Чому у Вінниці зрізають тополі і «Алею горіха Зібольда», а нові дерева не садять?

Чому у Вінниці зрізають тополі і «Алею горіха Зібольда», а нові дерева не садять?
Вінничани чи не кожен тиждень скаржаться на вирубку дерев у місті. Так, останнім «криком» було розповсюдження інформації по вирубку «Алеї горіха Зібольда» на Пирогова, та про зрізані тополі на проспекті Юності. Але чому у Вінниці вирубують дерева і не садять нові?

«Вінницька міська влада без Гройсмана відбилася від рук? У місті Вінниця на вул. Пирогова комунальні служби зрізують пам’ятку природи «Алея горіха Зібольда». До мене звернулись жителі м. Вінниці, які вкрай занепокоєні політикою місцевої влади щодо поводження з зеленими насадженнями міста. За словами вінничан, міській владі не прийшло в голову кращої ідеї, ніж остаточно позбутися хворої пам’ятки природи»,- так написав на своїй сторінці у Фейсбуці нардеп Олександр Бригинець.

Ось його пост у Фейсбуці: 

Після цього повідомлення у Фейсбуці, вінницька громада розповсюдила інформацію про вирубку дерев. Головним «маніяком», який знищує дерева, вінничани і сам депутат Бригинець називають вінницький «Зеленбуд». Крім цього, нардеп пише про бездіяльність екологічної інспекції, закликає відновити «Алею горіха Зібольда» та покарати винних. Але чи є винні?

Відео дня

Вінничани неодноразово скаржились в редакцію RIA на зрізання дерев. Так, на проспекті Юності 24 липня комунальники зрізали тополі, про що повідомив один з читачів. Коли на місце прибув журналіст, то комунальники пояснили, що усі дозволи на зрізання дерев видала міська рада. При цьому вони показали зошит, де від руки було намальованне розташування тих дерев, яких потрібно позбутись. Також вони розповіли, що скоро у Вінниці зріжуть взагалі усі тополі.

- Просто так, без дозволу ми нічого не можемо різати, - розповів журналісту бригадир, який керував порізкою дерев. – Дозвіл на вирізку дерев дала міська рада. За документами, ми маємо вирізати по Вінниці верби і тополі.

От так виглядає зошит комунальників. В ньому кружечками відзначені дерева які будуть зрізані. 

Горіхи на Пирогова віджили своє?

Журналіст RIA звернувся до підприємства «Зеленбуд», якому приписують всі зрізані дерева у місті. По телефону директор Ігор Любовський сказав, що можна під’їхати, поговорити, але з його замом, так як він сам у відрядженні. У зазначений час під’їжджаємо до підприємства. Заступник директора, Микола Залецький, розповів, що з початку року у Вінниці комунальники вирізали приблизно 450 дерев. А ще він є одним з тих самих комунальників, який більше 30 років тому і посадив “Алею горіхів Зібольда” на вулиці Пирогова, яку майже вже дорізали.

- Я був одним із тих, хто садив ці горіхи. Зараз приблизно зі 140 дерев залишилось лише штук 15, - каже заступник директора «Зеленбуд» Микола Залецький. – Чому ми їх зрізали? Все дуже просто. Ці горіхи розраховані на років 50 життя, але у місті, де постійна жара, ця цифра складає приблизно років 30-40 років. А садили ми їх на початку 80-х, коли їм було вже по 12 років. От і порахуйте. Дерева там посохли вже від віку. І їх треба було зрізати. Ви уявіть, якщо б якесь з цих дерев впало на автомобіль чи на людину? Тоді всі сказали б, що ми винні, бо не зрізали вчасно сухі дерева.  А те, що алея рахується вже зниклою пам’яткою природи – то подякуйте тодішній владі. Так, алея була гарна. Але не варто тоді було її робити пам’яткою природи. Хтось з депутатів тоді запропонував, документи підготовили і відправили в Київ. Але ніхто не подумав, скільки ця пам’ятка буде жити.

"Алея горіха Зібольда. Вінниця, вул. Пирогова, від № 154 до «Електромережі». АВО «Вінницязеленбуд». Пам'ятка природи ботанічна",- так написав вінницький письменник Андрій Стебелев Вконтакті. 

Що кажуть активісти?

