«Буча все перевернула». Австрієць з власної ініціативи зібрав допомогу і сам привіз її у Вінницю

«Буча все перевернула». Австрієць з власної ініціативи зібрав допомогу і сам привіз її у Вінницю
Австрійця Норберта (праворуч) у Вінниці не злякали сирени, але він запитав, чи далеко від нас бойові дії. Поруч вінницький волонтер Олександр Яновський
  • Зворушливий вчинок австрійця, який працює з рок-групою «Рамштайн».
  • Чим відзначився Norbert Wiesinger?

Про благодійну допомогу чоловіка з Австрії розповів «20 хвилин» волонтер Олександр Яновський. Він представляє фонд «Енергія Відродження».

— Норберт сам вийшов на зв'язок, сам організував збір допомоги і, зрештою, привіз її на власному транспорті до Вінниці, каже Олександр. — Його вчинок надихає, стимулює ще більше допомагати нашим захисникам.

Довелося відключити Інтернет

Після знайомства в соцмережі Олександр і Норберт листувалися деякий час.  Австрієць переказав нашому фонду незначну суму коштів. Після того поділився задумом, що хотів би особисто зібрати допомогу. Не тільки зібрати, а й завезти її до нашого міста.

Відео дня

Запитав, чого найбільше потребують наші захисники.

Перед тим, як надати йому список потреб, Олександр зв’язався з військовими. Каже, говорив з тими, які ведуть бої у гарячій точці в районі Бахмута. Запит з фронту виявився немалий.

— Аби не засмучувати благодійника, написав йому, що хлопці будуть вдячні за те, що йому вдасться зібрати, — продовжує Олександр Яновський.

Пізніше Норберт сказав, що припустився помилки під час організації збору допомоги.

Треба було робити це на англомовних сайтах, тоді було б більше відгуків охочих долучитися до акції. Він оголосив збір на австрійському ресурсі. Донатили кошти переважно ті, хто спілкується німецькою. Це були благодійники з його країни і Німеччини. Щоправда, підставили плече друзі і дехто із знайомих з Америки.

Коли зібрав гуманітарку на повен бус, вирушив в дорогу. Раніше Норберту не доводилося бувати у Вінниці. В Україну приїздив під час  Євро-2012. Щоб добратися до нашого міста, проїхав приблизно 1,5 тисячі кілометрів.

Після перетину кордону довелося відключити Інтернет. Звернув увагу, що у роумінгу «з’їдає» багато грошей. Далі їхав по дорожніх вказівниках. Їх не скрізь можна побачити, деякі зняли спеціально ще на початку війни. Доводилося зупинятися, щоб запитати, чи правильний обрав маршрут. Під час таких розмов виникали певні проблеми — тільки зрідка зустрічав тих, хто трохи знає англійську.

Не злякали сирени

До нашого міста їхав майже добу. Тут його зустрів Олександр Яновський з дружиною.

— Тільки сіли вечеряти, як прозвучав сигнал повітряної тривоги, — розповідає  Олександр. — Запропонував Норберту перейти в укриття. Запитав, чи йому не страшно. Він подивився, що ми не злякалися і сказав, якщо ми не боїмося, то і йому нічого боятися. Але поцікавився, чи далеко від Вінниці район бойових дій.

Наступного дня разом з гостем поїхали на склади фонду. Вигрузили вантаж. Він привіз ізраїльські бандажі, такі пов’язки військові використовують при невідкладній допомозі. Найбільш якісними називають ізраїльського виробництва. Були у бусі також турнікети, пігулки для знезараження води, інші медикаменти.

Вантаж для фронту волонтери уже передали нашим захисникам. Частина привезеної гуманітарки ще залишилася, вона передбачена для шпиталів. Її також передадуть за призначенням.

Олександр запитував Норберта, що спонукало його витрачати власні кошти на допомогу українцям? Та й часу на поїздку згаяв немало.

— Буча перевернула мою свідомість, — так відповів австрієць. — Бачити тіла вбитих людей на вулицях міста — на таке неможливо спокійно дивитися. Після того став часто задумуватися, чим я можу допомогти людям,я кі захищають свою землю.

— Нас з дружиною до глибини душі вразив вчинок Норберта, — каже Олександр. — Чоловік сам розшукав волонтерів, сам зібрав допомогу, сам доставив її до нас…

Слова подяки австрійцю висловили на фейсбук-сторінці фонду «Енергія Відродження»: «Твоя волонтерська подорож надихає нас у сіх і нагадує, що разом ми можемо зробити неймовірні речі», — йдеться у дописі.

Олександр повідомив, що Норберт планує продовжити організовувати і збирати допомогу для наших захисників.

Австрійцю показали наше місто. Пригостили українським борщем і варениками. Гість похвалив страви. Презентували сувеніри. Норберт вручив  Олександру футболку з логотипом німецької рок-групи «Рамштайн». Зробив це не спроста. Він співпрацює з цим колективом.

Як «Рамштайн» потролив «ботоксного»

Сьогодні, 21 травня, Норберт вирушив у турне з популярним гуртом «Рамштайн» . Він не співак і не музикант. Норберт інженер, займається монтажем сцени для виконавців.

Після початку війни гурт зняв кліп на пісню «Час» (німецькою «Zeit»). Там рефреном звучить фраза: «Час, будь ласка, зупинись». У відео відтворено сцени війни у нашій державі.

Автори кліпу застосували художній прийом — повернули час назад. Солдат з гвинтівкою у руках раптом перетворюється на хлопчика, який грається у війну. Такі дитячі ігри можна було спостерігати до початку бойових дій.

До речі, фронтмен гурту Тіль Ліндеманн скасував усі свої концерти в росії. Вони мали відбутися наприкінці минулого року у москві та новосибірську.

На сайті колективу музиканти написали, що висловлюють підтримку народу України, який чинить опір жахливій російській агресії. Вони висловили співчуття українцям за їх страждання.

Басист гурту Олівер Рідель пожертвував власні кошти на гуманітарну допомогу Україні. Музииканти зустрічали на вокзалі у Берліні українських біженців. Фото таких сцен розлетілися далеко за межі Німеччини.

До речі, гурт потролив путіна. Зробив це у кліпі на пісню «Zick Zack». Вокаліст постає у ролі шоумена, який занадто захопився  пластичною хірургією. Без ін’єкцій він може здутися В цьому вбачають пародію на «ботексного» бункерного.
 

Читайте також:

«Даю вам маленьку надію…» Їх було 11 на кордоні, 10 загинули, одного не знайшли: мати вірить, що це її син

«Ворог забезпечив роботою на багато років уперед» — вибухотехнік Ігор Снігур

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Читач34

    А що це за коробочки, на яких написано "тити"?!

    Олександр reply Читач34

    Латексні оглядові рукавички без пудри

keyboard_arrow_up