А так можна було? Для чого збирають персональні дані військовозобов’язаних лікарів

А так можна було? Для чого збирають персональні дані військовозобов’язаних лікарів
  • Є таке визначення певної категорії людей — довбні, хоча в народі їх кличуть менш культурним словом.
  • А ще є приказка від досвідчених людей: «Довбні зустрічаються рідко, але в державних органах вони так чітко розставленні, що куди не підеш — наткнешся».
  • Судячи з ситуації, яка виникла цими вихідними в медичних колах, ці досвідченні люди щось знають...

Отже. В п’ятницю, 7 квітня, близько восьмої години вечора, масовою розсилкою, тобто на пошту всім керівникам, які мають ліцензію від МОЗу (це і державні, і приватні клініки, і фопи…) прийшов лист з позначкою «Терміново».

В цьому листі обласний департамент охорони здоров’я повідомив, що потрібно виконати окреме доручення головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного. А саме, до 11 години 10 квітня 2023 року надати всю інформацію про військовозобов’язаних лікарів — особисті дані, коди, сімейний стан…

Лист — звичайний вордовський файл за підписом директора департаменту з посиланням на доксовську табличку, де потрібно було вносити дані про лікарів. Табличка ця в загальному доступі, всі, хто її заповнює, бачать персональні дані всіх інших лікарів, яких списали сюди ж раніше.

Відео дня

За суботу в докс-таблиці вже були прізвища…

Такою ж масовою розсилкою у відповідь надійшов лист від адвоката одного з медцентрів області, в якому він застерігав департамент про 111–1 статтю Кримінального кодексу України (колабораціонізм).

«… Розробити таблицю військовозобов'язаних лікарів та надати третім особам можливість заповнення і володіння персональними даними інших осіб у військовий час? Хто ви такі, щоб вам щось надавати на паперових носіях? Чим підтверджені ваші повноваження? З якою офіційної пошти ви звертаєтесь? Де підписи і печатки на листі (КЕП, електронний підпис хоча б)…».

Що це було?

За словами адвоката Ярослава Мартинюка, на цей лист взагалі можна не відповідати.

— Це персональні дані лікарів, які надали дозвіл на обробку своїх персональних даних своїм керівникам, — каже адвокат. — Навряд чи у кожного керівника є дозвіл надати ці персональні дані третім особам. А якщо дивитися в цей файл, то його може бачити будь-хто з тих юридичних осіб, яким цей файл розіслали по електронній пошті. Тобто не тільки запитувач інформації. І чи є в когось впевненість в тому, що хтось не скопіює ці дані?

Тож на цей лист юрист радив відповідати наступне: «Ваш лист відправлений агентами ФСБ. Ми на провокації не ведемося!» (це жарт)

— Якби це мало виглядати юридично правильно, і щоб не виникало запитань, хто і для чого це відправив, цей лист мав би бути підписаний електронно цифровим підписом тієї особи, яка значиться в ньому як підписант, — пояснює адвокат. — А тут просто прийшов файл у вордовському форматі, тобто можете написати там щось від себе і відправити назад — бо його ж можна редагувати! Висновок — не відповідайте на таке.

Потім напевне хтось в департамент поскаржився, і в неділю, 9 квітня, керівникам медцентрів прийшов новий лист із таким заголовком: «Прохання надати інформацію у департамент на паперових носіях», але строки незмінні, як і формат листа — вордовский файл і тд.

Журналіст зателефонував у кілька медклінік із запитанням, чи надавали вони дані про своїх лікарів згідно вимоги листа з департаменту охорони здоров’я. Відповідь — «ні».

Але що далі?

У обласному департаменті охорони здоров’я сказали, що лист із посилання на докс-табличку анульований, а згодом юристи пояснять ситуацію.

В очікуванні коментаря журналістка додзвонилася до відповідальної особи, яка зазначена в листі, А. Сидоренко із запитанням: «Якщо лист, що надійшов до медзакладів, анульований, бо трішки не відповідає стандартам, яким чином і чи буде збиратися інформація по всіх медзакладах?».

— Звертайтесь за коментарями до юристів департаменту, — відповіла А. Сидоренко.

Також виник цілий ряд запитань: Навіщо збирати дані лікарів у медцентрах, якщо вони всі на обліку у військкоматі? Що це було з листами? Що буде далі?

На додачу до них попросили в юристів департаменту охорони здоров’я відповіді на ще одне питання: Чи не вважаєте ви, що в діях особи, яка формулювала лист, який потім відправляли на електронні адреси медзакладів, є ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України?

Отримали ось таку відповідь:

«Департамент, як структурний підрозділ Вінницької обласної військової адміністрації з питань охорони здоров’я області, відповідно до покладених на нього завдань та повноважень, зазначених у Положенні про Департамент, затвердженого розпорядженням Голови обласної державної адміністрації від 30 липня 2020 року № 486, має право одержувати в установленому порядку від місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності інформацію і матеріали, необхідні для виконання покладених на нього завдань.
Збір інформації здійснюється на підставі доручення Головнокомандуючого ЗСУ В. Залужного, згідно якого Департамент уповноважений витребувати у закладів охорони здоров’я, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування або ФОП, які здійснюють медичну практику, інформації зазначеної у дорученні.
Мобілізаційне завдання покладається не лише на працівників комунальних медичних закладів, а й приватних установ також. Усі медичні заклади різних форм власності на території області у військовий час підпорядковуються обласній військовій адміністрації».

На котре з вище перелічених нами питань ви тут найшли відповідь? Правильно. Ми теж зрозуміли, що коментар нам дали не по суті, аби було. Тому вже не так і дивно, що працівники цього ж департаменту взялися збирати персональні дані у вордовський файл з загальним доступом для усіх адресатів. 

Залишається сподіватися на єдине: що цих даних ніхто не вкрав і не використає на шкоду тим лікарям, кого встигли туди вписати. Бо тоді дійсно комусь доведеться відповідати по Кримінальному кодексу. 

 

Читайте також: 

Навіть після опізнання сина батькам ще десять днів не видавали його тіло. Історія для чиновників

Дитини не стало. Є косяки, але висновок: лікування частково відповідало протоколу. Частина ІІ: говорять лікарі


Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up