Активісти чергують, робочі риють землю — цвинтар у Сабарові

Активісти чергують, робочі риють землю — цвинтар у Сабарові
  • Будівництво цвинтаря триває. Навколо будмайданчику паркан із колючим дротом і десятки силовиків.
  • Але противники цвинтаря у Сабарові все ще на полі. Люди чергують і вдень, і вночі
  • Чого сабарівчани будуть робити далі? Дізнавалися «20хвилин»

У минулу суботу, 2 вересня, на полі у Сабарові розпочалося будівництво цвинтаря. Тоді, з 5-ої ранку відтіснили людей з поля десятки правоохоронців.

У цей час робітники поставили огорожу, а священик Київського патріархату освятив місце кладовища і встановили хрест. На цьому, ніби-то, закінчилася боротьба за сабарівське поле біля очисних споруд.

«Перемир'я в нас немає»

Тим не менш, протестувальники ще чергують на краю поля. Сьогодні, 8 вересня, у наметовому містечку сиділо вісім людей. Розпитуємо, що зараз тут роблять люди.

Відео дня

— Перемир'я в нас немає. Вони закрилися парканом, риють землю, якійсь доріжки роблять. Поставили хреста і прив'язали до нього собак. Інколи ходимо навколо території, а в середину ніхто не пускає. Сидимо тут, чергуємо і вдень, і вночі, — відповідає жінка, що представилася Людмилою Митрофанівною.

Як розказали сабарівчани, у минулу суботу багато людей пішло з поля. Розчарувалися.

— Страшно було. Того ранку (2 вересня - авт.) небо закрило чорними хмарами. На поле «висипало» цих хлопців в повній амуніції. Наче Гітлер наступав! Більшість людей пішли спустошеними. А от вчора (7 вересня - авт.) зібралися на полі та вирішили, що потрібно далі боротися, — казала пані Людмила.

— Кажуть, що тут платять гроші людям, які протестують, — питає журналіст

— Якщо нам платять гроші, то нехай вони їх на смерть собі тримають! Тут люди самі приносять гроші: на адвоката, на їжу. А щоб нам платили ще гроші... А хто має платити? У нас спонсорів немає, — емоційно відповідають активісти.

Людмила Митрофанівна додає, що тепер її аж тягне на поле біля очисних споруд.

— Усе сюди привозять самі сабарівчани: дрова, харчі, лавки, у кого що є лишнє вдома. Ми сплотилися — нас сюди тягне. От зранку я була у Вінниці і весь час думала: як на полі? Чи там часом не перемогли нас? Рвалася сюди, і не тільки я одна.

Перше поховання буде цього року

Йдемо до будмайданчику, де робітники з «Шляхбуду» роблять новий цвинтар. Навколо огорожі стоїть багато силовиків. Деякі з них при повній амуніції — у бронежилетах, із зброєю. Журналісти нарахували до 50 чоловік.

Зверху всю територію оглядають два охоронці, що чергують на імпровізованій башті з піддонів. Секції огорожі міцно скріпили одна з одною і обтягнули колючим дротом.

Через шпарини в паркані видно, що за ним багато техніки: вантажівки, екскаватори, трактори. Біля входу на будмайданчик чергують одразу шість охоронців, які навідріз відмовилися пускати в середину.

Через ворота видно, що в машини згрібають землю та скидають її в купи, позаду цвинтаря. Робітники вже залили фундамент під будівлю та займаються облаштуванням секторів майбутнього кладовища.

— Зараз знімають шар родючого грунту. Його використовуватимуть для потреб міста, наприклад, для клумб, озеленення тощо. Вже облаштували зовнішнє освітлення по периметру. Перше поховання планується цього року. Як тільки працівники зроблять кілька секторів для могил та будівлю для адміністрації цвинтаря і прийому відвідувачів, — розказав по телефону директор міського департаменту комунального господарства Володимир Ніценко.

Що буде далі?

Повертаємося назад до наметового містечка протестувальників. Люди, переважно похилого віку, сидять на лавах та гріються біля багаття. Одна з жінок розповіла історію, яка сталася нещодавно.

— Пішли обхід зробити, пройтися навколо цього паркану. А вони побачили, що ми піднімаємося. Нас десь було більше ста. І цей Синявський чи Синєвський, я не знаю, як його правильно звати, аж прилетів до паркану! Почав вишукувати силовиків. А ми їм: «Хлопці, добрий вечір!» та пішли собі далі. Мабуть, думали, що ми знову паркани будемо валити, — каже жінка, що не захотіла представлятися.

Питаємо, чого хочуть домогтися протестувальники. Особливо тоді, коли вже розпочали будівництво кладовища і запланували перше поховання.

— Не дамо їм далі розширятися. Можливо, чогось і доб'ємося. Вони блокують наші судові іски, не можемо ніяк добитися, щоб виконавці призупинили роботи, — каже Людмила Митрофанівна.

— Знайома людина буде подавати заявку на те, щоб зробили екологічну експертизу. Бо нам все кажуть, що «дозволи є». А ніхто їх не показує!  Будемо чекати на суди. Пройти всі інстанції. Усе одно ми не зупинемося, — додає інша жінка.

Нагадаємо, що в кінці серпня на Сабарові була сутичка між активістами та представниками міської влади.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Валерка

    2007 рік
  • Николай Энэми

    Тупая пенсия, будет сидеть там пока не зажмурится, хотя там как раз не далеко и закопают...
  • Муженко Дмитро

    Вони там обговорюють варіант крематорій ?

    Задунайский Торонтуй reply Муженко Дмитро

    Можно еще грифов развести, как в Тибете.
  • Жора

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up