«Будьте пасивні, пливіть за течією…» 9 жовтня — день Кашпіровського. Пам’ятаєте, хто він?

«Будьте пасивні, пливіть за течією…» 9 жовтня — день Кашпіровського. Пам’ятаєте, хто він?
Вінничанин Анатолій Кашпіровський 9 жовтня 1989-го зібрав біля телевізорів багатомільйонну аудиторію...
  • Вінничанин став першим у колишньому Союзі, хто провів сеанс телевізійної психотерапії.
  • Це лікар-психотерапевт Анатолій Кашпіровський.
  • 9 жовтня 1989 року він зібрав біля екранів телевізорів багатомільйонну аудиторію. Чому? Чим займається нині?

«Кашпіровський? Ні, не чув такого прізвища…». «Це по-моєму футболіст такий був Кашпіровський. Ні? Тоді не знаю». «Уперше чую. Скільки мені років? Майже 20».

Так відповіли молоді вінничани на запитання 20minut.ua, чи відомо їм хто такий Анатолій Кашпіровський.  

Люди середнього покоління і старші говорили, що чули про Кашпіровського. Тільки відгукувалися про нього по-різному — одні схвально, інші, навпаки, казали, що всі його сеанси звичайне шарлатанство.

Відео дня

Зрештою, у часи, коли Кашпіровський уперше заявив про себе, то на його адресу можна було почути те саме.

Як вдалося вінницькому лікарю, випускнику медичного інституту імені Пирогова, «підкорити» Москву? Як йому надали ефір тодішнього центрального телебачення, що транслювалося «від Москви до самих до окраїн»?  

«Посадить алкоголіків і щось їм колдує…»

У Вінниці Кашпіоровський працював у психіатричній лікарні імені академіка Ющенка. Як розповіла одна з колишніх медичних працівниць цього закладу, його робочим місцем було відділення №12.

Уточнюю, що це за відділення. І жінка каже, його називали «чоловіче відділення». Там лікували пацієнтів чоловічої статі. Хворі мали діагноз шизофренія, епілепсія… Крім того, там перебували на лікуванні алкоголіки. У той час їх доставляли у медзаклад Ющенка.

— Як зараз пам’ятаю, збере тих алкоголіків, посадить їх і щось їм колдує, — розповідає співрозмовниця, яка просить не називати її ім’я. — Гіпнотизував їх, чи що, звідки я знаю. Повторюю те, що чула від інших. «Торпеду» робив пацієнтам-алкоглікам. Казав, що це ефективний метод. Що це таке? Спеціальні уколи у вену.

В області ім'я Кашпіровського стало поширюватися після того, коли він став лектором тодішнього товариства «Знання». Йому організовували зустрічі у районах. Він розповідав про можливості людини, що їх вона не використовує з користю для себе. Закінчував лекцію практичною демонстрацією впливу на людину.

Автор цього тексту був очевидцем одного з таких виступів Кашпіровського. Відбувався він у Могилеві-Подільському. У залі районного Будинку культури людей зібралося стільки, як кажуть, яблуку ніде впасти.

Найцікавіший момент настав в кінці лекції. Спершу лектор «присипав» зал. Потім вибирав окремих людей і запрошував їх на сцену. Мабуть, тих, на кого діяв його гіпноз.

Ця картина у мене дотепер перед очима.

Приблизно десять чоловіків вишикувалися на сцені. Кашпіровський давав їм якусь, як він казав, установку. Потім підходи, щось говорив індивідуально кожному, торкався рукою голови чи плеча і людина падала на сцені, як стовпчик. Вражало те, що падали горілиць, тобто потилицею об підлогу.

Не пригадую подробиць подальшого. Зате знаю, хто того пізнього вечора відвозив пана Анатолія у Вінницю. Є такий у місті над Дністром Микола Мельничук, майстер спорту з важкої атлетики. На той час чоловік придбав нового «жигулика» шостої моделі і мав за честь допомогти Кашпіровському, який теж був ще й спортсменом, до Вінниці.

Операція без наркозу

У 1988-му про Кашпіровського заговорила вся тодішня країна. І це без перебільшення. Він провів сеанс анестезії по телевізору.

Сталося це 31 березня. Кашпіровський знаходився у Москві в телестудії. Пацієнткою була вінничанка — медсестра з психлікарні імені Ющенка Любов Грабовська. Вона особисто звернулася до нього допомогти їй спеціальною анестезією з допомогою гіпнозу.

Жінці були протипоказані знеболюючі препарати. На неї чекала операція з видалення пухлини молочної залози. Пухлину різали, як мовиться, по-живому. До того ж, операцію транслювали в ефірі програми «Взгляд». Пізніше жінка розповідала, що вона перебувала в такому стані такого сну, коли не розуміла, де вона і що з нею робиться.

Після цього сеансу телевізійного гіпнозу, про Кашпіровського заговорили у різних кінцях тодішнього СРСР. Чоловік став знаменитим. Не дивно, що згодом йому надали ефір для сеансів психотерапії.

«Не хвилюйтеся! Я вам даю тільки позитивні установки»

В Інтернеті є запис сеансу телевізійної психотерапії 1989 року. Він відбувався у великій залі, вщерть заповненій людьми різного віку, діти теж були присутні.

Кащпіровський перебував на сцені і постійно говорив. При цьому прискіпливо дивився у зал.

Що говорив? Наприклад: «Я даю вам установку на зцілення. Вам не варто вникати в те, як це станеться. Мені нема смислу перелічувати ті хвороби, які існують, бо їх багато, понад 10 тисяч. Їх перелік нічого не дасть. Ваш організм сам знайде те, від чого треба позбутися. Вам не потрібно хвилюватися. Нехай ваші думки пливуть за течією. Будьте пасивні, пливіть за течією…»

Або ще фраза: «Не хвилюйтеся, я вам даю тільки позитивну установку, тільки установку на добро». Наприкінці сеансу він починає рахувати. Каже, що при цьому у декого перед очима чи в уяві з’являтиметься море, хтось буде бачити хмари, небо, чи дерева, а хтось картини відомих художників, наприклад, Брюлова…

В цей час у залі можна було бачити дивну поведінку декого присутніх. Одні спали, інші махали руками, ніби в танці, дехто робив це сидячи, а дехто піднявся зі стільця. Причому, це були не короткотермінові рухи, люди повторювали їх тривалий час.

Існує думка, що в СРСР було багато людей з розладами психіки, тому Кашпіровському дозволили такі сеанси. До того ж, у нього був диплом лікаря, плюс 25-річний стаж роботи у психіатричній лікарні.

Нині нашому знаменитому земляку 82. У Москві його обирали депутатом Держдуми. Було це ще до війни. Деякий час він проживав у США. Кажуть, нині Кашпіровський у Москві. Має свій ютуб-канал. Інколи згадує у своїх виступах про Вінницю. Воно й не дивно, адже саме звідси починалося його сходження на вершину.

 

Читайте також:

«Така машина на війну не доїде». Чому військкомати беруть на облік навіть автохлам?

В Україні «холодяка». На Заході та в Центрі прогнозують до -5 градусів морозу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Olex Zakharchuk

    Яскравий приклад " лучшего в мире образования " ))) люди що його отримали намагались лікуватись вилупившись в грьобаний телевізор ))) хоча результати це все таки дало , сформувалась бидломаса яка вже критично залежить від зомбоящика )))
  • Валентина Киевская

    А Кашпіровського знала особисто.
  • Валентина Киевская

    А де був інститут там проектний я не можу згадати
  • Julia Korchemna

    Чим займається? Тренінги для чиновників МОЗ проводить.

keyboard_arrow_up