Бійців з 79-ї бригади посадили на гауптвахту і призначили заставу — 744 тисячі 300 гривень кожному

Бійців з 79-ї бригади посадили на гауптвахту і призначили заставу — 744 тисячі 300 гривень кожному
  • Резонансна історія військових, які вийшли з котла поблизу селища Ямпіль Донецької області, має продовження.
  • Бійцям запропонували два варіанти розвитку подій — в’язниця або дорога назад на передок.
  • Кількох хлопців з 79-ї бригади показово посадили на гауптвахту в Краматорську, зв'язку з ними немає.

Доля хлопців з 79-ї бригади, які у відеозверненні розповідають про командирів, що кинули своїх бійців на полі бою, — не визначена.

Бійці, нагадаємо, розказали про офіцерів, які втекли на автівках, наказавши бійцям з автоматами тримати бій проти танків і авіації. Військові бій прийняли, а потім по двоє-троє виходили з оточення. З одним із бійців, Андрієм Березинським, журналіст зв’язався по Вайберу й записав розмову, з якої стало відомо, що хлопці 79-ї бригади знаходяться в Бахмуті, і виїхати звідти можуть лише у двох напрямках — або за грати, або знову на передок.

«За нас взялись»

Після виходу статті на сайті «20 хвилин» Андрій Березинський написав, що найактивніших бійців почали пресувати. До хлопців в Бахмуті і так кожен день приїздили прокурори, полковники і навіть генерали. Після відеозвернення бійців про те, що їм пропонують лише два виходи з ситуації — йти до в’язниці за статтею дезертирство або знову на позицію біля села Ямпіль — хлопці пропали.

Відео дня

Тільки 2 травня Андрій написав журналісту у вайбері: «Нас забирають в прокуратуру». І з тих пір тиша. В телефоні вже сім днів — немає зв’язку з абонентом. Лише один раз за цей час, зокрема, Андрію Березинському вдалось пару секунд поспілкуватись з дружиною. Марія Березинська, дружина бійця, сказала, що чоловіка і ще двох хлопців Олександра Швеця і Григорія Макалиша, посадили на гауптвахту на 60 діб. До суду вони там. Їм світить від п'яти до 12 років ув’язнення.

Готують апеляцію

Адвокат Павло Сабина з Полтавщини, береться за справу бійців 79-ї бригади. До речі, він чи не єдиний, хто згодився на це діло. Перш за все тому що, наприклад, щоб внести заставу за бійців, потрібно туди їхати, а там бомблять. Мало хто захоче туди податися і залишитись.

— Хлопців закрили в Краматорську, вони два місяці на гауптвахті, тому і зв’язку немає, — говорить адвокат. — Щоб до суду хлопці могли бути вдома, за них призначили заставу — 744 тисяч 300 гривень. За кожного. І це трохи перебільшено.

Адвокат зараз є захисником Швеця і Макалиша. З Андрієм Березинським він укладе договір, як приїде до своїх підзахисних.

— Просто з ним мав працювати адвокат з Дніпра, але там щось не склалося, — говорить Павло Сабина. — Для укладання договору мені потрібна ухвала суду, щоб розуміти, за якою статтею його звинувачують.

За словами адвоката, зараз всі реєстри закриті. Туди можуть зайти лише суді, поліція, прокуратура… Тому він попросив дружину Березинського якимось чином зв’язатися з чоловіком, щоб той надіслав копію ухвали, але зв’язку немає. Тож адвокат буде діяти по ситуації. Зокрема, має вирішити тему з захмарною заставою.

— Тому що я бачив подібну справу за 13 квітня, там мова йшла про бійця Семенченка, якого теж звинувачували за частиною другою статті 402 — тобто невиконання наказу командира. Грубо кажучи, дезертирство, — говорить адвокат. — Запобіжним заходом для цього бійця була застава в розмірі 124 тисяч гривень. А тут три хлопці, які заявили на всю Україну про зраду командирів, прості бійці, яких кинули в мясорубку без змоги якось її протистояти, — їм застава по 744 тисячі. Ну просто показова кара.

