Архітектурна перлина Вінниці — готель «Савой». Яка історія цієї легендарної будівлі

Архітектурна перлина Вінниці — готель «Савой». Яка історія цієї легендарної будівлі
  • Найгарніша на найвеличніша будівля сьогоднішньої Вінниці — це безумовно будівля колишнього готелю «Савой». Саме там вперше у нашому місті з'явилася електрика та ліфт. У цьому готелі зупинялися Кошиць та Сікорський. І в ньому ж свого часу керівники молодої Української Народної Республіки Вінниченко та Петлюра ухвалювали важливі державні рішення. 

Коли кажуть «вінницький модерн», найперша асоціація — це будівля колишнього готелю «Савой». Нині тут знаходиться Сьомий апеляційний адмінсуд, а трохи більш як сто років тому у цьому приміщенні засідав уряд Української Народної Республіки. Одним з рішень якого у цих стінах було утворення Найвищого суду УНР. Тож «Савой» є місцем, де було закладено підґрунтя адміністративного судочинства в Україні, — йдеться на сторінці вінницького туристично-інформаційного центру. 

Далі ділимося цікавою історією про цю архітектурну перлину та одну з візитівок нашого міста, яку підготували фахівці Visit Vinnytsia. 

Чому збудований у далекому 1913-му готель мав аналогічну до лондонського люксового The Savoy назву, який, до слова, відкрився в англійській столиці за чверть сторіччям раніше?

Відео дня

Історики вважають, що у такий спосіб власник (купець Беріш Лехтман, якому належала земля під готелем, і за гроші якого його збудували) хотів підкреслити, що сервіс та комфорт перебування у ньому найвищої якості. І це дійсно відповідало очікуванням багатих і знаменитих постояльців. Адже вінницький «Савой» — це найвища тогочасна будівля у місті. Саме там уперше у Вінниці з’явилось електроосвітлення, ліфт, водопровід та каналізація. Біля неї був покладений перший у місті асфальт.

Над архітектурним образом будівлі за твердженнями дослідників працювали одразу кілька знаменитостей тогочасної урбаністики: ймовірним автором проєкту був Григорій Артинов, а ескізів оздоблення та розпису приміщення ресторану у стилістиці українського архітектурного модерну — Василь Кричевський. За непідтвердженою інформацією до будівництва мав також відношення архітектор Краузе.

«Савой» збудований у дусі модернізованого бароко із застосуванням «великих ордерів» і консольних конструкцій. Споруда мала п’ять повноцінних поверхів та шостий мансардний (який повністю вигорів під час Другої світової війни і був відновлений лише у середині 2010-х, коли була проведена масштабна реставрація цієї пам’ятки архітектури). 

Окрім номерів, тут були ресторація, перукарня, кондитерська й квіткова крамниця. На мансарді облаштували зимовий сад. Вартість проживання була найдорожчою в місті — до 10 карбованців (в інших готелях — від 50 копійок до 4 карбованців).

Серед подорожніх, які тут зупинялись, є імениті прізвища: відомий диригент і композитор, засновник Української республіканської капели Олександр Кошиць; інженер-авіаконструктор, творець першого у світі серійного гелікоптера Ігор Сікорський. 

У лютому 1919-го Директорія та Уряд УНР на чолі з Володимиром Винниченком переїздять до Вінниці. І готель «Савой» стає головною будівлею воюючої України, бо тут знаходились апартаменти і одночасно робочі кабінети очільників міністерств та відбувались доленосні події. У стінах готелю зрікся своєї політичної кар'єри Винниченко. І саме тоді Головний отаман військ УНР Симон Петлюра став фактично одноосібним керівником Директорії. 

Пізніше «Савой» приймав офіцерів Начальної Команди Української Галицької Армії. А у травні 1920-го в його ресторані частували першого голову відродженої Польської держави Юзефа Пілсудського під час його візиту до Вінниці — в протоколі церемоніалу було зазначено, що тут відбувся урочистий прийом Петлюрою Пілсудського.

Із захопленням влади більшовиків найвідомішу будівлю міста віддають під Палац праці з функцією гуртожитку. В 30-х роках йому повернули статус готелю, але із новою назвою — «Червона Вінниця». Потім війна, коли споруда зазнала великих руйнувань через пожежу. І відбудували її лише в 50-х (відмовившись від мансарди в цілях економії). Після чого готель втретє переназвали, цього разу «Україною». 

Історичну назву йому повернули уже в 1990-х. А автентичний колір «слонової кістки» — значно пізніше, уже під час реставрації будівлі для потреб 7-го ААС.

«Днями український народ відзначатиме День Соборності. За останні два роки ми як ніколи розуміємо важливість цього державного свята на честь проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР в Соборну Україну. Ця історична подія сталася 22 січня 1919 року, а вже за два тижні Вінниця, нехай і тимчасово, але стала столицею молодої української держави. І «Савой» опинився у вирі тих історичних подій», — пишуть у Visit Vinnytsia.

Фото у матеріалі Visit Vinnytsia

Читайте також:

Містянам розповіли історію столітнього будинку на Театральній. Його творцем був архітектор Артинов

Bentley, Porsche, Mercedes: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Галина Шепітко

    Про перлини Вінниці будемо розповідати після Перемоги! Тепер це не на часі! Вороги не дрімають!
  • Олександр Дмитрук

    Сумно, що в цій будівлі Петлюра погодився з французьким посланцем Ланжероном здати Україну полякам по річці Збруч за для військової допомоги аби утриматись при владі. Україну здали, допомоги не отримали... Читайте першоджерела, панове патріоти.
  • Виталик Костиков

    Новини Вінничини розкажіть де дівся будинок по вулиці А.Первозванного буд.12????
  • Виталик Костиков

    Краще розкажіть про історію будинка який вище ,а саме Оводова 22....
    Розкажіть як одна особа приватизувала цю будівлю....дозвіл на проведення приватизації ОДНІЙ людині дав Ворона....

    Таня Мараховська reply Виталик Костиков

    Виталик Костиков мене більше цікавить відповідь міської влади на ваше питання.

    Таня Мараховська reply Виталик Костиков

    Виталик  не знала. Я не корінна вінничанка, але історичний центр потрібно зберегти.

    Виталик Костиков reply Виталик Костиков

    Таня Мараховська ви не знали що Оводова 22 це пам'ятка архітектури.,..просто табличку зняли.... мабуть готувалися віддати цю будівлю в одні руки....

    Виталик Костиков reply Виталик Костиков

    Таня Мараховська саме цікаве що про це мовчить міська рада.,..

    Таня Мараховська reply Виталик Костиков

    Виталик Костиков цікаво. Маю бажання почути відповідь на ваше питання.

keyboard_arrow_up