Чому графіки планових та аварійних відключень не завжди збігаються з реальністю? Пояснення

Чому графіки планових та аварійних відключень не завжди збігаються з реальністю? Пояснення
  • У «Вінницяобленерго» розповіли, чому інколи трапляється так, що графіки відключень світла не сходяться з тим, коли насправді вимикають електроенергію у ваших домівках. 

Українська енергосистема все ще повністю не оговталася від шести хвиль ракетних ударів і не може працювати на повну потужність. Тому обленерго прибігають до вимушених відключень електроенергії з вказівками від «Укренерго».

В «Укренерго» пояснюють, що вони не відключають конкретні будинки, вулиці чи міста, а надає обленерго лише обсяги (мегавати), на які треба зменшити споживання. Для зручності українців у кожному місті щодень складають графіки планових та аварійних обмежень електроенергії.

У Вінниці теж такі складають, але трапляється, що ці графіки не збігаються з реальними годинами відключення електрики. Ось, до прикладу, 17 листопада до міського голови Сергія Моргунова прийшло публічне звернення від вінничан з обуренням через цю ситуацію. 

Відео дня

«​Ми чудово розуміємо: ВІЙНА, руйнування. Ми усвідомлюємо що перебуваємо в більшій безпеці, допоки інші зазнають втрат та ризикують життям…Та попри всі обставини, можна скоригувати та узгодити графік вимкнення світла! В будинку електроплити! Голодні та розлючені мешканці, в яких малеча не нагодована, та самі чаю не попили. Нерви не витримують», — йдеться у зверненні.

Оскільки саме обленерго складають та застосовують графіки відключень, ми звернулися до них за коментарем. Чому ж у вінничан іноді відбувається така невідповідність графіків та реальності? 

— Команда на виключення електроенергії йде від центрального диспетчера «Укренерго», і вона йде в реальному часі, тому об'єктивно неможливо їх сформувати так, щоб моментально показати людям, що буде відключення, — пояснює директор комерційний «Вінницяобленерго» Олексій Тарарака. — Наприклад, для початку ми формуємо і публікуємо графік з певним обсягом обмежень. Потім диспетчерський центр каже, що цих обмежень не вистачає, і треба вводити додатково. Коли ж ще додатково вводиться якийсь обсяг обмежень, то тоді графіки збігаються один з одним. 

За словами Олексія Тарараки, у графіках обмеження беруть участь всі області, і в кожного різний обсяг обмежень. Каже, Вінницька область відключається ще й тому, бо необхідно дати світла й Києву. 

Чи варто боятися тотального блекауту?

Міф про те, що росіяни скоро знищать всю українську електроенергетику, і Україна порине в темряву, спростували у Міністерстві енергетики України. 

«Україна має розгалужену й потужну енергетичну систему. Вона створювалася в радянські з часи з розрахунку на високий рівень споживання гігантів промисловості. Значна проєктна потужність української енергосистема та щоденна героїчна робота енергетиків з відновлення пошкоджених об’єктів не дозволять росіянам влаштувати в Україні тотальний блекаут», — пояснюють у Міністерстві. 

Водночас наголошують, що економити електроенергію зараз вкрай необхідно. 

«Так, насправді рівень споживання в Україні знизився через війну. Але осінні масштабні обстріли ставлять під загрозу стабільність електропостачання. Бо це є першочерговим завданням російської атаки на енергетику. Саме тому потрібно свідоме скорочення споживання. Від дій кожного українця залежить, наскільки оперативно енергетики зможуть ремонтувати пошкоджені об’єкти та балансувати енергосистему. Щоб врешті решт мінімізувати необхідність вимкнень», — кажуть у відомстві. 


Читайте також:

Яка побутова техніка споживає найбільше електроенергії. Та інші поради, як пережити цю зиму

Альтернативні джерела освітлення та тепла. Скільки вони коштують у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up