«Чим хата багата…» Кашу «Зозуля» готують понад сто років, а пряник «Цимткексе» — ще більше
- Фестиваль національної кухні «Чим хата багата, тим і рада» триває у Вінниці.
- Через воєнний стан його проводять в онлайн-форматі.
- Рецепти національних страв представляють на фейсбук-сторінці обласного Центру народної творчості.
- Можна щось підгледіти оригінального до новорічно-різдвяного столу.
Фестиваль започаткували у 2008 році. Організаторами є обласний Центр народної творчості разом з національними товариствами. Дотепер його проводили один раз на два роки. Змінити формат змушені через воєнний стан.
Як пояснили в Центрі народної творчості, захід настільки популярний,що не стали відмовлятися від його проведення.
Якщо комусь захочеться подати до новорічно-різдвяного столу щось незвичне з наїдків, загляньте на фестиваль.
Пропонуємо читачам страву української кухні під назвою каша «Зозуля». Її представила на фестивалі господиня з села Дашківці Якушинецької громади 75-літня Наталія Стецюк.
—Колись так мама готувала і нас навчила, — розповідає жінка. Каже, особисто вона не чула, щоб ще десь готували таку страву, крім їхнього села. Сама вона готує її в печі. Жінка не має сумніву, що така каша більше смакуватиме, ніж та, що зварена на газовій чи електричній плиті. Все одно буде смачно
У Дашківцях подають до святкового столу
Ось як готує «Зозулю» Наталія Стецюк. Наголошує, що все просто, нічого складного у приготуванні нема.
Звечора замочує пшоно. Кладе у миску 10 столових ложок з вершечком. Так само замочує мак — 5-6 ложок.
Для приготування бере казанок, в який вмістилося б майже три літри молока. Спершу кладе туди вимочене пшоно. Заливає його по самі вінця молоком.
Піч уже розпечена, тліють поліна дров. Кладе казанок і чекає, поки молоко закипить. Дістає і перемішує. Пояснює, що перемішувати треба часто, аби не пригоріло.
Потім ще раз кладе у піч, аби трохи покипіло. Відтак додає мак, ретельно перемішує і доводить до кипіння. Поки страва умліває у печі, збиває яйця з цукром. До трьох яєць додає склянку цукру.
Збиту масу опускає у казанок і знову старанно перемішує.
Каша продовжує кипіти.
Нарешті у казанок додають вершкове масло. Як каже господиня, кашу маслом не зіпсуєш. 200 грамів на казанок буде достатньо.
Тепер накриває кришкою — і знову у піч на деякий час.
«Зозуля» калорійна і смачна. Принаймні так стверджують иті, хто вже скористався рецептом господині з Дашківець.
Простий, але смачний різдвяний німецький пряник
Рецепт випікання різдвяного німецького пряника, що має назву «Цимткексе», запропонувала на фестиваль Зінаїда Ільницька.
Вона — голова Вінницького національно-культурного товариства німців.
Ось які інгредієнти потрібні для німецького пряника.
Пані Зінаїда пояснює, як вона готує печиво.
Цукор перетворює у пудру. Білки збиває з цукром у густу масу. Додає до неї корицю, ваніль і мигдаль. Наголошує, що мигдаль треба також перемолоти на порошок.
Кладе 2-3 столові ложки пшеничного борошна. Все це старанно перемішує.
—Тісто має вийти липке, але не дуже сухе, — пояснює господиня.
Формує з цієї маси кругленьку кульку-колобок, загортає у фольгу і кладе на 30 хвилин у холодильник.
Згодом дістає, розкачує на дошці, посипаній борошном. З розкачаної маси виготовляє з допомогою форомочок печиво.
Температура у духовці має становити 160 градусів. Господиня стверджує, що через 10-12 хвилин різдвяні пряники будуть готові, а кухня наповниться апетитним ароматом.
Це дуже давній рецепт!..
Читайте також:
На період новорічно-різдвяних свят з годинника на Вежі Артинова лунатимуть нові мелодії
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Люба Павельчук
Простота ,щирість часом дуже вражає і ще гостинність.
Все буде добре, все буде Україна!!!