Бійці ПВК «Вагнер» на чолі з Пригожиним «ідуть в Москву»: останні новини з росії

Бійці ПВК «Вагнер» на чолі з Пригожиним «ідуть в Москву»: останні новини з росії
  • Сьогодні, 24 червня, ранок почався з гарних новин — у столиці держави-агресорки на тлі антикремлівських заяв ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина всі найважливіші об'єкти взяли під посилену охорону.
  • Ватажок ПВК Вагнер Євгеній Пригожин напередодні оголосив про початок збройного конфлікту з Міноборони РФ і заявив, що з 25 тисячами своїх бойовиків взяв під контроль військові об'єкти міста Ростов та «іде в Москву».
  • Новини про останні події в Росії – читайте у матеріалі.

15:39 У Москві готуються до швидкого приходу вагнерівців: очікують боїв біля столиці 

В адміністрації президента (АП) РФ побоюються, що вже за кілька годин вагнерівці Євгена Пригожина можуть опинитися недалеко від Москви, і біля столиці почнуться бої, повідомляє Медуза з посиланням на співрозмовників в АП, ГУР

Зараз у Кремлі впевнені, що армії і силовикам вдасться зупинити колони ПВК Вагнера. При цьому один зі співрозмовників не сумнівається, що щонайменше деяким найманцям вдасться «прорватися до Москви».

Відео дня

У Кремлі також хвилюються про рейтинги Путіна - 2024 року мають відбутися вибори президента Росії, а також очікують «закручування гайок» у РФ.

Тим часом Головне управління розвідки заявляє, що Москва готується до облоги.

За даними відомства, російська столиця »практично ізольована» силами поліцейських та військових підрозділів. На кожному перехресті та на виїздах з міста перебувають посилені патрулі. Містом рухається велика кількість автобусів без номерів та розпізнавальних знаків з озброєними людьми всередині. Зупинено рух міжрегіонального пасажирського транспорту.

В Москву, за даними ГУР, стягують всю військову техніку, яка досі залишалась в резерві та прикордонних регіонах

15:30 Путін екстрено виїхав з Москви на Валдай – розвідка

За даними української розвідки, російський диктатор Володимир Путін екстрено виїхав з Москви на Валдай, водночас прессекретар Путіна спростовує цю інформацію, повідомляє УП.

Високопоставлені співрозмовники УП в українських спецслужбах, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков у коментарі РИА Новости, секретаріат заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва у коментарі ТАСС, «Важные истории«

Пряма мова одного зі співрозмовників УП: «У нас вже є дані, що Путін виїжджає з Москви. Його везуть на Валдай».

Деталі: Також до українських спецслужб надходить інформація про панічні настрої у Москві та підготовку до мінування мостів у столиці Росії.

Водночас прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив РИА Новости, що Путін нібито «працює в Кремлі».

При цьому секретаріат заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва також спростовує інформацію про те, що той нібито виїхав за межі Московського регіону. У секретаріаті стверджують, що Медведєв, його помічники і сам секретаріат нібито перебувають на робочих місцях і виконують свої обов'язки.

Водночас видання «Важные истории» повідомляє, що літак Путіна вилетів із Москви і зник з радарів.

Спеціальний борт Іл96-300ПУ (Пункт управління) Путіна вилетів із Москви в бік Петербурга о 14:16 мск, свідчать дані FlightRadar. Пункт призначення борту не вказано, у районі Твері він зник із трекінгової системи. У Тверській області розташована одна з резиденцій Путіна. На цьому літаку встановлено обладнання для управління Збройними силами.

15:03. У Ростові-на-Дону біля штабу Південного військового округу пролунали вибухи

Повідомляється, що вибухів було два. Бойовики ПВК Вагнера вимагали, щоб люди відійшли щонайменше на два кілометри від будівлі, пише Mash.

