Чому ми довше сидітимемо без світла? Дізналися причини у «Вінницяобленерго»

Чому ми довше сидітимемо без світла? Дізналися причини у «Вінницяобленерго»
  • Через обстріли росіян об’єктів енергетичної інфраструктури, у всіх областях нашої країни обмежують подачу електроенергії.
  • У період новорічно-різдвяних свят у нашій області ці відключення були мінімальні, а з 10 січня вінничани мають світло лише близько восьми годин на добу.
  • Чому трапилося таке різке погіршення? Наскільки критична ситуація? І коли вона може стати кращою?

У Новорічну ніч та у період різдвяних свят у Вінниці та області графіки аварійних відключень тішили людей. Кілька днів обійшлося взагалі без відключень. Проте новий графік відключень, станом на 10 січня, від «Вінницяобленерго» викликав хвилю обурення у вінничан. Згідно з ним, місто поділили на три черги. Найкраща ситуація у третій черзі — десять годин зі світлом на добу. В інших двох — по вісім. 

У цих графіках залишається актуальною можливість відхилень у часі на 20-30 хвилин виконання графіку для проведення перемикань між чергами, а також є «жовті години». Останні означають час, коли у вас ймовірно може бути світло, якщо ситуація буде це дозволяти. 

Вінничани у коментарях на сторінці «Вінницяобленерго» обурюються такому новому графіку, не розуміючи, чому він так різко погіршився при відсутності нових обстрілів росіян об'єктів критичної інфраструктури.

Відео дня

Олена Олексієнко, до прикладу, пише: «У квартирі дубак, води при виключенні світла немає, бо в будинку помпова станція... Сьогодні «накрився» котел, бо не витримує постійного вимкнення живлення». 

«Це просто знущання з людей! Якось же на Новий рік змогли обійтися без вимкнення, то для чого зараз таке робити?Цілий день без світла...», — каже Галина Шарапова. 

Є й люди, які не розуміють хвилю скарг на обленерго. Альона Кравець пише: «Люди ви що? В країні війна! Подивіться відео з Бахмута. Подивіться, як живуть наші хлопці на нулю. Подивіться, як живуть люди з дітьми в містах, де ідуть бої! А ви без світла не можете посидіти чотири години?».

Що кажуть в обленерго?

Ми поговорили про зміну графіків з технічним директором «Вінницяобленерго» Віктором Степанцем.  

— Так, справді, коли були новорічно-різдвяні свята, то графік був послаблений. Які фактори впливали на те, що у святкові дні у нас була можливість покращення? У ці дні не працювала промисловість. А також будь-яке зниження температури пов'язане з тим, що споживачі беруть більше енергії. Споживання перевищує виробіток, який у нас є наразі. Відповідно відбувається дисбаланс, — пояснює Віктор Степанець. — Варто розуміти, що мережі «Вінницяобленерго» готові до розподілу та забезпечення потреб наших споживачів, але у держави є дефіцит по генерації електроенергії. 

Як нам пояснював технічний директор, скільки та куди електроенергії піде, визначають в НЕК «Укренерго». Саме вони стежать, щоб в системі був баланс, між виробленням та споживанням.  

— Вони створюють баланс та підтримують його для того, щоб наша енергосистема працювала, як одне ціле і не було аварійних процесів. Якщо порушиться баланс, то енергосистема може відключитися від джерел генерації, що призведе до непоправних наслідків, — продовжує фахівець. — Після руйнування об'єктів енергетики дуже багато об'єктів ще не відновленні. У нас єдина енергосистема з ушкодженими об'єктами. Наприклад, не працюють лінії електропередачі 750 кВ, які раніше передавали електроенергію на велику відстань. Тобто, електроенергія передавалася в цю мережу, і далі йшла, а зараз вона не може, є певні мережеві обмеження. Електроенергія зараз передається в основному меншими класами напруг, ніж було раніше. 

За словами Віктора Степанця, ситуація наразі не критична. Але, каже, варто розуміти, що не генерує електроенергію Запорізька атомна електростанція, яка є надзвичайно важливим джерелом постачання. А також через темінь на вулиці не працюють сонячні станції промислового масштабу, і ще й є мережеве обмеження. Це все, за його словами, накладається і впливає на споживачів. 

Чи можемо ми очікувати на покращення ситуації?, — питаємо у технічного директора. 

— Все залежить від обсягів вироблення енергії. Буде у нас в Україні генерація більша, то наша компанія готова розподіляти енергію споживачам у будь-яких обсягах. Але наразі є дефіцит з генерацією. Варто розуміти, що наш графік не гірший, ніж в інших областях, і все ще також залежить від наявності руйнувань об'єктів критичної інфраструктури, — підсумовує спеціаліст.

Читайте також:

На Вінниччині ввели аварійні відключення світла. Де дивитися графік

Безплатний обмін звичайних ламп на світлодіодні досі не діє. Чому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (239)
  • Vote Bonus

    Спочатку продають, потім імпортують, потім ціну для населення підіймають)



    Гарно стелять. Впевнений, що у нас в країні достатньо мало людей які розуміють як працює наша енергетична сфера. А що це означає? А те, що коли населення не розуміє такі базові речі, то ті, хто сидить у владних кабінетах можуть спокійно вішати спагетті нам на вуха, та розказувати чому ж немає світла в наших домівках.
  • Світлана Котляревськая

    Ну по- перше світла немає по 18 годин на добу,але не у всіх, у того малого відсотка- навпаки- 18годин світло є.От і питання до Обленерго- коли розподіл буде справедливим, взялись розподіляьи- розподіляйте, виключіть наші"золоті поселення" на 18 годин і тоді давайте пояснення, а то за рахунок одних- удругих гріються басейни,бані,палає світло,потужні фонарі на обістях, бо ви так розподіляєте і щей подаєте як велику і тяжку працю т.званний" розподіл"
  • Валера Мэдис

    Доречі, а хтось знає, чому російський олігарх Григоришин, до сих пір є де-факто власником Укренерго? Ви платите за світло, а спонсоруєте ворога...як вам таке?
  • Валера Мэдис

    Горіть у пеклі, у Вінниці по 16 годин немає! В Україні по областях такого більше немає ніде...Підніміть ви вже тарифи і не морочте людям голову! Всі розуміють що ціни виросли, а вам заборонили підіймати ціни...от ви і женете електроенергію до Європи, а нам казочки розказуєте...

keyboard_arrow_up