«У нас лікарня для людей, а не для собак». Історія про врятоване цуценя і не тільки

«У нас лікарня для людей, а не для собак». Історія про врятоване цуценя і не тільки
9-класники Настя і Дмитро рятують собачку на кличку Зірка, яку їм радили умертвити
  • Пухнасте миле цуценя, приблизно 4-місячного віку, опинилося під колесами авто.
  • Його підібрали учні і занесли до лікаря.
  • Що відбувалося далі, не можна читати без хвилювання.

У Крижополі машина збила цуценя. Воно лежало, тремтіло і жалібно скавчало. Так описала ситуацію Оксана Герасименко, керівниця благодійного фонду «Українці для України».

Здавалося б, нічого особливого — хіба мало трапляється випадків, коли чотирилапі опиняються під колесами?

Однак ця історія особлива.

Відео дня

Лікувати дорого, простіше приспати

—Наші волонтери Дмитро Слободяник і Настя Дмитришина підібрали травмоване цуценя і занесли до ветеринарного лікаря, — йдеться у дописі Оксани Герасимчук.

Журналіст 20minut.ua зателефонував Дмитру Слободянику і попросив його детальніше розповісти про те, як рятували бездомну тварину.

—Ми побачили цуцика у кутку на вулиці недалеко від входу до кав’ярні, —каже Дмитро. — Це в самому центрі. Лежало на картонці, поруч був корм, але воно його не їло, тільки тихо скавчало.

Дмитро 9-класник Крижопільского ліцею №1. Разом з ним була його однокласниця Настя Дмитришина. Знайшли картонну коробку. Поклали в неї цуценя і пішли у ветаптеку. Аптекар вколов знеболювальне і порадив зробити рентген.

—У нашому селищі нема ветеринарної лікарні, тому  пішли у ту, де лікують людей, — розповідає Дмитро. — Рентгенолога на місці не виявилося, у нього вже закінчився робочий день.

Ніч собачка провела у Насті. На ранок хлопець з дівчиною знову пішли до лікарні з надією зробити рентген.

—У нас лікарня для людей, а не для собак, — відповів їм рентгенолог.

Знайомі підказали, що у селі Тернівка є ветеринарний лікар. Він переселенець з Херсонщини. Порадили звернутися до нього.

Хлопець з дівчиною вирушили в дорогу. Жодна з попутних машин не зупинилася.

Приблизно годину витратили, щоб добратися до Тернівки.

Лікар оглянув постраждале цуценя і встановив пошкодження: чисельні переломи ніг і хребта, сказав, що треба оперувати. За його словами, операція   коштуватиме 2,5 тисячі гривень, це без вартості металевої пластини, яку поставить на переламану кінцівку. Загалом нарахував за лікування приблизно п’ять тисяч гривень.

Попередив, якщо наважаться на операцію, у них тиждень часу, не більше, бо за цей період відбудуться процеси, які ускладнять лікування.

Повернулися до Крижополя. Теж йшли пішки. По черзі несли коробку.

Тут їх розчарували остаточно.

Один із тих, хто знається на ветеринарії, сказав, що волонтерам не під силу витягнути лікування тварини. Бо разом з реабілітацією на це доведеться витратити приблизно 80 тисяч гривень.

Порадив йти у державну ветаптеку, де тварину умертвлять. Іншого виходу чоловік не бачив.

Лизало руки, хотіло вибратися з коробки

Зажурені хлопець і дівчина переглянулися і мовчки подумали про одне й те само. Діма озвучив свої думки: у країні війна, грошей треба на лікування поранених військових, а ми тут із собакою носимося. У мирний час, звичайно, вчинили б по-іншому.

По дорозі у ветаптеку, де мали цуценяті вколоти «чарівний» укол, Діма зайшов додому, взяв лопату, аби потім прикопати тварину.

Каже, цуценя, ніби щось відчуло. Стало енергійним, почало більше рухатися, лизало нас за руки, здавалося, хоче вистрибнути з коробки.

На передню лапу ще так-сяк ставало на деякий час, а задню тільки волочило.

—Ми дивилися на все і серце краялося від думки про те, що воно таке беззахисне, а ми несемо його умертвляти, — згадує Дмитро, як усе відбувалося. — А тут ще й ця лопата в руці…

Аптекар Андрій Ярчевський ще раз оглянув постраждалу тварину, подумав-подумав, а тоді сказав: «Даремно ти, Діма, взяв лопату. Давайте почнемо лікувати. Зроблю операцію за 1,5 тисячі гривень. Йдіть шукайте гроші».

На радощах діти розповіли історію із цуценям керівниці благодійного фонду Оксані Герасимчук. Та написала пост у соцмережі і за короткий час названу суму вдалося зібрати.

Назвали Зіркою

—Наше цуценятко «дівчинка», тому ми назвали Зіркою, бо в Інтернеті стала знаменитістю, — говорить Дмитро. — А в мене тік на оці не проходить. Сіпається і сіпається від пережитого. Мало не вбили таке миле створіння.

—Господи, я плакала, коли вислухала фінал цієї історії від Діми й Насті, — читаємо у дописі Оксани Герасимчук. — Сльози самі котилися... Перед тим мені було дуже погано, бо ж усвідомлювала, що усипити — це на одне життя на землі стане менше, а для наших волонтерів то був би величезний стрес, адже у них ще незміцніла психіки. А тут раз —  і Андрій Ярчевський подарував життя песикові і полегшення всім нам.

Далі пані Оксана написала: «Якщо у вас є серце і можливість, то допоможіть коштами на подальше лікування Зірки — 5168745610828821».

Читайте також:

«Вкрай потрібні два квадрокоптери для наших викладачів!». Техуніверситет збирає 200 000 гривень

Стомлений і змерзлий: у Бару знайшли 13-річного Назара, який не ночував дома

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • AK

    «У нас лікарня для людей, а не для собак» — правильно сказали. А то вже б завтра того рентгенолога умовна гнида з керівництва вже звільняла би з виговором. Причини лише формальні потрібні, а діти життя не знають. Здоров'я собачці вашій.
  • Устим Якимович Кармелюк

    Ви вже врятували всіх дітей сиріт?
    Залишилися лише пси?

    Не чисті тварини.

    https://youtu.be/oROehpfKko4

    LilochekDaniv reply Устим Якимович Кармелюк

    А Ви вже врятували всіх дітей сиріт?? Чи ще рятуєте??
  • Олег Каськов

    А чому ніхто не запитує,чому одному 2,5 тисячі було мало,а інший і за 1,5 впорався?
  • Игорь Яндрос

    Шкода песика.Такі гарні очі.

keyboard_arrow_up