Хто не хоче сидіти, має воювати

За два дні до, того як Андрія Березинського і його побратимів посадили на гауптвахту, хлопці 79-ї бригади мали розмову з підполковником. Він приїхав в Бахмут для, так би мовити, останнього китайського попередження. Є запис цієї розмови і основний месседж: або туди, або сюди.
Зокрема, підполковник зазначив, що в прокуратурі схема затримання відпрацьована. А з адвокатами бійці можуть працювати навіть, сидячи у в’язниці.

— Прокурор пообіцяв не чіпати тих, хто хоче воювати, хто мають проблеми зі здоров’ям чи трьох неповнолітніх дітей, — сказав підполковник на записі. І додав що прокуратура буде розбиратись з проблемою, яка призвела до ситуації в 79-й бригаді. Але для цього потрібно зібрати більше інформації.

— Якби ви були на службі і говорили про приниження, чи про те, що сталося, чи про те, що хтось страждає хер…ею, — питань немає, але ви залишили поле бою, — говорив підполковник. — А ще, факти, які були і які на вас вплинули, вони трошки в минулому, потрібні свіжі.

На ці слова підполковника спробував відповісти один з бійців 79-ї бригади.

— Як можна говорити про щось свіже, якщо інші хлопці, які там зараз воюють і теж пробують вийти з пекла, пробують вийти до нас, тому що вони не хочуть так воювати, бо їх знову і знову кидають на мясо. Але вони доходять до найближчого блокпоста, приїздить командування і знову завозить їх на передок, — сказав солдат, але відповідь на своє запитання не отримав.

Про іншу частину забудьте

Інше командування, інша частина — все чого хочуть бійці, які вийшли з котла. Тому що не хочуть виконувати злочинні накази і не хочуть бути підпорядковані командирам, які тікають з поля бою, залишаючи своїх бійців. Втім підполковник розвіяв сподівання та надії бійців. Не може й мови бути про іншу частину.

— Тому що таких, як ви, в інших частинах вистачає, — сказав він на записі. — І жоден командир частини не захоче собі взяти на службу бійця, який відмовився служити в іншій частині. І ти можеш розповідати все, що завгодно — тебе не візьмуть. До того ж механізм переводу в іншу частину, не такий гладкий, як вам здається — так що, я вам кажу, цю фішку приберіть вже.

 Надія є?

— Я спробую в апеляції запросити меншу заставу, якщо вона буде 120 тисяч гривень, можна спробувати зібрати гроші. Щоб хлопці до суду були вдома, а там вже буде видно, — говорить адворкат Павло Сабина. — Та я вважаю, що є надія довести явні перегини з боку командування. Адже одних солдатів вони кинули на призволяще, іншим видали вбивчі накази, навіть в умовах війни.

За словами адвоката є ситуації, де потрібно все робити, як слід, правильно. Зокрема в бою, серйозному бою, має бути черговість виконання певних дій. Тобто спочатку працює, наприклад, один підрозділ, потім інший. А там вийшло так, що цих хлопців кинули в пекло, злочинно оминувши всі попередні і необхідні пункти. 


Читайте також:

«Завжди рвався на фронт, захищати Україну». Мати розповіла про загиблого на війні сина

Марки із російським кораблем знову з'являться у продажу. Коли?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (165)
  • Ксенія

    Має хто контакти цього адвоката Сабина Павла?
  • Corvus et Homo

    Дуже сподiваюся, що деза
  • Читач56

    Хлопці молодці, тепер тих "сміливих" командирів, які втікли і залишили їх там на призволяще, має знати вся країна!!!
  • Петр Грасименко

    Совдепія та запроданці як в армії так і вдержаві.

keyboard_arrow_up