Будинок обкому. Розкішна сталінка, якої не мало бути

Будинок обкому. Розкішна сталінка, якої не мало бути
Микола Краківський (79) розказав, що тут жили партійні чиновники. Зокрема, 4-кімнатну квартиру мав у будинку перший секретар обкому Леонтій Криворучко
  • Дім на Оводова, 58 у народі називають «обкомівським».
  • У цій чотириповерхівці справді жили партійні чини, яких цілодобово охороняла міліція.
  • Сам будинок «рясніє» декоративними прикрасами та має просторі квартири. І це попри те, що на його місці мала бути звичайна панелька

На колишній вулиці Козицького (нині Оводова) заховалася між деревами незвичайна чотириповерхівка. Будинок під номером 58 має безліч архітектурного декору — «зірки» з «квітами» та «кубками» по всьому фасаду.

З зовнішньої сторони ще є два еркери, що виступають з самого будинку. Балкони, які зберегли свій автентичний вид, мають декоративні колони та фігурні «ніжки». Під дахом увесь будинок обрамлений смужкою з ліпнини.

Відео дня

Але «родзинки» дому ховаються всередині.

— Будівлю звели в 1956 році. Цей будинок був новацією в архітектурі на той час, — розказала пенсіонерка Алла Мазур. — У його будівництві намагалися використовувати шлаки, що, буквально, є відходами після згоряння вугілля. Тому основний корпус будівлі — це залізобетон. А стіни між кімнатами — це шлакобетон, який робили з вапна, цементу та шлаку. Ще чула, що під домом були катакобми. Вони прямують від католицького храму в напрямку річки Південний Буг.

Квартири-«палаци»

У будинку є два під’їзди. Вони є наскрізними та мають входи як з зовнішньої частини дому, так і у внутрішнє подвір’я.

Збереглися автентичні перила, що прикрашені, чи то кованими «тюльпанами», чи «цукерками».

— Наш дім будували в 1955, здали в експлуатацію в 1956-му. Квартири досить великі, як на той час. Перекриття між поверхами з бетону, — розказав старший по будинку Микола Краківський.

Він розповів, що в будинку не має однокімнатних квартир. Тільки дво-, три- та чотирикімнатні. Мінімальна площа однієї квартири — 65 квадратів, а максимальна — 120 квадратів.

— При цьому, деякі квартири були комунальними: на дві, три родини, які отримували по одній кімнаті та користувалися спільною кухнею та санвузлом, — сказав старший по будинку. — Хоча кімнати є дуже просторими, наче у палацах.

На підтвердження своїх слів, чоловік запросив до себе додому. Показав залу, яка вражає своєю площею. А ще більше своєю стелею, яка сягає більше трьох метрів.

— Раніше для цього будинку працювала котельня. А тепер більшість квартир має індивідуальне опалення, хоча ще залишилися на централізованому, — сказав Краківський.

Мала бути «панелька»

Утім, цієї «сталінки» не мало бути. Як сказав старший по будинку, її почали зводити в 1955 році. А того ж року в СРСР прийняли постанову «Про усунення надмірностей в проектуванні і будівництві», згідно з якою усувалися всі декоративні елементи, а будинки зводили за типовими проектами.

«Зовнішньо-показна сторона архітектури, багата великими надмірностями, характерна для сталінської епохи, тепер не відповідає лінії Партії в архітектурно-будівельній справі. Радянській архітектурі повинна бути властива простота, строгість форм і економічність рішень», — йдеться в цій постанові.

Утім, «сталінку» на вулиці Оводова, 58, ця постанова не зачепила.

— Так сталося, бо будували за вже затвердженим проектом, за яким звели житловий будинок у Харкові, — вважає старший по будинку Микола Краківський. — І дивіться, як гарно збудували — під дахом ліпнина не впала. Тільки еркери та балкони облетіли, бо там немає захисту від снігу та дощів. Те, що пластикові вікна та балкони повставляли — це сталося недавно, років шість-вісім тому зробили. Звісно, це порушення, адже будинок є пам'яткою архітектури. Але ніхто на це не дивиться.

