«Чим хата багата…» Кашу «Зозуля» готують понад сто років, а пряник «Цимткексе» — ще більше

«Чим хата багата…» Кашу «Зозуля» готують понад сто років, а пряник «Цимткексе» — ще більше
-"Зозулю" готували колись бабуся і мама і мене навчили, - каже 75-літня Наталія Стецюк, учасниця обласного фестивалю "Чим хата багата..."
  • Фестиваль національної кухні «Чим хата багата, тим і рада» триває у Вінниці.
  • Через воєнний стан його проводять в онлайн-форматі.
  • Рецепти національних страв представляють на фейсбук-сторінці обласного Центру народної творчості.
  • Можна щось підгледіти оригінального до новорічно-різдвяного столу.

Фестиваль започаткували у 2008 році. Організаторами є обласний Центр народної творчості разом з національними товариствами. Дотепер його проводили один раз на два роки. Змінити формат змушені через воєнний стан.

Як пояснили в Центрі народної творчості, захід настільки популярний,що не стали відмовлятися від його проведення.

Якщо комусь захочеться подати до новорічно-різдвяного столу щось незвичне з наїдків, загляньте на фестиваль.

Відео дня

Пропонуємо читачам страву української кухні під назвою каша «Зозуля». Її представила на фестивалі господиня з села Дашківці Якушинецької громади 75-літня Наталія Стецюк.

—Колись так мама готувала і нас навчила, — розповідає жінка. Каже, особисто вона не чула, щоб ще десь готували таку страву, крім їхнього села. Сама вона готує її в печі. Жінка не має сумніву, що така каша більше смакуватиме, ніж та, що зварена на газовій чи електричній плиті. Все одно буде смачно

У Дашківцях подають до святкового столу

Ось як готує «Зозулю» Наталія Стецюк. Наголошує, що все просто, нічого складного у приготуванні нема.

Звечора замочує пшоно. Кладе у миску 10 столових ложок з вершечком. Так само замочує мак — 5-6 ложок.

Для приготування бере казанок, в який вмістилося б майже три літри молока. Спершу кладе туди вимочене пшоно. Заливає його по самі вінця молоком.

Піч уже розпечена, тліють поліна дров. Кладе казанок і чекає, поки молоко закипить. Дістає і перемішує. Пояснює, що перемішувати треба часто, аби не пригоріло.

Потім ще раз кладе у піч, аби трохи покипіло. Відтак додає мак, ретельно перемішує і доводить до кипіння. Поки страва умліває у печі, збиває яйця з цукром. До трьох яєць додає склянку цукру.

Збиту масу опускає у казанок і знову старанно перемішує.

Каша продовжує кипіти.

Нарешті у казанок додають вершкове масло. Як каже господиня, кашу маслом не зіпсуєш. 200 грамів на казанок буде достатньо.

Тепер накриває кришкою — і знову у піч на деякий час.

«Зозуля» калорійна і смачна. Принаймні так стверджують иті, хто вже скористався рецептом господині з Дашківець.

Простий, але смачний різдвяний німецький пряник

Рецепт випікання різдвяного німецького пряника, що має назву «Цимткексе», запропонувала на фестиваль Зінаїда Ільницька.

Вона — голова Вінницького національно-культурного товариства німців.

Ось які інгредієнти потрібні для німецького пряника.

Пані Зінаїда пояснює, як вона готує печиво.

Цукор перетворює у пудру. Білки збиває з цукром у густу масу. Додає до неї корицю, ваніль і мигдаль. Наголошує, що мигдаль треба також перемолоти на порошок.

Кладе 2-3 столові ложки пшеничного борошна. Все це старанно перемішує.

—Тісто має вийти липке, але не дуже сухе, — пояснює господиня.

Формує з цієї маси кругленьку кульку-колобок, загортає у фольгу і кладе на 30 хвилин у холодильник.

Згодом дістає, розкачує на дошці, посипаній борошном. З розкачаної маси виготовляє з допомогою форомочок печиво.

Температура у духовці має становити 160 градусів. Господиня стверджує, що через 10-12 хвилин різдвяні пряники будуть готові, а кухня наповниться апетитним ароматом.

Це дуже давній рецепт!..

Читайте також:

«А якби ми йшли пішки і зустріли їх?..» Вепри зупинили авто на дорозі — як поводитися у такій ситуації?

На період новорічно-різдвяних свят з годинника на Вежі Артинова лунатимуть нові мелодії

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Люба Павельчук

    Як же люблю простих сільських людей..
    Простота ,щирість часом дуже вражає і ще гостинність.
    Все буде добре, все буде Україна!!!

keyboard_arrow_up