15-річна вінничанка дев’ять разів тікала з дому. Чому «бісяться» підлітки?

15-річна вінничанка дев’ять разів тікала з дому. Чому «бісяться» підлітки?
  • На Вінниччині функціонує центр реабілітації для дітей з проблемних сімей. Туди зазвичай потрапляють юні втікачі. Але діти тікають й звідти також.
  • Ми запитали у психолога, чому діти тікають з дому та що робити батькам.
  • Читайте також, що радять підліткам, які не можуть знайти спільну мову з батьками

Цьогоріч  вінницькі поліцейські розшукали 52 дитини, які з різних причин покинули місце проживання. Про це розказують у відділі комунікації вінницької обласної поліції.

Зокрема, 16 квітня 2018 року після школи не повернулися до Жмеринського центру реабілітації дітей двоє дівчаток віком 14 та 15 років. Близько першої години ночі до поліції звернулась педагог центру із заявою про зникнення.

Обидві дитини з проблемних сімей. Одна з дівчаток, 15-річна вінничанка, дев’ять разів розшукувалась поліцією через втечі з дому та небажання жити з матір’ю.

Відео дня

— Розшукали втікачок працівники карного розшуку 17 квітня близько 13 години в різних частинах міста Вінниці. Після профілактичної бесіди працівників ювенальної превенції неповнолітніх повернуть до реабілітаційного центру, — розказує начальник відділу ювенальної превенції Людмила Кузнєцова.

Чому діти тікають від батьків?

Ми запитали у психолога Анни Катрук, чому діти тікають з дому.

Психолог Анна Катрук

—  Діти тікають звідти, де їм нестерпно важко знаходитися, де їх не розуміють, де вони не можуть бути собою. Це якась точка кипіння, кризовий поворотний момент, коли неможливо більше терпіти, — зазначає вінницький психолог.

За її словами, діти не тікають просто так — ні з того, ні з сього. Цьому завжди є передумови, які ігнорувалися дорослими з якоїсь причини.

—  Наприклад, дитина або підліток був пригнічений протягом певного часу напередодні, з'явилися або почастішали спалахи гніву, напругу не знімали розслабленням, настрій або різко змінювався, або мав негативне забарвлення. Як правило, саме так поводяться підлітки з труднощами, які не в силах вирішити проблеми самостійно. У цей момент людина потребує допомоги. Але в реальності часто стикається з ще більшим пресингом з боку родичів. Саме це і змушує втекти. І вина в цьому перш за все тих дорослих, з якими дитина живе, — каже Анна Катрук.

На жаль, статистика показує, що діти тікають не лише з неблагополучних сімей. Дивіться відео, в якому пояснюють, чому в нормальних родинах діти теж можуть тікати з дому:

Читайте також: Тиран в сім’ї: Закон посилює покарання. Що радить психолог жертвам?

Поради батькам, як запобігти втечі підлітків з дому

Психолог стверджує, що з дітьми важливо вести здоровий діалог, підтримувати і допомагати вирішувати проблеми, а не створювати додаткові.

— Сьогодні день існує достатньо інформації з дитячої та підліткової психології. Якщо не виходить справитися самостійно, достатньо кваліфікованих психологів. Важливо вирішувати ситуації. Це відповідальність дорослих, — радить вінничанка.

Поради дітям, які не можуть знайти спільну мову з батьками

Якщо ж ситуація настільки занедбана, що дорослі не вирішують проблеми, а створюють їх, і ніяк не можливо налагодити контакт, то це настільки непроста ситуація, що вийти з неї неймовірно складно.

Що ж можна порадити таким підліткам? Психолог дає наступні настанови:

  • Заручіться підтримкою інших дорослих, яким ви можете довіряти. Це можуть бути, наприклад, вчитель, шкільний психолог, сусідка, хтось із родичів.
  • Постарайтеся знайти віддушину в школі, в своєму хобі або на якомусь гуртку.
  • Не вдавайтеся в деструктивні компанії або дії, які вас руйнують. Збережіть своє життя і здоров'я. Це найвищі цінності.
  • Постарайтеся дотягнути хоча б до випуску з дев'ятого класу та не розгубити елементарні навички вчитися.
  • Зберіть інформацію про профтехучилища або коледжі, де б ви могли навчатися і розраховувати на самостійне життя в гуртожитку.
  • Зберіть інформацію про місця роботи, де ви зможете працювати разом з навчанням.

—  Загалом, якщо ситуація склалася так, що ви не можете бути дитиною зі своїми батьками, починайте дорослішати. Часто "порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих". Може бути коли-небудь ви будете пишатися тим, що впоралися, — зазначає Анна Катрук.

Варто зазначити, що у Вінниці функціонують декілька Громадських організацій, де можна отримати підтримку. Зокрема, одна з них це ГО «Полум’я Надії», яку в цього року визнали найкращою організацією Вінниччини. Для підлітків створили багато різноманітних клубів, в яких вони можуть цікаво провести своє дозвілля та знайти друзів. Всю необхідну інформацію можна дізнатися за телефоном 093-867-25-55

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Жора

    Порох с Вовой приняли закон когда уголовное преступление уже считается если был секс до 16 лет. Раньше было до 18 лет. По сути в 2013 году американцы и помогли сделать в Украине госпереворот, причин много, но одна из них это не только отправка органов умерших людей за границу, ( это все под контролем министра смерти Супрун). Но И САМОЕ ГЛАВНОЕ ЭТО ВЫЕЗД молодых девушек за границу работать проститутками. Раньше был закон когда можно было бы работать массажистками  после 18 лет, то теперь уже с 16 лет.

     Интересно майдауны скакали на майдане , то теперь  из-за нищеты и бедности  в стране их дети будут выезжать в Европу работать в секс индустрии....

    Oleksandr Stoliarov reply Жора

    Чудо безграмотне, раніше в статті 155 ККУ говорилося про статеву зрілість, яка не вимірюється роками і для якої потрібно проводити експертизу. А зараз зробили просто від 16 і все. Чітко і зрозуміло.

    А твій комент как-то по-дебільному напісан
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up