«Через день боєць вже ходив». Військовий хірург з Вінниці розказав про свою роботу на фронті

«Через день боєць вже ходив». Військовий хірург з Вінниці розказав про свою роботу на фронті
Костянтин Гуменюк: «Ми провели вже дві лапароскопічних операції з видалення зруйнованих нирок. Обидва військових живі, можуть самостійно ходити, продовжують лікування в госпіталях»
  • Костянтин Гуменюк успішно видалив нирку пораненому бійцю. 
  • Операція була малоінвазивною — тканини зруйнованого осколком органу дістали через чотири невеликих отвори.
  • Таке хірургічне втручання, в прифронтових умовах, відбулося вперше в Україні.
  • Головний хірург ЗСУ також розказав інші особливості роботи медиків на війні.

Полковник медичної служби, 48-річний Костянтин Гуменюк є головним хірургом Збройних Сил України. На початку червня цього року вінничанина нагородили орденом «За заслуги» III ступеня. 

Це за те, що хірург, вперше в Україні, виконав лапароскопічну операцію з видалення нирки, в умовах мобільного госпіталю в одному з прифронтових міст. Подробиці унікальної операції Гуменюк розповів під час брифінгу.

Видалив нирку через 4 невеликих проколи 

До мобільного шпиталю привезли важкопораненого бійця: у тілі рана від осколка, утворилася внутрішня гематома, під час діагностики з’ясували, що права нирка повністю зруйнована.

Відео дня

— Прийняв рішення її видалити. Але замість традиційного методу операції, використовували лапароскопічну хірургію (коли операцію проводять через неприродні отвори, діаметром 0,5 - 1,5 сантиметра - авт.). Ми успішно виконали правобічну некректомію (видалення мертвих тканин, органів - авт.) без розрізу живота пацієнта. І це заслуга всієї команди медиків — лікарів-анестезіологів, асистентів, операційної медсестри, — зауважив Костянтин Гуменюк.

Після такої операції у бійця залишились сліди від чотирьох маленьких проколів, які зробив хірург, щоб видалити нирку.

— А через день пацієнт вже самостійно підіймався та ходив, — розказав Гуменюк. — І того ж дня до нас надійшов ще один боєць з подібними пораненнями: теж осколкове ушкодження правої нирки. І ми зробили вже другу успішну лапароскопічну некрекотомію. Після операцій наші військовослужбовці живі, продовжують лікування в госпіталях.

Хірурги набувають гіркий досвід

— Продовжуються інтенсивні бої на Донбасі, в околицях Сєвєродонецька. З якими травмами та пораненнями медикам доводиться мати справу? — запитали у хірурга.

— Ворог застосовує системи залпового вогню, і наші військовослужбовці потрапляють до нас з множинними пораненнями грудної клітки, черевної порожнини, кінцівок; мають багато крововтрат. Це важкі поранення, — відповів Костянтин Гуменюк. — Ми щоденно набуваємо новий, на превеликий жаль, гіркий досвід. Бо в минулих війнах — Афганістан, Югославія, операція «Буря в пустелі» — не було такого важкого характеру поранень у військовослужбовців, як зараз.

Крім лапароскопічної хірургії, у прифронтових мобільних госпіталях використовують ще й торакотомію — розрізи грудини для виконання різних хірургічних втручань.  

— Наші хірурги успішно виконують так звану реанімаційну торакотомію і зупиняють кровотечу, ушивають ушкоджені ділянки серця, — розказав військовий хірург Костянтин Гуменюк. — Ми маємо вже кілька історій, коли оперували бійців з ушкодженнями великих кровоносних судин. Впевнений, що наступить той день, коли я зможу більш розлого розказати про всі ті унікальні операції, які виконують наші лікарі на фронті.

Гуменюка також запитали, як нині оснащені мобільні госпіталі, чи є все необхідне у хірургів на фронті?

— Усе устаткування та обладнання в мобільних госпіталях, воно є, і воно сучасне, — відповів головний військовий хірург. — Наші мобільні госпіталі пройшли етап становлення у 2014-2015 роках, тоді відбулося їх наповнення сучасними ендовідеохірургічними комплексами — лапароскопічними стійками, на яких хірурги виконують операції. 

Військовий медик зазначив, що питому вагу устаткування отримали від командування Медичних сил ЗСУ. Проте відзначив й допомогу волонтерів.

— Повірте мені, ті перев'язувальні матеріали, антисептики та інші витратні матеріали, які ви передаєте — це все використовується. І я дуже вдячний вам за цю допомогу, адже витратний медичний матеріал потрібен постійно, — сказав Костянтин Гуменюк.

Довідка

Костянтин Гуменюк родом з Вінниці, йому 48 років. Закінчив медучилище Заболотного (1992 рік, з відзнакою), Медуніверситет Пирогова (1998 рік), Українську військову медичну академію (2001 рік).

До того, як стати військовим хірургом, працював фельдшером на станції швидкої медичної допомоги, ординатором відділення хірургії, начальником відділення у Військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону.

У травні 2014 року перебував в зоні АТО, де служив старшим передової лікарсько-сестринської бригади в складі 95 бригади, у 2015 році став провідним хірургом 59 військово-мобільного госпіталю поблизу Луганська.

У 2017 році його призначили головним хірургом АТО, у 2018-2019 роках — головний хірург ООС. Нині головний військовий хірург ЗСУ, має звання полковника медичної служби (Вікіпедія).

 

Читайте також:

Ветерану АТО без обох ніг відмовили у військкоматі, але він все одно на службі

Вінничанин Сергій Наєв зруйнував плани путінської орди на захоплення Одеси

Співає про потоплений крейсер «Москва». Золотий голос Козятина піднімає настрій на передовій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (51)
  • Доземний уклін Вам за невтомну працю, за золоті руки! Велика подяка та хвала Лікарю з золотим серцем, що рятує наших Героїв-Захисників. Нехай береже Вас Янгол Хранитель. 🙏🙏🙏Слава Україні! Героям Слава!❤️🇺🇦
  • Ольга Михальчук

    Честь і повага лікарю
  • Svitlana Mokrynchuk

    Слава хірургу, слава всім лікарям і всім медичним працівникам! Дай Бог  Вам довгих років життя і якнайшвидше МИРУ!!!🙏🙏🙏♥️♥️♥️🇺🇦🇺🇦🇺🇦
  • Надія Горбачова

    Дякуємо вам Божого оберігу

keyboard_arrow_up