Чи правда Вінниці 660 років? Історики розповіли про дату заснування міста

Чи правда Вінниці 660 років? Історики розповіли про дату заснування міста
  • Вінниці виповнилося 660. Роком її заснування вважають 1363 рік. А чи дійсно це так?
  • Історики Музею Вінниці розповіли про формування територій, на яких заснували Вінницю.

Мало інформації

У Музеї Вінниці кажуть, що прийнято вважати, що історія Вінниці розпочалася у 1363 році. Нині це усталена дата, від якої відштовхуються, коли говорять про вік міста. Але заснування як такого тоді, швидше за все, не відбулося.

В межах сучасної Вінниці люди жили задовго до 1363 року. Археологам вдалося виявити поселення трипільської культури, сліди перебування тут скіфських племен, ранньослов’янські поселення черняхівської культури та давньоруські городища. Втім, усі ці знахідки не мають безпосереднього відношення до історії Вінниці як міста. Навіть давньоруські городища, які теоретично могли би бути поселеннями, з яких пізніше виникло місто, важко прив’язати до міської історії через брак джерел.

Ближче до кінця ХІІІ століття розпочалася активна колонізація середнього Побужжя. За версією історика Никандра Молчановського саме тоді постали осади, які згодом перетворяться на міста Брацлав, Сокілець та Вінницю. У нашому випадку йдеться про сільську громаду, яка, ймовірно, виникла на правому березі річки Бог (давня назва Південного Бугу) навпроти сучасного Старого міста. До цієї версії схиляється дослідник історії Вінниці Валентин Отамановський. Він відштовхується від того факту, що станом на XV-XVI століття вінницькі міські землі (території, де міщани займалися сільським господарством) на правому березі Богу були значно більш розвинутими і займали більшу площу, ніж на лівому. Водночас у межах нинішньої Вінниці могли існувати й інші поселення. Зокрема, археологічні дослідження на Замковій горі показують, що протягом ХІІІ століття там жили люди. Втім, інформації про той період наразі надто мало, аби впевнено говорити про конкретні населені пункти, які могли передувати Вінниці.

Відео дня

Звільнення від татар

У 1362 році відбулася битва на Синіх Водах. Її наслідком стала втрата татарами влади на теренах Поділля та заснування тут литовськими князями Коріатовичами Подільського князівства.

Літопис стверджує, що коли вони прийшли на ці землі, тут «жоден город не був ані деревом роблений, ані каменем будований», що свідчить про відсутність фортифікацій. Вважається, що князі «увійшли в приязнь з отаманами» і почали боронити Подільську землю від татар. Ймовірно, починаючи з першого року свого правління — 1363-го — вони взялися за розбудову системи укріплень.

Як стверджує Отамановський, ці замки будували біля вже наявних поселень, аби використати їх в своїй системі оборони й військово-адміністративної організації як матеріальну базу для утримання фортець. Водночас вінницький історик Євген Тичук висловив цікаву версію: замок будували не так для оборони і зміцнення влади, як для контролю переправи через Бог. Вінниця стала для цього ідеальним місцем, адже тут майже впритул до річки підходив степ і в районі нинішнього Старого міста було зручне місце для переправи. Саме тому одна з фортець з’явилася тут, а не в іншому поселенні вище чи нижче за течією.

Перша літописна згадка про Вінницю

Як вказує дослідник історії Поділля Віталій Михайловський, перша літописна згадка про наше місто датується 1375-1381 роками. У Списку міст Руських йдеться про «Новий городок, Венічя». Написання через кому це одна з багатьох загадок в історії Вінниці, адже решта міст у цьому списку подані через крапку.

— Чи тут йдеться про окремі поселення, чи мається на увазі окремо замок (город, град) і окремо місто наразі важко стверджувати, — підкреслюють історики. — Таким чином прихід литовських князів, необхідність оборони від татарських набігів, а також вдале розташування перетворили сільське поселення на березі річки Бог на центр адміністративного управління Вінницьким повітом. Точний рік будівництва першого вінницького замку невідомий. Якщо на момент приходу Коріатовичів тут ще не було фортець, то вже у 1393 році маємо першу згадку про Вінницький замок поруч з містом. Тому 1363 рік — це символічна дата, прив’язана до Синьоводської битви та початку нового етапу в історії Поділля. Це дата від якої ми ведемо відлік історії Вінниці.

Редакція «20 хвилин» підготувала тест, в якому склала питання про міську історію, визначні місця та людей з нашого міста. Пройти його можна за цим посиланням
 

Читайте також:

Вінниці — 660 років! Тест від «20 хвилин» до Дня міста

У Вінниці напередодні Дня міста вшанували полеглих воїнів та звершили молебень

Як у Вінниці святкували День міста 24 роки тому. Архівне відео

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up