Без пандусів. 70 дітей з інвалідністю викликали на комісію в один день

Без пандусів. 70 дітей з інвалідністю викликали на комісію в один день
  • В один день, 13 вересня, у приміщення спеціалізованої школи на Келецькій, 107 викликали 70 дітей з інвалідністю
  • Обурені батьки заносили дітей на руках в кабінет, бо немає пандусів біля сходів.
  • Зміни у закон про індивідуальну освіту набули чинності в кінці серпня, тому не встигли підготуватися

Щоб прийняти рішення про індивідуальне навчання на медико-педагогічну комісію, що знаходиться в приміщенні спеціалізованної школи на Келецькій, викликали одразу 70 дітей з обмеженими можливостями. Діти від шести-семи років до підліткового віку стояли на вулиці, поки їх батьки записувалися в «живу чергу». І це все о десятій годині ранку, коли стовпчик термометра піднімався до 27-30 градусів.

Подвір'я, де люди чекали своєї черги/Фото з фейсбуку Таїси Гайди

— Раніше, щоб потрапити на індивідуальне навчання, ми походили психолого-медично-педагогічну комісію у районній лікарні, — розповідає мати семирічного хлопчика з інвалідністю Інна Ковальова. — А тепер з’явилася ще одна комісія, на яку вже треба їхати. Тут вже визначають той рівень індивідуального навчання, який треба дитині. Записувалася десь о 10-й годині в чергу, попереду мене було ще близько 70 людей. Для пересування дітей з обмеженими можливостями тут не створено ніяких умов: сходами на колясці проїхати не вдасться. Бачила як мати несла на руках свого сина, що був на милицях.

Відео дня

Мати веде свого сина, що на милицях на комісіюЧому влада не турбується про дітей з інвалідністю?

Працівники закладу винесли на вулицю кілька лав та поставили їх у затінку, щоб люди змогли дочекатися своєї черги. Окрім того, лікарі запрошували у прохолодні приміщення школи, де можна сховатися від спеки.

— Ми не звинувачуємо лікарів. Вони надали нам усі умови, які були можливі, — розповідає жінка, яка відмовилися представитися. — Але, невже в місті не було приміщень, де було б комфортно нашим дітям? Чому про це не потурбувалася міська влада? У Вінниці є приміщення «Гармонії» (реабілітаційний центр для людей з інвалідністю, на Вінниченка, 5 — авт.), де є і пандуси, і ліфти.

У «Гармонії» можуть проводити комісії

Прийом одразу 70 дітей на комісії під пекучим сонцем призвів до дискусії у соцмережах.

«Їх не повинно бути більше за 12 дітей в один день по нормі. А те, що сталося, повна вина чиновників від охорони здоров'я, які не читають законів», - коментує вінничанка Світлана Рулько.

У обговоренні прийняла участь і голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк. Вона запевнила, що у приміщенні реабілатаційного центру можна проводити такі комісії. Але потрібно домовлятися заздалегідь.

«Потрібно обговорити час та дати, тому що у нас (у приміщенні «Гармонії» на Вінниченка, 5 — авт.) багато заходів. Але все можна узгодити та домовитись», — пише Раїса Панасюк у фейсбуку.

Треба обгрунтування від Міносвіти

У міському департаменті освіти розповіли, що через те, що нові зміни у положенні «Про індивідуальну форму освіти» вступили в дію лише в кінці серпня, виконком вінницької міської ради досі не отримав від Міносвіти обгрунтування щодо того, як має діяти ще одна комісія. І через це, у Вінниці досі немає міської медично-педагогічної комісії, а фахівці, що вчора приймали дітей, діють на громадських засадах.

Як казали батьки, що були у спеціалізованій школі на Келецькій, такі комісії проводяться двічі на тиждень. Чи буде у жовтні нове місце для прийому дітей з особливими потребами, у міському Департаменті освіти відмовилися коментувати.

Читайте також:

На Соборній не спускатимуть пандус «Vin Way-2» через низькі зупинки

Уявіть: у Вінниці лише 20 туалетів. Є тисяча людей, для яких це реальність

Двоє вінницьких студентів розкажуть про дискримінацію людей з інвалідністю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up