Про жителів

Ще одна цікава особливість дому — його в народі називають «обкомівським». Ніби його будували спеціально для високих партійних чиновників Вінниці та Вінницької області. Старший по будинку Микола Краківський підтвердив, що частково це правда.

— З партійних тут мешкав перший секретар Вінницького обкому (Леонтій - авт.) Криворучко. Він жив на третьому поверсі, в 4-кімнатній квартирі, площею 120 метрів. У нього родина була велика, 6 чи 7 людей. Тому і таку квартиру дали, — казав Краківський. — Ще тут Олійник жив, з сектору пропаганди обкому партії. На четвертому — секретар обкому з сільського господарства Мазур. А з горкому тут жили Птущенко, інструктори організаціних відділів.

Через те, що в будинку жили чиновники, то біля дому чергувала міліція. Охорона була цілодобовою, але вхід для жителів дому був вільним.

— Уся вінницька партійна верхівка жила на Льва Толстого у двох будинках. Їх охороняли КДБ та міліція цілодобово, і у подвір'я зайти було неможливо, — розказала Алла Мазур.

Нинішні жителі — це пенсіонери. За словами мешканців, малих дітей немає, а найстарша дитина, що живе у будинку, вже старшокласник. І це накладає певні обмеження. Зокрема те, що пенсіонери не можуть вкластися у реконструкцію фасаду будинку.

— Зверталися ми до міськради, аби нам відремонтували паркан, бо його дуже повело. Але нам сказали, що зроблять за умови співфінансування — 30 на 70. Але ми навіть третину від суми не назбираємо, бо звідки ж гроші у пенсіонерів? — казав Микола Краківський. — Хотілося б, щоб і нам зробили реконструкцію фасаду, як це було з Соборною,101. Бо ми ж живемо у пам'ятці архітектури.

Зробили новий сквер, не вистачає тільки колони

З 12 березня розпочали реконструкцію невеликого скверу, який раніше мав ім’я очільника Подільського ревкому Миколи Козицького. У мерії запланували облаштувати тут міні-зону відпочинку: з двома лавками, самшитами та новою тротуарною плиткою. І зараз сквер майже готовий.

Тут змонтували нову плитку, поставили лавки з ліхтарями та зробили основу під гранітну колону, яку має підготувати підрядник реконструкції скверу — товариство «Агропродсоюз». Нині робітники з компанії «Вінниця благоустрій» роблять новий підмурок навколо будинку, що на Оводова, 58.

Чорна колона, висотою 3,5 метра, є пам’ятником надання Вінниці Магдебурзького права (місто отримало право проводити вибори, торгівлю, суди тощо) у 1640 році.

Пам’ятка стояла у Вінниці до 1970-х, а потім колону відвезли у Павлівку, де вона стояла до наших часів. Аби повернути об’єкт у Вінницю, з міського бюджету перерахували 300 тисяч гривень Павлівській сільраді.

На реконструкцію скверу, який займає 21 квадратний метр площі, витратили 1,2 мільйона гривень. Раніше казали, що сквер з колоною презентують на День Європи, 18 травня.

Вас можуть зацікавити інші матеріали з цієї рубрики:

Фото в матеріалі: Михайло Курдюков

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юрий Бондарук

    ) пенсионеры, которые там живут, так или иначе имеют отношение к бывшей "номенклатуре" и привыкли ВСЁ получать "на шару")
  • Вася

    На хера тій Сталин..
    Заробимо на нові хати
  • Порошок

    Мда ну і блювотний колір сходових маршів. От що буває, коли селюки живуть в таких будівлях...

    Пушкин Александр reply Порошок

    Це не блювотний колір, це дуже вишуканий колір "Тіфані". Тобі це не зрозуміти, навіть не намагайся...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up