Тиран в сім’ї: Закон посилює покарання. Що радить психолог жертвам?

Тиран в сім’ї: Закон посилює покарання. Що радить психолог жертвам?
  • Вінничанка виховує трьох дітей та постійно страждає від побоїв співмешканця.
  • Протягом року в Україні загинуло 600 жінок від насилля в сім’ї.
  • Що змінить новий закон про запобігання домашньому насильству.
  • Які види домашнього насильства існують та що радить вінницька психолог жертвам?

До нашої редакції звернулась матір трьох дітей. Жінка розповіла, що її часто б’є чоловік.

–  Старший син у мене від іншого. Чоловік часто приходить додому п’яний та починає чіплятися до нього. Я, звісно, ж заступаюсь. А в результаті отримуємо обоє. Викликали поліцію не раз. Чоловікові присудили штраф та громадські роботи. Але він не змінюється. Порадьте, де можна знайти вихід, – розказує Олена журналістці "20 хвилин".

Таких, як вона, в області мешкають тисячі. Багато з них звертаються по допомогу в поліцію, деякі шукають порятунку в нас. Інші, на жаль, вже ніколи не зможуть попросити поради чи допомоги.Зокрема, у Гайсинському районі  п’яний дебошир відбив жінці селезінку. Коли витверезився, побачив, що дружина вже мертва. Чоловік пішов у лісосмугу та порізав собі вени.

Відео дня

На щастя, були й випадки зі щасливим кінцем. Так, наприкінці минулого літа ми зконтактували матір п’ятьох дітей з «Домом мами». Родина три місяці прожила в спокої. Та зараз жінка почала налагоджувати відносини з батьком, який раніше був кривдником.

Читайте також: Насилля в сім’ї: «Тільки не бийте його», - вінничанка з немовлям благала копів

Що радить психолог

«Якщо ми говоримо про конкретну ситуацію, яка склалася у Олени, матері трьох дітей, з її співмешканцем, варто відзначити деякі моменти. Звичайно, журитися, як же вона допустила такий розвиток подій, чому не зверталася за допомогою раніше, і навіщо взагалі таку людину вибирала собі в партнери, пізно і безрезультатно. Потрібно робити певні кроки саме зараз, в обставинах, що склалися», - зазначає психолог Анна Катрук.

Психолог радить Олені звернути увагу на те, що її чоловік зловживає алкоголем, а значить не може в повній мірі контролювати свої дії. Алкоголь керує його станом більше, ніж здоровий глузд. Тому, якщо не вжити рішучих дій, ситуація тільки погіршиться, і все може закінчитися дуже плачевно для здоров'я і життя матері та її дітей. Про те, що діти успадковують патологічні форми спілкування, взагалі не варто говорити – це очевидно.

«Олені важливо самій собі чесно відповісти: вона хоче піти чи залишитися. Без прив'язки до майна. Без відмовок, що нікуди йти. Якщо є внутрішня готовність розірвати стосунки, тоді обов'язково знаходяться способи вижити і впоратися одній, знаходяться люди, готові допомогти. Це можуть бути родичі, друзі, колеги. Головне – дати чесну відповідь собі: "Я хочу жити і більше не можу і не хочу терпіти ці знущання!», – розказує психолог.

Анна Катрук не виключає ще один варіант.

«Якщо ж Олена  хоче залишитися з цим чоловіком, не зі страху, що нікуди йти, а через віру, що вона його все таки любить, і він її, і це сталося разово і випадково, то це найбільш складний варіант. Залишити все як є не можна, все тільки погіршиться. Тут допоможе тривала і глибока сімейна терапія, коли люди вчаться поважати один одного, виявляти свої емоції конструктивно, домовлятися, нести відповідальність і багато іншого», – пояснює експерт.

Які види домашнього насильства існують.

За статистикою, протягом минулого року в Україні загинуло 600 жінок від домашнього насильства. 

"Насильство в сім'ї – поширена проблема, особливо на пострадянському просторі", – розказує експерт Анна Катрук.

Виділяють чотири типи домашнього насильства:

  1. Психологічне насильство
  2. Фінансове насильство
  3. Сексуальне насильство
  4. Фізичне насильство

– Багато людей, тільки пізнавши фізичне насильство, раптом виявляють, що у стосунках щось не ладиться. Хоча, як правило, перед цим є більш легкі форми як передумови до можливого фізичного насильства, – каже вона.

У чому ж полягають інші види насильства, нам пояснила психолог.

  • Сексуальне насильство - це примус до певних дій, яких жертва не хоче. Якщо ми говоримо про стосунки в парі, то варто зазначити, що у багатьох людей у цьому питанні плутанина. Вони самі не знають, чого  хочуть, не вміють сказати "ні", а також вести діалог на інтимні теми зі своїм партнером.
  • Такий тип домашнього насильства, як фінансове, полягає у тотальному контролеві фінансів одним з членів сім'ї. Наприклад, майно записано на нього. Решта членів родини змушені здавати свої доходи в загальну скарбницю, і, до того ж, звітувати за кожну копійку.
  • Психологічне насильство – найбільш тонкий і невловимий тип домашнього насильства. Як правило, все починається з нього. Це постійні образи і обзивання, систематичні причіпки до майбутньої жертви, тотальний контроль над людиною, аж до похвилинного звіту "Де? Коли? З ким?", заборона на спілкування з ким-небудь, хто не подобається агресору. Таким чином, агресор пробиває психологічні кордони жертви, встановлюючи своє панування і контроль над цією людиною. Але на цьому етапі багато чого можна виправити, завдяки усвідомленню небезпечності конфлікту обома учасниками, ще є можливість створити нормальні функціональні стосунки.

Новий закон, який повинен зупинити сімейну тиранію

Президент підписав закон, який повинен зупинити сімейну тиранію. За побиття будь-якого члена сім'ї – дружини, чоловіка, дітей – тепер можна потрапити за ґрати на 2 роки, а не 3 години, як було раніше.

Що змінить новий закон про запобігання домашньому насильству, дивіться в сюжеті:

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up