Підрозділи ПВК ще вранці 24 червня захопили у Ростові-на-Дону штаб Південного військового округу, відділ поліції, будівлю МВС, ФСБ та адміністрацію міста.

14:44. У московських СІЗО почалися масові бунти ув’язнених — росЗМІ

Як повідомили видання Avtozak LIVE, SOTA та ВЧК-ОГПУ, інциденти пов’язані з заколотом Євгена Пригожина.

Опубліковано аудіозапис, який, як стверджується, зроблено всередині СІЗО: на ньому чути свист та крики.

Влада спростовує факт заворушень.

14:35. Колона ПВК Вагнер помічена у Липецькій області — рухається на Москву

Про це пише видання Пруфи.

Колона військової техніки та автомобілів ПВК Вагнер помічена на шляху до Москви з Липецької області трасою М4. Вона складається з військової та вантажної техніки.

Повідомляється, що силовики оглядають міжрегіональні автобуси в Липецькій області.

14:29. Бомбардування Воронежа — нове відео

Боєприпас розірвався у житловому кварталі Воронежа. Щонайменше 11 автомобілів пошкоджено, пише Shot.

 

 

14:08. «Мама, мамочка, мне страшно, п**дец, мама!» Ще одне відео вибуху на нафтобазі у Воронежі

Запис очевидців виклала Baza.

За інформацією влади Воронезької області, загиблих внаслідок вибуху у нафтосховищі немає, вогонь ще не приборкали.

Імовірно, удар по об'єкту було завдано з гвинтокрилу.

13:59. Нове фото військової техніки Вагнера біля Воронежа

Знімок публікує Reuters.

REUTERS/Stringer

Фото: REUTERS/Stringer

13:48. Під Воронежем впав літак Ан-24 — відео

Як повідомляє Telegram-канал Baza, літак було збито поблизу села Кантемирівка.

За попередніми даними, загинуло троє людей.

13:23. Президент України Володимир Зеленський прокоментував збройний конфлікт в росії

Що довше Росія триматиме свої війська та найманців в Україні, то більше хаосу отримає для себе всередині, так президент України Володимир Зеленський прокоментував заколот у країні-агресорці.

«Слабкість Росії очевидна. Повномасштабна слабкість. І що довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, то більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає», — сказав глава держави.

Він згадав злочинні дії Росії на території України та додав, що саме вони привели країну-агресорку до саморуйнування.

Зеленський додав, що Росія довго маскувала пропагандою свою справжню слабкість і «дурість свого правління», та наголосив, що російський диктатор Володимир Путін і сьогодні продовжує лякати народ історичними аналогіями.

«А тепер хаосу вже стільки, що жодною брехнею його не сховаєш. І все це — одна людина, яка знов і знов лякає 1917 роком, хоча взагалі ні до чого іншого привести не здатна», — сказав він.

13:12. Ватажок ПВК Вагнера Євген Пригожин записав нове звернення, у якому відмовився скласти зброю та розкритикував російського диктатора Володимира Путіна, який назвав організаторів «заколоту» зрадниками Росії.

«Щодо зради батьківщини президент глибоко помилився. Ми патріоти своєї батьківщини. Ми воювали та воюємо», — заявив керівник банди найманців.

Він також підкреслив, що зараз російські сили «не економлять нічого», б’ючи літаками та гелікоптерами по колонах його бійців, біля яких може знаходитися цивільне населення.

13:04. Заколот ПВК Вагнер проти військового керівництва Росії є наслідком конфліктів між різними угрупованнями всередині РФ, Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

«Сьогоднішні події — це продовження внутрішньоросійських конфліктів, які є наслідком злочинної повномасштабної військової агресії путінської Росії проти України. І власне, ознакою краху цього правлячого, поки що, на території так званої РФ режиму», — сказав він Суспільному.

На думку Юсова, конфлікти всередині РФ найближчим часом будуть тільки посилюватися.

