«Була по шию у воді і трималася за дерево, щоб не змило». Як рятували жінку з річки Яланка

«Була по шию у воді і трималася за дерево, щоб не змило». Як рятували жінку з річки Яланка
Рятувати з води довелося при ліхтарях, що ускладнювало роботу
  • Невелика річка Яланка після зливи перетворилася у бурхливий потік.
  • На одному з її острівців опинилася 47-річна жінка.
  • Хто і як врятував її?

Пригода сталася у селі Ратуш, що на Ямпільщині. Невеличка річка Яланка, що протікає в низині, несподівано перетворилася на бурхливий повноводний потік.

Перед стихією за селом жінка випасала худобу. Яланка тече до них з сусіднього сла Яланець. Звідти знайомі телефонували у Ратуш і повідомляли, що внаслідок зливи річечка вийшла з берегів. Течія стала стрімкою. Підмиває дерева і несе вниз.

Відео дня

Староста села Ратуш Сергій Борсуковський розповів, що їхня землячка, яка випасала власних корів, не мала такої інформації, бо не взяла з собою мобільного телефону.

— Пізніше мені розповідали, що їхній родич поспішив за село і попередив жінку, щоб та поверталася додому, — каже Борсуковський. — Очевидно вона не встигла переправитися через Яланку. Інакше, чому залишилася на протилежному березі.

Вода прибувала все більше й більше. Жінка опинилася на невеликому підвищенні у формі острівця. З обох боків її омивала течія. По річці пливли дерева, гілля.  

Аби каламутний потік не змив, вчепилася руками за дерево.

На допомогу їй з села прибули знайомі. Серед них була донечка.

— Люди бачили жінку серед течії, але добратися до неї у них не було можливості, — розповідає староста села Ратуш. — Вони зателефонували на мій номер, попросили викликати з Ямполя рятувальників.

Староста каже, що він в цей час перебував у місті. Поспішив до пожежно-рятувальної частини і разом з рятувальниками повернувся в село.  

— Один з чоловіків на прізвище Миронишин показав нам місце, де знаходиться жінка, — продовжує Сергій Борсуковський. — Добравшись, почали рятувальні роботи.

Староста села, колишній випускник військового училища, особисто допомагав у порятунку землячки. Однак просить не писати про його роль.

Натомість називає імена рятувальників. Це начальник караулу Ямпільської пожежно-рятувальної частини №35 Віталій Травінський та пожежник Віталій Харечко.

Ситуацію ускладнювало те, що в цей час на вулиці уже стемніло. Працювали при ввімкненому ліхтарі. Використовували страхувальне обладнання.

— Коли добралися до постраждалої, вона була по шию у воді і боялася відпускати руки від дерева, — каже співрозмовник. — На щастя все обійшлося. Потім довелося заспокоювати жінку. Плакала вона, плакала її дитина.

Староста дякує не тільки рятувальникам, а й тим землякам, які не залишилися байдужими у складній ситуації до землячки, яка опинилася у водяній пастці.

У Ратуші пам'ятають випадок 2019 року. Тоді так само у червні в аналогічній ситуації потік змив жінку, яка пасла худобу. На жаль, врятувати її не вдалося. У загиблої залишилося четверо дітей.

Сергій Борсуковський написав подяку рятувальникам. Адресував її начальнику ДСНС в області Руслану Шевчуку.

Річка, що вийшла з берегів, завдала збитків городам односельців. Староста села складає акти. Їх передасть у район з проханням розглянути на сесії з тим, щоб відшкодувати людям хоча б частину втраченого врожаю, а також шкоди господарству.  


Читайте також:

П'яний на «ВАЗ» наїхав на маму з візочком. У дитини важкі травми

«Ця історія не терпить мовчання». Про німкеню Магду Хоманн з Вінниччини зняли однойменний фільм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач28

    Скрыпник , это что работа журналиста ?

    )))))

keyboard_arrow_up