«Бийте ворога, як Нільс Еббесен!». Данець передав свою нагороду вінничанину, бійцю ССО

«Бийте ворога, як Нільс Еббесен!». Данець передав свою нагороду вінничанину, бійцю ССО
Медаль з Данії передали Олегу Легезі (ліворуч) через нашого волонтера Дмитра Павлова, він вручив її у Бахмуті під звуки вибухів
  • Медаль імені національного Героя Данії Нільса Еббесена отримав депутат облради Олег Легеза.
  • Військовий виконує бойові завдання у підрозділі Сил спеціальних операцій.
  • Нагороду йому вручали у Бахмуті.
  • Як дізналися про нашого земляка  у далекій Данії?

На початку війни Олег Легеза разом з Андрієм Поліщуком створили благодійний фонд «Енергія Відродження». Згодом він добровольцем пішов боронити країну. Виконує бойові завдання в одному з підрозділів Сил спеціальних операцій (ССО). Нині підрозділ відбиває атаки російських окупантів у районі незламного Бахмута. Саме там захисник отримав нагороду — медаль імені національного Героя Данії, яким є Нільс Еббесен.

 Уже 700 років він служить для данців символом мужності і боротьби за незалежність своєї країни, не раз надихав їх на перемогу у важкі часи.

Про те, як дісталася медаль нашому земляку, розповів 20minut.ua волонтер Дмитро Павлов. Він також працює з названим благодійним фондом.

Відео дня

—Під час моєї поїздки до Данії, познайомився з місцевим депутатом, — каже пан Дмитро. — З’ясувалося, що він професійно займається музикою.

Виступає в одному з музичних гуртів. Домовилися про організацію концерту, під час якого зібрані кошти передадуть для ЗСУ.

Співрозмовник каже, що таких концертів було два.

 —Перед початком виступу музикантів я розповів глядачам про те, як працює фонд, — продовжує розповідь Дмитро Павлов. — Демонстрував відеоролик, на якому видно, як надаємо допомогу жителям деокупованих міст. Ми одними з перших приїжджали в Ізюм, Лиман, Бахмут. На кадрах було відтворено наші зустрічі з військовими. Люди бачили на екрані наші обличчя. Це створювало довіру.

За словами співрозмовника, данців вразили на відео ще одні кадри — руйнувань, яких завдали рашисти нашим містам і селам.

Переклад виступу пана Дмитра перед глядачами здійснювала українка Оля Усенко, яка понад 10 років проживає у Данії. Вдалося зібрати кошти і придбати автомобіліь. Крім того, данці надали гуманітарну допомогу, передали теплову гармату.

Після одного з виступів до нашого земляка звернувся чоловік літнього віку. Це був данський письменник Бярне Беккер (Bjarne Bekker).

Чоловік говорив, що вражений мужністю українців. Цікавився, як працюють наші волонтери. Хотів більше дізнатися, що ми бачимо на власні очі, коли приїжджаємо до військових.

Вінничанин розповів йому, що керівник фонду «Енергія Відродження»  Олег Легеза добровольцем пішов на фронт і тепер зі зброєю боронить рідну землю.

Через деякий час після тієї розмови Bjarne Bekker вразив нашого земляка своїм несподіваним вчинком — передав медаль імені національного Героя Данії Нільса Еббесена. Попросив вручити її Олегу Легезі. Побажав, щоб він з побратимами били ворога так, як це робив Нільс Еббесен. І так само, як він, здобули Перемогу!

Дмитро Павлов виконав побажання данця. Під час гуманітарної поїздки д Бахмута вручив медаль Теплову пушку передали в один з тамтешніх пунктів незламності.

Читайте також:

«У нас лікарня для людей, а не для собак». Історія про врятоване цуценя і не тільки

Обшуки у Києві та Вінниці: СБУ викрила посадовців Міноборони на розкраданні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Устим Якимович Кармелюк

    Продовжується православна війна.
    Православні росіяни змагаються з православними українцями.
    Хто із них вбиває краще.

    https://youtu.be/8WtkCbn8pDQ

keyboard_arrow_up