Знайти тих, хто першим забив на сполох про вирубку “Алеї горіха Зібольда”, було вже не так важко. Заступник голови екологічного центру України Олексій Василюк розповідає, що вінницький «Зеленбуд» бреше про посохлі горіхи.

- Вінницькі активісти разом з нашим центром забили на сполох, після того, як дізналися, що пам’ятку природи «Алею горіха Зібольда» у Вінниці просто знищують, - каже Олексій Василюк. - Те, що розповідають представники «Зеленбуду», просто є смішним. Вони кажуть, що дерева посохли і їх прийшлося зрізати. Але комунальники ріжуть дерева не тому, що вони посохли, а тому, що підходять по нормативах. Але в ці нормативи вірять тільки комунальники. Це не нормально, коли горіхи зрізають у віці 40 років, так як у Вінниці. Те, що знизу посохли гілки – не є приводом зрізати дерево. Всі дерева проходять через те, що у них засихають деякі гілки. Але дерева просто змінюються і ростуть. Так зрізають і клени у віці 50 років, і дуби у 80 років. Але всі ми знаємо, що дерева можуть рости і по двісті, і по триста років.

Також Олексій Василюк розповідає, що деякі дерева і справді сохнуть, але через те, що взимку комунальники посипають дороги і тротуари сіллю.

- Ви уявляєте, які властивості має земля, яку кожен рік посипають тоннами солі? Звісно, від цього старі дерева всихають, а новопосаджені дерева взагалі гинуть, - каже Олексій. – У Києві до цієї проблеми з умом підійшли активісти однієї організації. Вони в деяких районах закривають поліетиленом знизу стовбури дерев і прилеглу землю в радіусі 1,5 метра. Так вони рятують дерева. Можливо, що у Вінниці треба також так робити.

Чому не садять дерева?

Микола Залецький, який, до речі, працює вже 46 років в «Зеленбуді», розповів про причини, які не дозволяють садити дерева на місці зрізаних, в тому числі і там, де були горіхи на Пирогова. До речі, цим самим питанням задався нардеп Бригинець на своїй сторінці у Фейсбуці. Він написав: «Хто і чому дав дозвіл асфальтування лунок замість насадження нових дерев».

- Справа в тім, що за Радянських часів комунікації проводили не на проїжджій частині, а під тротуаром. Наприклад, РЕМУ треба кинути кабель, він викопував траншею поруч з деревами підрізаючи при цьому коріння, кидав кабель і закопував траншею. Під тротуаром проводили усі комунікації, включаючи колектори і водопровід, - каже Микола Залецький. – Але після того, як дерево зрізали, ми в багатьох випадках не можемо посадити саджанець на тому самому ж місці, бо цього не дозволяє закон. Тобто від дороги має бути відступ два метри –  якщо цієї відстані немає, ми не садимо дерево, тим паче над комунікаціями. Ось і виходить, що дерево собі росло, засохло, ми його зрізали а посадити нове не маємо права. Все по закону.

Також Микола Залецький розповідає, що головну вулицю міста вже цієї осені будуть прикрашати липи. Але чому саме ці дерева?

- Ми обрали липи тому, що вони витримують спеку, мають гарний вигляд і їх легко  облагороджувати. Для цих дерев ми зробимо спеціальні припідняті лунки, щоб туди не заливалась вода. Перші липи мають з’явитися вже цієї осені, - каже Микола Залецький. - А зараз наші робітники займаються тим, що зрізають тополі. На їх місцях будуть посаджені нові дерева. Дрова зрізаних дерев везуть до наших котельних, за допомогою яких ми будемо узимку опалювати будівлю та гаражі "Зеленбуду".

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Кулешов Максим

    Ребят интересно для себя. Вот в середине статьи указано что на место старого дерева новое нельзя садить по закону, в конце он говорит что на место старых посадят липы. Я не пойму так можно или не можно сажать деревья?
  • Мусієнко Владислав

    Зеленбуд реально прих*рел, вместо того чтоб срезать сухие и опасные  ветки - они тупо валят деревья, оставляя пеньки... интересно куда девается древесина от тех же орехов, ореховая доска стоит не мало...
  • Микола

    Хто всрався Зеленбуд.
  • Антон

    Блин, ну почему липы? С них ведь летом капает, все липкое

    Микола reply Антон

    Покращення
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up