«Така машина на війну не доїде». Чому військкомати беруть на облік навіть автохлам?

«Така машина на війну не доїде». Чому військкомати беруть на облік навіть автохлам?
Військкомат оштрафував підприємця тільки за те, що не подав вчасно звіт про 40-річний автомобіль, який стоїть купою металолому
  • Десять тисяч гривень штрафу сплатив керівник малого підприємства за те, що не прозвітував у військкомат про наявність автомобіля.
  • Авто не на ходу, 1980 року випуску.
  • Для чого військовим такий автомобіль?
  • Що кажуть з цього приводу у військкоматі?

Назви «військкомат» уже не існує. Після реформи структуру переназвали у Центр комплектування та соціальної підтримки. Цивільні продовжують говорити «військкомат». Бо звучить просто і зрозуміло.

Дорогу до одного з них — Вінницького об’єднаного міського Центру комплектування та соціальної підтримки добре знає Олег Пленсак. Він керівник малого підприємства. Два рази протягом року чоловік приносить сюди звіт про наявність у його МП автомобіля. Така вимога військових — до 20 червня і до 20 грудня маєш принести папір з підписом і печаткою, що у твоєму підприємстві на обліку значиться техніка.

У МП, яке очолює Пленсак, трудиться менше десяти людей. На обліку значиться один автомобіль, легковик-седан «Ауді». Підприємець просить звернути увагу на вік автомобіля — 1980 року випуску. Машину давно не використовують, бо вона несправна, двигун потребує ремонту. Та й придбати запчастини до такої техніки — проблема.

Відео дня

Саме цей транспортний засіб став причиною непорозумінь між підприємцем і військкоматом.

Все закінчилося тим, що чоловік сплатив 10 тисяч гривень штрафу. Пан Олег, якому уже 66 років, каже, що ніколи раніше його на таку суму не штрафували. Чоловік не вважає себе винуватим. Для нього це великі гроші. Багато витрачає на утримання дитини, в якої група інвалідності.

Що саме спричинило накладення штрафу на підприємця?

Спершу 5000, потім 10000...

Підприємець Олег Пленсак ніяк не може зрозуміти, чим так приглянулася у його старенька «Ауді» військкомат.

Автомобіль, 1980 року випуску, дійсно несправний. Припадає пилюкою у гаражі. У випадку мобілізації така техніка, зрозуміло, не зможе навіть з місця зрушити.

— А якщо машина закріплена за якоюсь частиною, що тоді? — запитує співрозмовник. — Про її технічний стан неодноразово говорив усно і повідомляв письмово. Мене то слухали, то не слухали. Якось записався на прийом до військового комісара — не прийняв. Бувало, говорили, що маю відремонтувати, бо зобов’язаний утримувати автомобіль у технічно справному стані. Пояснював, що до нього запчастини уже не випускають.

Йому повторюють, що названий автомобіль перебуває на військовому обліку у міському військкоматі. Кажуть про це не тільки усно, а й письмово. Підприємець надав копію листа за підписом військового комісара міста пана Ліщука.

Цитуємо: «… додатково повідомляємо що транспортний засіб автомобіль «Ауді», зареєстрований за вашим підприємством, перебуває на військовому обліку у Вінницькому об’єднаному міському територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки».

У цьому ж листі сказано, що транспортними засобами, які перебувають на військовому обліку, можуть бути доукомплектовані ЗСУ, їх можуть передати у військові формування під час мобілізації. Цей лист датований 26 серпня 2021 року.

— Або я чогось не розумію, або у військкоматі служать люди, які відверто займаються, даруйте, шкідництвом, — не приховує емоцій співрозмовник. — Я їм про старий несправний автомобіль, а вони мені про можливе доукомплектування ним армії. Кажу, надішліть свого представника нехай очевидячки переконається, що таку машину не можна відремонтувати… марна справа.

Нинішнього літа підприємець Пленсак пропустив термін подання інформації про свій «металобрухт», як він називає машину. Каже, то хворів, а то виробничі клопоти відволікли.