Потенційні гравці у РФ зараз визначаються, на чийому вони боці, написав у Twitter радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

«Найближчі 48 годин визначать новий статус РФ. Або повноцінна громадянська війна, або договірний транзит влади, або тимчасовий перепочинок перед наступним етапом падіння путінського режиму», — передрікає він.

Війна Росії проти України закінчиться на території країни-агресорки, написав у Twitter секретар РНБО Олексій Данілов.

«Українська формула сталого миру передбачає вихід на кордони 1991 року і запуск процесів саморуйнації Росії. Як війна розпочалась, так вона і закінчиться — всередині Росії. Процес розпочато…» — зазначив він, коментуючи заколот найманців Вагнера.

12:30. На трасі М4 Москва — Новоросійськ розбомбили міст — очевидці

Підірвано автомобільний міст над трасою М4 Дон за 2 км від міста Богучар Воронізької області, він був розв’язкою між нею та регіональними дорогами, розповіли виданню Верстка очевидці.

Для цього могли використовуватись важкі авіабомби ФАБ-500. Чи перебувала в момент бомбардування колона ПВК Вагнера на мосту, невідомо.

12:24. Військові без розпізнавальних знаків контролюють центр Ростова-на-Дону

Про це пише Російська служба ВВС із посиланням на мешканку обласного центру.

«Весь центр очеплено і перекрито. У всіх переходах стоять військові, але вони без розпізнавальних знаків. Коли їх запитують, хто ви, вони кажуть: „Ми просто хороші люди“. Маршрутки, автобуси їздять трохи зміненим маршрутом, деякі скасовані. Автомобілі розвертають, просять об'їжджати», — розповіла вона.

11:23. Підрозділи «Групи Вагнера» йдуть на Москву з Воронежа. Подальший сценарій «кризи» визначиться в найближчі години залежно від того, як себе поведуть російські силовики, пише британська розвідка. У своєму ранковому зведенні британці констатували, що ворожнеча між «Групою Вагнера» і Міноборони Росії переросла у військове протистояння. Найманці зайняли ключові об'єкти безпеки в Ростові-на-Дону, в тому числі штаб, який керує військовими операціями Росії в Україні. Британці констатували, що є е мало свідчень прямих бойових зіткнень між «Вагнером» і урядовими силами безпеки РФ. Деякі з них, ймовірно, залишилися пасивними, оскільки поступалися Вагнеру.

10:30. Президент Росії Володимир Путін звернувся до громадян. Пряму трансляцію опублікували на ютуб-каналі «БелРос 3.0». Загалом, диктатор по кілька разів повторював одне і те ж – про єдність російського народу, його боротьбу «проти всіх» – і неонацистів, і «зарубєжних сил, которие делили страну і рвали на части». Основне зі звернення:

  • Всі, хто став на шлях зради і готував переворот, понесуть покарання. 
  • Наразі заходи антитерористичного характеру вводяться у Москві, Московській області і ряді інших регіонів.
  • Ситуація у Ростові залишається складною. Заблокована робота органів цивільного та військового управління. Будуть прийняті заходи по стабілізації ситуації в місті.
  • Диктатор закликав тих, хто організував військовий заколот і підняв зброю, не робити фатальну помилку і «припинити участь у злочинних діях».

Повну трансляцію дивіться ТУТ.

10:23. Російський президент Володимир Путін найближчим часом звернеться до громадян через неспокійні події, які наразі відбуваються на території країни. Про це повідомив речник очільника Кремля Дмитро Пєсков, передають російські ЗМП.

10:00. У Ростові є багато техніки «ПВК Вагнер» та Міноборони рф. Пригожин заявив про контроль над військовими об'єктами Ростова та вимагає прямої зустрічі з найвищим військовим керівництвом. За його словами, «вагнерівці» збили три вертольоти Міноборони рф. Підтверджень цього немає. В Ростові перекрили виїзди з міста, а людей закликали не виходити на вулицю. У москві та воронезькій області ввели режим контртерористичної операції.

