інтернету використовуючи з'єднання Wi-Fi. Для доступу до сервісу необхідно мати девайс, який підтримує бездротове підключення до мережі. За п'ять років правила підключення не змінилися, а ось кількість «швейцарців» з інтернетом з 5 вагонів зросла до 96. До того ж, покращилася і якість послуг – у трамваях працює безкоштовний 3G. Принаймні, про це йдеться на табличках у салонах електротранспорту.

Wi-Fi немає, бо він у відпустці

Приходимо на зупинку, сідаємо в перший-ліпший трамвай, у нашому випадку прямуючий за маршрутом №2. Намагаємося підключитися до мережі. На екрані смартфона показує, що точка доступу у нашого «швейцарця» є. Але підключення не відбувається. Сподіваємося, що кондуктор знає, в чому справа.

Відео дня

– Може він у відпустку пішов або вихідний? – припускає кондукторка. – Але Wi-Fi у нас буває.
– А зараз-то його немає, – каже журналіст.
– А ви введіть 241 (номер трамвая - авт.) і може він буде.
– І як часто він у вас у відпустку ходить? – запитуємо після чергової невдалої спроби підключення.
– Як захоче, – продовжує жартувати жінка. – Люди з цього приводу не скаржаться, просто запитують: а де ваш Wi-Fi? «Не знаю», — говорю. У більшості випадків він у нас працює. А зараз його немає, може тому, що він втомився і хоче відпочити. Від нього ж дуже багато інформації хочуть отримати.

Читайте також: Чому не працюють USB-розетки на Космонавтів 

Перевантаженість роутера означає, що на даний момент до нього підключена велика кількість людей. Пробуємо знайти завзятих користувачів у салоні трамвая. Однак їх у ньому не виявляється. Тоді шукаємо тих, хто взагалі користується послугами безкоштовного Wi-Fi.

– Не користуємося, бо він поганої якості, – говорить один з пасажирів. – Я взагалі не розумію, навіщо його встановили в громадському транспорті, якщо інтернет на телефоні набагато якісніший?

Пересідаємо в трамвай, який прямує за маршрутом №3. Знаходимо людей з телефонами в руках. І також запитуємо про вай-фай: «У мене є свій безлімітний 3G інтернет на соцмережі, ось я ним і користуюся», – говорить один вінничанин. «Як правило, в транспорті працює 50/50 або навіть 70/30. Мене це не влаштовує, адже на це виділяються гроші», – обурюється другий користувач смартфона.

Провайдеру платять копійки

Для роз'яснення ситуації з вартістю послуг провайдера – у Вінниці таким є «Інтертелеком» – відправили інформаційний запит КП «Вінницька транспортна компанія». Звідти отримали відповідь, що послуги надаються по соціальній пропозиції для КП "ВТК". Вартість послуг становить 0,01 грн за кожну рухому точку (одиницю транспорту - авт.) Сумарно 1,36 грн/місяць.

Копійчана вартість послуг викликає ряд питань, відповіді на які ми сподіваємося отримати у генерального директора «ВТК».

– «Вінницька транспортна компанія» в першу чергу зацікавлена, щоб у місті був Wi-Fi. Адже в тому, що наші пасажири користуються безкоштовним інтернетом, є свої переваги. А «Інтертелеком» зацікавлений в цьому тому, що це їх ноу-хау, – розповідає Михайло Луценко. – Низька швидкість інтернету в транспорті через велику кількість людей, які ним користуються. Це призводить до перевантаженості. Але ми вже працюємо над цим питанням, і думаю, що разом із провайдером знайдемо якесь рішення.

За даними транспортної компанії, вай-фаєм на сьогоднішній день обладнано 40 тролейбусів і 96 трамваїв, що становить 70% від усього парку електротранспорту Вінниці, який щодня обслуговує городян і гостей міста. Однак підключитися вдалося тільки до однієї з семи перевірених журналістами точок доступу до інтернету.

Провайдер про несправності не знає

Вікторія Яремчук, начальниця центру обслуговування «Інтертелекому»

– На сьогоднішній день звернень щодо поганої якості роботи послуги Wi-Fi у громадському транспорті не було. На всі звернення, які до нас поступали раніше, ми одразу реагували і в найкоротший термін усували несправності (перепрограмовували обладнання, проводили його заміну). Цим займаються наші фахівці. Востаннє такі роботи проводилися десь два роки тому. Теоретично, швидкість інтернету може досягати до 14,7 Мбіт/с, але на швидкість впливає багато факторів. Щоб дізнатися, яка швидкість у громадському транспорті наразі, нам потрібно його протестувати.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Иванов Иван

    наф..га вам той ваерлес вы в вышыванкы и на волы переходьте
  • Олексій

    * Це ще хто кому платити має? Все обвішано логотипами «Інтертелекому» і рекламує цю недолугу контору.

    * Видалив всі SSID з телефону, бо ідеш по місту, телефон до них присмоктується, але виходу в мережу у 70% немає.

    * Не травіть тюльку про перезавантаженість роутера прошитого в DD-WRT, сам мав декілька хотспотів, до 50+ людей може тримати, нічого не глючить. У трамваї їх максимум 10, раніше можна було зайти на роутер подивитись.

    * Ввиду поширення 3G, з Інтертелекомом, який зовсім не дбає за роботу обладнання, пора розривати договір (або нехай плотять за рекламу у вагонах) бо вайфай нікудишній.

    Вася reply Олексій

    Олексіє!

    Ви чули слово "Відкат"?
  • Olvol

    Отмените маршрутки и деньги от притока в ТТУ на интернет, новые автобусы и прочие плюшки
  • Саша Гах

    Інтертелеком таким говноінтернетом робить собі тільки антирекламу, встановили wi-fi, а працює він, чи ні, це їх не хвилює.  Приблизно в 10% випадків можна попасти на нормальний інет в транспорті, а значить толку від нього 0, краще юзати свій 3G

    Mem reply Саша Гах

    Этот WiFi организовывался еще когда 3G в большой тройки не было. Тогда, да, он был уместен. Сейчас же Интертелеком со своими технологиями не может конкурировать с большой тройкой и предоставлять скорость больше чем они. (У Интертелекома максимум из заявленных 14, 7 Мбит/c, но это в идеале, на самом деле в разы меньше). А вот у большой тройки заявленых 40-60 Мбит/c...

    Олексій reply Mem

    Чия мережа SMILE-net по місту? Чому її не розвивають?

    Mem reply Олексій

    Наверное горисполкома.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up