На такі дії у військкоматі відреагували прийняттям постанови про покарання. Оштрафували на 5100 гривень. Він пропустив термін сплати і отримав подвійну суму — понад 10000 гривень.

Каже, змушений був сплатити, бо заблокували банківську картку, виконавча служба попередила про можливі інші неприємності…

Треба вчасно звітувати

Журналіст попросив прокоментувати ситуацію заступника міського комісара підполковника Олександра Джулая.

— Подавати інформацію про наявність транспортних заходів і техніки це обов’язок кожного керівника  підприємств, установ, організацій, незалежно від форм їхньої власності, — Джулай. — Такою є вимога закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», те само йдеться у постанові Кабміну №405 від 17 червня 2015 року.  Існує Положення про військово-транспортний обов’язок, яким передбачено забезпечення мобілізаційної готовності. Про все це ми повідомляли і усно, і письмово підприємця Пленсака. Йому залишалося одне — вчасно звітувати і тоді не було б покарання, яке він отримав.

Запитую у підполковника, для чого їм на обліку несправний автомобіль, випущений понад 40 років тому?

Як пояснив підполковник, чинне законодавство вимагає звітувати про всю наявну техніку, що перебуває на обліку у підприємствах, організація, установах. Це називається виконання військово-транспортного обов’язку керівниками. Джулай уточнив, що згаданий автомобіль «Ауді» перебуває на військовому обліку, але це не означає, що він буде залучатися у випадку мобілізації для виконання завдань. Здійснюватимуть відбір необхідної техніки. Але звітувати все одно потрібно, інакше — штраф.

Техніка старше п’яти років не цікавила військових

Полковник у відставці Володимир Бурий під час служби в армії теж займався питаннями обліку транспортних засобів, які мали бути передані у розпорядження військових на випадок особливого стану.

Бурий служив на високих посадах у радянській армії, був заступником командувача військ зв’язку Військово-Повітряних сил.

— Раніше техніка старше п’яти років не цікавила армію, — каже полковник Бурий.  — Я веду мову про цивільні транспортні засоби, які ставили на облік військові на випадок її можливого залучення до виконання завдань. І це був правильний підхід. П’ять років — і не більше. Зверніть увагу, що тоді не було стільки транспорту, як нині. Тобто нині є краща можливість для вибору справді надійної техніки, готової виїхати з гаража у будь-який момент.

Коли полковник у відставці Володимир Бурий дізнався про те, що військкомат взяв на облік автомобіль старше сорока років, спершу не повірив у таке. Потім довго дивувався.

— Навіть уявити не можу, наскільки військкомати закидані паперовою писаниною, якщо ставлять на військовий облік теїхніку, якій уже понад 40 років!  Невже вони дійсно збирають інформацію на весь-весь транспорт? Якщо це справді так, тоді у військкоматах без роботи не залишаться. Два рази на рік збирати купу паперів, не просто з таким справитися!..

 

Читайте також:

«Зустрів двох п’яних осіб...» Як чоловік скоїв убивство у день народження дружини

Пустити муніципальний автобус на Юзвинську. З'явилась нова петиція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Kolka Konotop

    Дійсно це живий приклад того,як на ЗСУ ще з часів початку АТО відправлявся хлам на остаточний убой,що реанімувався волонтерами та альтруістами. А в ценй час Укроборонпром виконує обіцянки і радянський НЗ відправлявся і відправляється за контрактами "чорнозадим і не тільки,  хлопцям  з УЕ". Ось така наша реальність ...
  • Читач03

    так нам трубят-что наша армия сейчас самая мощная и супер вооруженная.а тут ей понадобилась 40 летняя тачка. где логика.
  • Ольга Павленко

    Імпотентна нікчемна влада! Вводить нові податки, піднімає ціну на старі. Це прямий доказ неспроможності керування державою та економічного краху. Далі буде…
  • Вася Васич

    А велосипеди у військоматі потрібно на облік ставити?

keyboard_arrow_up