9:33. Міністерство оборони Російської Федерації через 12 годин після початку заколоту Євгена Пригожина вирішило записати звернення до найманців ПВК «Вагнер». Заяву опублікували в телеграм-каналі МО РФ. Російське Міноборони заявляє, що «вагнерівців» «обманом втягнули в злочинну авантюру Пригожина й участі в збройному заколоті». У Шойгу стверджують, що деякі найманці Пригожина вже нібито звернулися по допомогу, вони хочуть безпечно повернутися в пункти постійної дислокації. «Просимо проявити розсудливість і швидше вийти на зв'язок з представниками Міноборони Росії або правоохоронних органів. Ми гарантуємо всім безпеку»,– йдеться у зверненні.

 

 

8:00. Стало відомо, що «вагнерівці» по суті захопили Ростов. ПВК «Вагнер» захопили в Ростові штаб МО РФ, будівлю МВС та декілька інших важливих будівель.

2:00. Пригожин заявив, що його найманці перетнули російський кордон і рухаються до Ростова. Він закликав місцевих мешканців і силовиків не чинити опору і переходити на його сторону.

01:30. На російському «Пєрвому каналі» показали екстрений випуск новин. В ньому Пригожина звинувачували в провокаціях та розповсюдженні фейків.

На трасі Москва - Воронеж - Ростов-на-Дону ФСБ за підтримки СОБР виставляють блокпости.

01:10. Російські силовики почали перекривати трасу з Москви до Ростова-на-Дону, пише zaxid.net. У самому Ростові-на-Дону очевидці нібито побачили рух військової техніки на вулицях міста. Російські пропагандистські ресурси повідомляють про спорудження блокпостів на в'їзді до москви.

Що сталося раніше?

Пригожин заявив, що покарає винуватців ракетного обстрілу таборів ПВК «Вагнера» і закликав не чинити опору. «Ті, хто намагатиметься чинити опір, ми вважатимемо загрозою, і знищуватимемо негайно, включаючи будь-які блокпости, які стали на нашому шляху, будь-яку авіацію, яку побачимо над своїми головами, – додав Пригожин. – Нас 25 тисяч, і ми йдемо розбиратися, чому в країні відбувається беззаконня». Він пообіцяв «зупинити зло, яке несе військове керівництво країни».

На ці заяви ватажка ПВК «Вагнера» відреагувало міноборони РФ, назвавши їх провокацією.

«Всі повідомлення, що розповсюджуються в соціальних мережах від імені Є. Пригожина, і відеокадри про нібито завдання МО РФ удару по тилових таборах ПВК «Вагнер», не відповідають дійсності і є інформаційною провокацією», – йдеться у короткому повідомленні міноборони РФ.

Дмітрій Пєсков, речник президента РФ, теж прокоментував заяви Пригожина. Він лаконічно заявив, що Путіна поінформували про ситуацію з Пригожиним і ПВК «Вагнера». Натомість ФСБ Росії навіть заявила про відкриття кримінальної справу проти Пригожина через заклик до збройного заколоту.

В адміністрації російського диктатора Володимира Путіна почалась паніка через заяви ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина. Про це інформує російське опозиційне видання з посиланням на власні джерела. У повідомленні вказується, що там не виключають початку громадянської війни.

До слова, кілька днів до цього начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов оцінив ситуацію в оточенні президента РФ Володимира Путіна. В ефірі телемарафону він прокоментував питання, чи існує конфлікт між очільником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним та керівництвом Міноборони РФ, або це просто внутрішній російський фейк.

«Я це ніяк не назву грою на публіку і фейком – це абсолютно не туди. Це конфлікт цілком реальний і вони його, в принципі, не приховують», – акцентував Буданов. 

 

Читайте також:

Нічна масована атака: на Вінниччині було чути вибухи, загиблі в Києві

Як вінничани можуть за кілька хвилин зареєструвати зброю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up